100 de români din județul Covasna au refacut Drumul Unirii prin...

100 de români din județul Covasna au refacut Drumul Unirii prin Marșul Centenarului!

0 87

Cu drapele din perioada interbelică, 100 de români din județul Covasna au refacut Drumul Unirii către Cetatea Alba Iulia, prin Marșul Centenarului Marii Uniri,în perioada 25 noiembrie – 1 Decembrie 2018. Proiectul a fost finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Punctul de pornire al marșului a fost localitatea Vâlcele – Covasna, si a inceput dîn 25 noiembrie 2018, pentru a ajunge la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României. Potrivit inițiatorilor, proiectul a presupus deplasarea unei delegații cu 100 de participanțicu căruțelepe traseul parcurs de înaintașii noștri care, în condițiile specifice anului 1918, au străbătut sute de kilometri, în căruțe și pe jos, pentru a fi prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Refacerea simbolică a traseului reprezintă un arc peste timp între cei care au făurit Unirea și cei care se bucură de ea astăzi, Marșul fiind un mod inedit de a cinsti memoria acestora.

Distanța Vâlcele-Alba Iulia a fost parcursă pe următorul traseu: DN13E Vâlcele-Feldioara, DN 13 Feldioara-Pădurea Bogății-Valea Bogății-Rupea Gară-Homorod-Albești-Sighișoara, DN14 Sighișoara-Daneș-Copșa Mică, DN14B Copșa Mică-Blaj-Sântimbru şi DN1 Sântimbru-Alba Iulia.

Trecerea delegației dintr-un județ în altul s-a bucurat de momente cu adevarat solemne la care au luat parte reprezentanții Instituției Prefectului din judetele respective și primarii localităților care se învecinează. Marșul  a trecut, în 25 noiembrie, din comuna Hăghig (județul Covasna), în comuna Feldioara (județul Brașov)  apoi în  județul Mureș si in final, judetul Alba

image.png

„Am plecat duminică dimineaţa şi astăzi am ajuns. Pe drum am văzut sufletul românilor, am văzut oameni care ne-au aplaudat, care au fost bucuroşi, mai ales oameni în vârstă cărora le curgeau lacrimile, am văzut copii în braţele parintilor care ne-au felicitat,am vazut cu emotie  tricolorul la porţile oamenilor, neam bucurat de de momente unice de bucuroasa primire, de ospitalitate, de entuziasm că suntem uniţi, cu convingerea că Româna poate să trăiască in Europa şi poate să fie mai bine”, a spus unul dintre participanti, calare pe un cal superb!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.