A dezvaluit DAN VOINEA tot adevarul DESPRE MOARTEA LUI VASILE MILEA?

A dezvaluit DAN VOINEA tot adevarul DESPRE MOARTEA LUI VASILE MILEA?

0 44

Generalul procuror Dan Voinea a acceptat să vorbească amplu pentru site-ul Realitatea şi să ofere detalii în premieră.Interviul nu fost realizat în studiourile unei televiziuni, unde luminile şi camerele de filmat pot inhiba sau pot induce o stare de disconfort intervievatului, ci într-o atmosferă relaxată, pentru ca bărbatul în vârstă de 68 de ani să se deschidă…la sinceritate Locaţia aleasă pentru interviu a fost istorică: Piaţa Universităţii, acolo unde în 1989 era restaurantul Dunărea. Acolo  s-a format baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.si ni s-a dezvaluit Afirmaţia care spulberă misterul, după 29 de ani: „Vasile Milea a fost împuşcat”

– Domnule Dan Voinea, care a fost povestea cu Vasile Milea? Sinucidere sau crima?
– Milea a fost omorat. A fost impuscat. Deci, cu Milea, lucrurile au stat cam asa. Milea a fost acuzat de Ceausescu ca nu executa… ca nu trage la Timisoara. Asta a fost primul conflict cu Ceausescu. Deci, p22, la ora 10:00, a fost impuscat MileaA anuntat Ceausescu ca s-a impuscat tradatorul. Am aflat de la ofiterul care era la Cabinetul 2, la Elena Ceausescu, un maior de Securitate de la Directia 5care a declarat ca a venit la un moment dat Corneliu Parcalabescu,  seful Garzilor Patriotice pe tara ce avea biroul in C C Si a anuntat-o pe Elena Ceausescu ca „s-a rezolvat”Milea este impuscat, este mort. Si atunci, Ceauseasca i-a dat ordin maiorului sa il gaseasca pe Ilie Ceausescu. Si-mi zice,:domne’, m-am dus si l-am gasit pe Ilie Ceausescu, i-am raportat ca il cheama tovarasa la Cabinetul 2; ea nu a mai avut rabdare, a iesit in tocul usii si a strigat la el: „Bine, Ilie, cum ne-am inteles aseara? Gata, esti ministrul Apararii de acum. Du-te si imbraca-te militar!”. Si Ilie se duce, se imbraca militar si preia comanda Ministerului Apararii. El a dat ordin sa se intoarca tancurile in unitati, ca se urcasera civilii pe ele si le puteau folosi…

DezvăluireVasile Milea nu a murit în sediul CC al PCR, unde a fost împuşcat, ci la Spitalul Elias, unde nu s-a intervenit chirurgical. Bănuiala anchetatorilor, conform lui Dan Voinea: ordinul ar fi venit de la Victor Atanasie Stănculescu.Explicaţia: „Au anunţat pe post că s-a sinucis trădătorul Milea, deci trebuia să rămână mort”
– Bun, dar cum a murit Vasile Milea?

– Milea a fost impuscat la ora 10:00 si a fost dus la Spitalul Elias. La Spitalul Elias, eu m-am dus si am ridicat foaia de observatie clinica. Cand am citit foaia de observatie clinica, am vazut ca scria acolo ca ora decesului este 15:00. Si l-am intrebat pe doctorul care chiar scrisese foaia de observatie: spuneti-mi, l-au adus in viata? Da. Pai, si de ce nu l-ati operat? Pai, a dat ordin un general, noi il banuim pe Stanculescu: „Nu interveniti chirurgical pana nu va ordon eu”. Spitalul Elias era atunci in subordinea Ministerului Apararii.Ce s-a intamplat…Ceausescu spusese ca tradatorul Milea s-a sinucis. Si trebuia sa moara, nu trebuia sa il mai invie cineva.

