19 ordine provizorii de protecție emise de polițiștii brașoveni

19 ordine provizorii de protecție emise de polițiștii brașoveni

0 220

Din 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, în baza unui chestionar de evaluare a riscului aplicat victimei, un ordin de protecție provizoriu. Acesta este valabil cinci zile astfel că victima nu mai trebuie să aștepte un ordin de protecție de la instanță

Din 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, în baza unui chestionar de evaluare a riscului aplicat victimei, un ordin de protecție provizoriu. Acesta este valabil cinci zile astfel că victima nu mai trebuie să aștepte un ordin de protecție de la instanță.
Noul instrument legislativ dă posibilitatea intervenției directe a polițistului în cazurile de violență domestică. După sesizarea cazului polițiștii merg la domiciliul victimei și aplică acesteia un chestionar. Pe baza răspunsurilor primite, polițistul poate stabili dacă într-adevăr viața sau integritatea fizică a persoanei este pusă în pericol.
În cazul în care se confirmă aceste riscuri, polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu în care să fie stipulate măsurile de protecție a victimei, pentru o perioadă de 5 zile. În acest mod, victima nu va fi nevoită să aștepte o perioadă de timp pentru încuviințarea unor astfel de măsuri de către judecător.
Cms. șef Ciprian Cotescu, șeful Serviciului Ordine Publică Brașov, spune că polițistul poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuință, reintegrarea victimei, păstrarea la o anumită distanță a agresorului şi predarea către poliţie a armelor deţinute de către acesta.
Primul ordin de protecție provizoriu a fost emis la Brașov chiar în ziua publicării noilor prevederi legale în monitorul oficial.
Din 28 decembrie până în prezent au fost emise 19 astfel de ordine de protecție provizorii.
Poliţiştii pot interveni în cazurile de violenţă domestică în baza unor sesizări venite din partea unor persoane care au participat într-un fel sau altul într-un eveniment cu violenţă sau ca urmare a sesizărilor venite din partea unor martori neimplicaţi, dar care au asistat la un episod de violenţă domestică. De asemenea, poliţiştii pot fi sesizaţi prin 112, în scris, dar pot interveni şi sesizându-se din oficiu.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.