24 IANUARIE,
PRIMA SARBATOARE NATIONALA A ROMANILOR
Pentru a intelege extraordinarul spirit al epocii cand, prin proclamarea ca Domn (la inceput, la Iasi si apoi la Bucuresti), a colonelului Alexnadru Ioan Cuza, pilduitor peste veac ramane discursul marelui om politic european, Mihail Kogalniceanu, in fata acestei intelepte alegeri, care deschidea cu adevarat oportunitatea spre mult asteptata Unire a romanilor.
Maria Ta,
Prin inaltarea ta, pe tronul lui Stefan cel Mare, s-a reinaltat insasi nationalitatea romana…
Alegandu-te pre tine Domn in tara noastra, noi am voit sa aratam lumii aceea ca toata tara doreste, la legi noi, om nou.
O, Doamne!, mare si frumoasa ti-este misiunea! Constitutia din 7/19 august ne insemneaza o epoca noua si Maria Ta esti chemat sa o deschizi. Fii dar omul epocei; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul; fa ca legea sa fie tare; iar tu, Maria Ta, ca Domn, fii bun si bland, fii bun, mai ales pentru aceia cu care mai toti Domnii trecuti au fost nepasatori si rai.
…Fa, dar, ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate; impaca patimile si urile dintre noi si reintroduce in mijlocul nostru stramoseasca fratie. Fii simplu, Maria Ta, fii bun, fii domn cetatean; urechea ta sa fie pururea deschisa la adevar si inchisa la minciuna si lingusire.
Porti un frumos si scump nume: numele lui Alexandru cel bun… Ca si dansul, fa, o Doamne, ca, prin dreptatea Europei, prin dezvoltarea institutiilor noastre, prin simtamintele tale patriotice, sa mai putem ajunge la acele timpuri glorioase ale natiei noastre, cand Alexandru cel Bun zicea ambasadorilor imparatului din Bizantiu ca: Romania nu are alt ocrotitor decat pe Dumnezeu si sabia sa! Sa traiesti, Maria Ta!
Iata Juramantul facut de Alexandru Ioan Cuza
In Adunarea Electiva a Moldovei in ziua de 17 ianuarie 1859:
„Jur, in numele Preasfintei Treimi si in fata tarii mele, ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Patriei, ca voi fi credincios Constitutiei, in textul si in spiritul ei, ca, in toata Domnia mea, voi priveghea la respectarea legilor pentru toti si in toate, uitand toata prigonirea si toata ura, iubind deopotriva pe cei ce m-au iubit si pe cei ce m-au urat, neavand inaintea ochilor mei decat binele si fericirea natiei romane.
Asa Dumnezeu si compatriotii mei sa-mi fie intru ajutor!”
In cei sapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a marcat decisiv istoria formarii statului modern, o perioada dintre cele mai fecunde pentru romani. A dovedit, in primul rand, un mare patriotism si o exemplara daruire fata de popor, demne de vesnica lauda. Ca intaiul Domn al Principatelor Reunite, Alexandru Ioan Cuza a initiat si patronat un vast program de reforme structurale, ce a modificat de la temelie constructia societatii romanesti moderne in secolul XIX.
Alexandru Ioan Cuza a fost in primul rand Domnul Unirii, al neatarnarii bisericii nationale, dar si al secularizarii averilor manastiresti, al promovarii dreptului largit la vot, al desfiintarii clacii, al improprietaririi taranilor, al formarii ostirii romane si al unui invatamant modern, al europenizarii randuielilor si legilor tarii.
Intr-un cuvant, a fost pe deplin reprezentativ pentru aspiratiile societatii romanesti la vremea respectiva. Si chiar daca nu a reusit sa o realizeze, speranta independentei de stat a devenit, pe vremea domniei lui Cuza-Voda, dintr-un vis prea indepartat, o realitate cu perspectiva apropiata.
D.D.Rujan