-„Corneliu Pârcălăbescu, şeful Garzilor Patriotice, a primit ordinul să îl lichideze pe Milea” Si am aflat ca avea un fel de ordonanta, un ofiter. Care a spus, zice, domne’, mi-a lasat mapa in care avea si pistolul, ca el se duce sa dea un telefon la Predeal, ca plecase fata lui. Era o cabana a Armatei, unde erau nevasta lui Milea si nevasta lui Gusa. Fata lui Milea plecase cu cele doua fetite ale ei acolo, la cabana, pe perioada evenimentelor. Si Milea voia sa stie daca a ajuns si este in regula.Si s-a dus in biroul lui Parcalabescu, fara sa stie ca asta primise ordin sa il lichideze. Acum, de ce era el la etajul 6? Pentru ca acolo era Sectia Militara a Comitetului Central, condusa de generalul Coman, cel care a fost la Timisoara. Si s-a dus la Parcalabescu sa dea telefon. Parcalabescu a zis „Am inteles, sa traiti” si tot Parcalabescu le-a ordonat  subordonatilor sa paraseasca birourile alaturate in care erau. Au fost audiati toti si au spus ca au primit ordin de la Parcalabescu sa iasa din birouri, ca ministrul vorbeste la telefon si se auzea dintr-un birou in altul.Si aia s-au conformat, au iesit si apoi s-a auzit o impuscatura. A iesit Parcalabescu: „S-a impuscat Milea”. Numai ca pistolul cu care s-a tras nu era al lui Milea, ca Milea, daca se impusca, se impusca cu pistolul lui, dar il lasase la ordonanta. Milea a fost impuscat cu pistolul unui subordonat al lui Parcalabescu, il chema Tufan. Si, atunci, Parcalabescu s-a dus imediat sa ii spuna lui Tovarasa, pentru ca el fusese adus de ea, era unul dintre preferatii Elenei Ceausescu.

– Sotia lui Vasile Milea ce a spus cand a fost audiata?
– Sotia lui Milea a confirmat. Zice: domne’, a sunat la Predeal, a vorbit cu mine la telefon, i-am spus ca fetele sunt bine, ca au ajuns cu bine si, in timp ce vorbeam la telefon, s-a auzit o impuscatura si el nu a mai vorbit. Dupa aceea, cineva a intrat pe fir si a zis „Aici se trage, tovarasa Milea”. Dar pe 22, la ora 10:00, nu se tragea nicaieri.

Nota redacţiei: sursele realitatea.net confirmă spusele lui Dan Voinea. Conform mărturiilor, soţia lui Vasile Milea a auzit în telefon o respiraţie grea, pe care a recunoscut-o ca fiind a soţului ei. Apoi a intrebat: „Val, tu eşti?”, însă nu i s-a răspuns. Soţia lui Milea a auzit apoi în telefon zgomote şi bubuituri, ca şi când s-ar fi luptat cineva în camera lui Vasile Milea, după care a auzit o împuşcătură. Câteva secunde mai târziu, o voce i-a spus: „doamnă, staţi liniştită, nu s-a întâmplat nimic, aceste zgomote s-au auzit din stradă”, apoi i s-a închis telefonul. Dezvăluiricum argumentează Dan Voinea că Vasile Milea nu s-a sinucis, ci a fost împuşcat.

