42% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional

42% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional

Asta inseamna ca stiu sa scrie, sa citeasca sau sa opereze calcule dar nu inteleg notiunile invatate. Printre cauze se numara si modul in care sunt predate anumite materii in ciclul gimnazial si liceal. Parintii brasoveni se plang ca programa este foarte incarcata iar profesorii prea rigizi

Asta inseamna ca stiu sa scrie, sa citeasca sau sa opereze calcule dar nu inteleg notiunile invatate. Printre cauze se numara si modul in care sunt predate anumite materii in ciclul gimnazial si liceal. Parintii brasoveni se plang ca programa este foarte incarcata iar profesorii prea rigizi.
Potrivit studiului realizat de Centrul de Evaluare si Analize Educationale, 42% dintre elevii de 15 ani se pot incadra in fenomenul de analfabetism functional. Sunt copiii care stau in banci ore in sir, invata definitii, formule si tot ceea ce au nevoie pe de rost dar nu stiu sa le foloseasca niciodata. Sunt aceeasi elevi care mai copiaza la cate un test, mai beneficiaza de indulgenta profesorilor si trec clasa an dupa an. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean recunoaste ca programele sunt prea incarrcate iar teoria sufoca practica:
De cealalta parte, elevii nu mai au nici ei rabdarea sa citeasca si sa raspunda . Toti prefera teste grila si rezolvari care sa nu necesite prea multa compozitie proprie. O vina o poarta si parintii care, de multe ori pun prea mare presiune pe odrasle pentru note.elevi-burse
Multi parinti recunosc ca petrec zilnic mult timp alaturi de copii pentru a-i ajuta sa inteleaga ceea ce invata. „Profesori prea rigizi, prea multe cerinte fara un scop prea multe notiuni cu care nu au nimic in comun” considera o brasoveanca potrivit careia foarte multi parinti incearca sa-si tranfere neimplinirile asupra copiilor lor si considera ca oferindu-le activitati extrascolare compenseaza lipsa de timp pentru copiilor lor.
Solutiile pentru ca aceste cifre sa scada tin in primul rand de politicile din educatie.
Potrivit Arianei Bucur, inspector scolar general al ISJ Brasov, trebuie sa ne adaptam vremurilor pe care le traim si avem nevoie de mult mai multa aplicabilitate in cat mai multe discipline. „Trebuie sa fim si noi creativi si inventivi in asa fel incat sa-i capacitam sa gandeasca”, spune Ariana Bucur.
Media europeana a analfabetismului functional este de 20% iar tinta este reducerea acestui fenomen la 15% pana in 2020. Analfabetismul in Romania este de doua ori mai mare decat media europeana iar problema este inca departe de rezolvare.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.