13.500 de medici romani sunt potentiali infractori.

13.500 de medici romani sunt potentiali infractori.

0 573

Liberalul Marius Neculoiu crede ca majorarea trimida cu 25 de procente a salariilor medicilor este insuficienta pentru valoarea actului medical si nu ii va impiedica pe medici sa continue sa emigreze masiv in Occident

Este convingerea senatorului PNL Marius Neculoiu. Pedeapsa pentru primirea de atentii din partea pacientilor este inchisoarea intre 3 si 10 ani, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca medicii sunt functionari publici.
Nici salariile marite promise de guvern nu vor rezolva situatia, care ar putea fi lamurita intrucatva doar de legea salarizarii unice a personalului bugetar.
Liberalul Marius Neculoiu crede ca majorarea trimida cu 25 de procente a salariilor medicilor este insuficienta pentru valoarea actului medical si nu ii va impiedica pe medici sa continue sa emigreze masiv in Occident.
Nici in acest moment nu se stie de unde se vor lua banii pentru majorarile promise de Guvern. Cert este ca nu Ministerul Sanatatii va da acesti bani, ci spitalele, care au contractat un anumit numar de operatii cu Casa de asigurari de sanatate. Corect ar fi – spune Neculoiu – ca banii sa vina la o rectificare bugetara iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa modifice tariful pe caz ponderat astfel incat sa se faca contracte aditionale intre casa si spitale, contracte la un nou tarif.
Medicul Neculoiu spune ca salariile medicilor romani ar trebui sa fie macar la o treime din cele pe care le au cadrele medicale din Uniunea Europeana. spaga medic1
Fara sa aiba voie sa primeasca atentiile din partea pacientilor si cu un salariu de mizerie, personalul din sanatate va pleca sa lucreze in valuri in sistemul privat sau in alte tari. In prezent s-au depus 2.500 de cereri de plecare in strainatate din partea medicilor iar alti 1.000 vor iesi la pensie.
Nu toti cei 3.000 de absolventi anuali de Medicina aleg sa intre in sistem. Salariul unui medic specialist in UE variaza intre 5.000 si 10.000 de euro, in timp ce in Romania, castiga doar 500-700 de euro.
Desi ar fi nevoie de 26.000 de medici in spitalele din Romania, in prezent, doar 13.500 de profesionisti au grija de pacienti.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.