Autopsia a facut-o doctorul Schiopu, un medic legist bun, care a constatat ca glontul nu a trecut prin inima, deci impuscatura nu a fost mortala. De aceea Milea a mai trait. El a murit prin hemoragie (n.r. adică Vasile Milea a murit după ce i s-ar fi scurs sângele). Iar in actul medico-legal s-a consemnat ca nu sunt factori suplimentari ai impuscarii. La un sinucigas, cu arma de foc, raman factori suplimentari ai impuscarii. Adica, atunci cand pleaca glontul din arma, daca tii arma apropiata, pleaca si gaze care lasa urme de arsura, si praf, si pulbere. Si alea trebuie sa le gasesti pe imbracaminte, pe piele. Deci, la mai putin de un metru, trebuie sa gasesti factorii suplimentari. Daca nu gasesti factorii suplimentari, inseamna ca nu este sinucidere, l-a impuscat cineva. M-ati inteles? Actul medical este un act stiintific, care confirma ca nu s-a sinucis. Pe langa ce v-am spus, ca pistolul nu era al lui, si asa mai departe.
Nota redacţiei: sursele consultate de realitatea.net susţin că Dan Voinea are dreptate şi în acest caz. Astfel, s-a constatat „lipsa factorilor suplimentari ai împuşcăturii la nivelul spaţiului interdigital index-police, care teoretic trebuiau să fie în ipoteza sinuciderii”. Totodată, există o neconcordanţă şi în privinţa locului unde a stat Vasile Milea când a fost împuşcat. Martorii au susţinut că ministrul a fost găsit întins pe canapea, numai că în biroul 621 de la CC mai exista şi un scaun, pe care se presupune că ar fi stat Milea în momentul împuşcăturii, scaun pe al cărui spătar era urma unui glonţ, conform fotografiilor realizate ulterior.
– Ce a urmat?
– Doamna Milea ne-a mai povestit un episod. Inainte de decembrie 1989, Milea a fost intr-o misiune in China. Si atunci, in China, un general care se ocupa de el i-a pus o caseta cu evenimentele din Piata Tianmen, pentru ca primii care s-au ridicat impotriva comunismului au fost chinezii, in martie 1989. Si a luat o copie dupa caseta aia, ; se uita si plangea: „Sa nu ajungem si noi sa ne impuscam copiii”Asta a povestit doamna Milea, sunt consemnate aceste declaratii. A fost audiata de trei ori.

– Deci, inca o data, doamna era la telefon cu sotul ei si…
– Si in timp ce vorbea, s-a auzit o impuscatura, el nu a mai vorbit, ea nu l-a mai auzit si o voce a intrat pe fir si a zis „Aici se trage, tovarasa”. Milea a fost omorat pentru ca asa a vrut dictatorul. Au anuntat ca s-a sinucis tradatorul Milea, deci trebuia sa ramana mort, nu puteau sa-l invie. Spitalul fiind al MApN-ului…Ordinul execuţiei lui Vasile Milea a venit de la Elena Ceauşescu. Discuţia şi aranjamentul au fost între Ceauşeasca şi Pârcălăbescu”

– Bun, dar am o intrebare: ordinul a venit de la Elena Ceausescu sau de la Nicolae Ceausescu?
– De la Elena Ceausescu. Cum arata probele de la Dosar, discutia si aranjamentul au fost intre Ceauseasca si Parcalabescu.

– Ce v-a spus Parcalabescu atunci cand l-ati audiat?
– Parcalabescu a murit inainte de a avea noi toate probele despre care v-am spus. Poate era si  varsta, n-am mai apucat…

– Cat timp s-a crezut ca Vasile Milea s-a sinucis?
– Pai, se mai crede si acum ca s-a sinucis, pentru ca… Atat timp cat aceste dosare stau acolo, in arhivele institutiei, ale Parchetului… Daca ar fi publice, dumneavoastra nu ati mai sta de vorba cu mine, ati cere Dosarul si ati vedea ce este acolo.
Vasile Milea, mai întâi degradat, apoi executat. Există fotografii cu epoleţii pe biroul lui Pârcălăbescu

– In Dosarul Revolutiei sunt fotografii legate de moartea lui Milea?
– Da. In Dosarul lui Milea sunt niste fotografii facute de un tanar care era fotograf la Mecanica Fina si care apoi a fost arestat ca terorist. Muncitorii, cand au iesit din fabrica in 22 decembrie, l-au luat: „Hai sa ne faci poze si noua, ca suntem cu pancarte”. Si omul le facea poze, nu stiu ce, si a intrat in CC. a continuat sa faca poze si schimb de poze si de casete cu ziaristul englez Ian Henry Perry, care ulterior a cazut cu avionul… De aia au tras in avion, ca ala a plecat cu un sac de casete.Iar pe acest tanar fotograf l-am gasit arestat ca terorist la Politia Capitalei si l-am pus noi in libertate.Revenind, in Dosarul lui Milea sunt niste poze interesante. Acel tanar fotograf a ajuns si el la etajul 6 al Comitetului Central si pe biroul lui Parcalabescu erau epoletii generalului Milea… Sunt fotografiati. Inseamna ca, inainte de a-l impusca, l-au degradat.

