Probabil că Ceaușescu a fost un mare patriot; dar unul dupa...

Probabil că Ceaușescu a fost un mare patriot; dar unul dupa mintea lui abulică, necontrazis de nimeni !!

1 110
La Plenara C.C. al PCR din aprilie 1989, Nicolae Ceaușescu s-a adresat  Comitetului Central, unde a făcut publică încheierea plății datoriei externe, ce se ridica la 21 miliarde de dolari, și chiar mai avea de recuperat 2,5 miliarde de dolari. Ce s-a întâmplat...dupa cu acești bani, e un mister….
„România nu mai plătește tribut nimănui”,se lauda  atunci Ceaușescu…
Dupa aproape 30 de ani, România este profund îndatorată. Chiar astăzi, 15 aprilie 2018, Mugur Isarescu  si Banca Națională a României au anunțat că datoria externă a României a depășit 95 de miliarde de euro, cu 2 miliarde mai mult față de decembrie 2017.
Martin Armstrong, fostul președinte al Princeton Economics International Ltd., face o declarație surprinzătoare în timpul unei conferințe susținute în Philadelphia, SUA. Ridicând problema politicii împrumuturilor fără sfârșit promovată la nivel global după Al Doilea Război Mondial, un lucru pe care îl consideră foarte straniu, spune următoarele: Singura țară care și-a plătit datoria a fost România, în anii ’80. Atât. Este singura excepție pe care am găsit-o!”
Unde erau marii patrioti si specialisti din „munca de informatii exfrerne”,stimati tovarasi? De ce nu i-ati spus ca o luase pe miriste?
„„Zilele de 12-14 aprilie 1989 marchează,dupa mintea raposatului Ceausescu, o deplină independență economică și politică a României! .Astfel il confirma pe americanul Armstrong, naivul si corectul Ceausescu...Ca tot tzaranul cinstit,el nu voia sa aiba datorii !!
 Polonia ,Ungaria Jugoslavia,Bulgaria, Cehia,aveau impreuna peste 150 miliarde dolari ” Doar Ceausescu se lauda prosteste:  „Pentru prima dată în istoria sa îndelungată, România nu mai are nicio datorie externă, nu mai plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă și economic, și politic! La sfârșitul lunii martie am lichidat datoria externă a țării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde de dolariÎn total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 de miliarde de dolari, din care  numai dobânda reprezintă peste 7 miliarde de dolari. În acestea nu sunt cuprinse datoriile pe care le-am avut în ruble și care, de asemenea, au fost de mult achitate.Ei si? Radeau sefii de stat din CAER de el…

„În prezent, țara noastră are de încasat numai din creditele pe care le-a acordat diferitelor state din Africa si Asia peste 2,5 miliarde de dolari.”Si de toate s-a ales praful! Asta sa-l intrebe acum Instantza Suprema pe Iliescu,dar mai ales pe premierul Petre Roman ,pe Isarescu si guvernul lor de unicate:Unde sunt banii,Petrica?

Plata datoriei externe a cerut, fără nici o îndoială, eforturi  f. mari. A trebuit să acționăm în așa fel încât să asigurăm galopant  dezvoltarea generală industriala  a țării, cât și lichidarea în această perioadă, a întregii datorii,  După cum este cunoscut, din 1980 până în prezent, situația economică mondială a fost  complexă și tot mai gravă. S-a înrăutățit  situația țărilor în curs de dezvoltare, ale căror datorii externe ajunsesera la peste 1.300 de miliarde de dolari. Caderea comunismului a scapat marile puteri economice de o  pustiitoare criza mondiala! Care tot va veni…

Adoptând hotărârea absurda de a plăti într-un deceniu întreaga datorie externă, am pornit de la premiza gresita că numai prin lichidarea acesteia vom putea să asigurăm o independență economică și…mai ales politică, ca să creăm condițiile necesare înaintării  României spre comunismul din capul lui!” Adevarat am reusit  pe branci dezvoltarea economico-socială, dar nu si a nivelului de trai material  al poporului. În anii 1981-1989 ,socotind  la cursul necomercial al dolarului, aceasta înseamnă peste 200 de miliarde de dolari. ENORM!
Producția industrială a fost… pe stoc în acest an cu peste 50% mai mare față de 1980. Si  producția agricolă de 1,5 ori mai mare.  Fondul total de retribuție a crescut în această perioadă cu circa 60%, iar retribuția medie cu circa 50%. După cum este cunoscut, în anii 1981-1989 au fost majorate de două ori re­tribuțiile și pensiile! Asa a fost, aveam toti bani, dar nu aveam ce cumpara, mai ales alimente de calitate, totul mergea la Export!!
În general,  s-au realizat vaste lucrări industriale, agricole și de interes național și s-au realizat peste 1 milion de apartamente. În acești ani s-au dat în folosință Canalul Dunăre – Marea Neagră și Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, în lungime totală de circa 100 km, s-a realizat metroul în București, care avea o lungime de 60 de km,Sa triplat Portul Constantza s-a amenajat râul Dâmbovița și s-au înfăptuit marile lucrări de modernizare și sistematizare a Capitalei, printre care și noul centru administrativ.Si s-a etc,etc,etc Dar s-au ales praful de cele mai multe .dragi tovarasi si pretini…
„Si a mai  propus Comitetului Central al partidului  hotărârea – care să fie adoptată ca lege de Marea Adunare Națională – ca, în viitor,nimeni să nu mai poată să apeleze la credite străine, pentru ca întreaga dezvoltare a țării  desigur, printr-o largă colaborare internațională, dar fără credite!”  Ca sa vedeti unde era pitit,fara sa stie , urmasul marelui Bratianu: „Prin noi insine.”..

 

Prof.Deak Andrei

 

 

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.