– Nu puteau sa il impuste si apoi sa ii ia epoletii?
– Cand l-au dus la spital, l-au dus fara grad. Ce se întâmplă… De regula, cand se mai faceau executii in timpul comunismului, te degrada si apoi te executa. Si epoletii lui Milea sunt fotografiati de acel tanar, care a pastrat filmele.

Pentru a informa cititorii în privinţa stadiului în care se află Dosarul morţii lui Vasile Milea, realitatea.net a solicitat şi a primit, în luna octombrie, punctul de vedere al PICCJ.
„La data de 18 octombrie 2010, procurorii militari au dispus prin ordonanță neînceperea urmăririi penale în dosarul cunoscut generic sub denumirea de „Dosarul Revoluţiei”, reînregistrat ulterior, iar la data de 14 octombrie 2015 procurorii militari au dispus în acesta din urmă clasarea. Menționăm că la data de 5 aprilie 2016, prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus prin ordonanță infirmarea ordonanţei de clasare din data de 14 octombrie 2015 a Secţiei parchetelor militare şi redeschiderea urmăririi penale în cauză” a fost răspunsul PICCJ, cu privire la situaţia Dosarului Revoluţiei, la solicitarea realitatea.net.Cât despre stadiul de soluţionare a Dosarului morţii lui Vasile Milea, răspunsul PICCJ a fost sec: „Cauza la care faceți referire la ultimul punct al solicitării este conexată la dosarul menționat mai sus, aflat în prezent în lucru la Secția parchetelor militare”.

Conform mărturiilor, iniţial, generalul Vasile Milea ar fi fost unul dintre cei care au executat ordinele de reprimare a protestatarilor. Apoi, ar fi refuzat să mai execute ordinele primite de la Nicolae Ceauşescu, fapt ce a stârnit mânia dictatorului.În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat de urgenţă o şedinţă a Comitetului Politic Executiv, în care principalul vizat a fost generalul Milea. Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, a povestit că Nicolae Ceauşescu l-a străpuns cu privirea pe ministrul Apărării, căruia i-a reproşat pe un ton extrem de dur că nu i-a ascultat ordinele şi că nu a scos în stradă unităţile militare pentru a reprima revolta. După întâlnirea cu Nicolae Ceauşescu, Vasile Milea nu ar mai fi rezistat presiunii şi s-ar fi sinucis în sediul Comitetului Central al PCR, la etajul 6, camera 621, conform versiunii oficiale. Milea şi-ar fi tras un glonţ în inimă, glonţ care însă, conform mărturiilor, nu i-a străpuns inima. Generalul Vasile Milea a fost înmormântat cu onoruri militare la 30 decembrie 1989, în faţa bisericii din comuna natală Lereşti. Inima sa a fost pusă într-un borcan cu formol, îngropat şi el în criptă. Rămăşiţele lui Vasile Milea au fost deshumate în mai 2005, în prezenţa unei echipe de procurori militari şi a directorului Institutului National de Medicină Legală, în cadrul cercetărilor efectuate în Dosarul Revoluţiei.

Notă: interviul integral cu Dan Voinea a fost realizat de jurnalistul Cristian Otopeanu, în lunile septembrie şi noiembrie 2018

Nota redacției: Nu este clar motivul pentru care Vasile Milea a fost împușcat. Mai ales când se afirmă că a fost împușcat din ordinul Elenei Ceaușescu. Cu ce îi incomoda pe Ceaușești? Cu ce se făcuse vinovat față de aceștia? Mai probabil este că Vasile Milea era incomod pentru echipa de conspiratori, pentru cei care l-au trădat pe Ceaușescu. Să fi dat Elena Ceaușescu ordinul? Cu sau fără știința lui Nicolae?

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.