A pus și Orban Viktor la cale un fel de Teldrum. Dar...

A pus și Orban Viktor la cale un fel de Teldrum. Dar la Budapesta i-a iesit… Deocamdata!

0 105
Exista o o tara unde nu exista un parchet anti-coruptie si unde Teldrum-ul local a capatat o reputatie internationala de necontestat, dar nedorita…. Poate astfel vom intelege unde ar fi putut sa se afle astazi si Romania probabil, mai tare ca in tara mama, Ungaria …sa zicem! Acolo exista un primar de pomina, ca sa nu zicem celebru, pe nume Lorinc Meszaros. La baza, omul a fost un umil instalator ajuns primar in satul sau natal, Felcsut (adica Csut-ul de Sus); si nici azi n-are ma imult de 1.700 de locuitori.
Satul din centrul Ungariei …care este si satul natal al micului diktator Orban Vikor are privilegiul de a fi localitatea maghiara cu cei mai bogati locuitori (depasind districtele 2 si 12 din Budapesta, polul bogatiei unguresti de pana atunci !!), statut dobandit in 2009, dupa ce… in 2008, era abia pe locul 336 in tara. Ca atare, cei 1.700 de locuitori se bucura azi de un stadion ultramodern (Pancho Arena) cu 4.000 de locuri si …de o cale ferata speciala …mai ingusta un fel de metrou de suprafatza (ecartament de 760 mm) care ii conecteaza de restul lumii, printr-o legatura rpida, de 6 km ,direct la magistrala Bicske-Szekesfehervar – Budapest. Calea ferata a fost finantata de Uniunea Europeana, pe un plan de trafic care prevedea 2.500 de calatori zilnic ! (la o populatie de nici 1.700 de locuitori… care in timpu lliber, ce a faca, se plimba dus-intors cu trenuletul rapid!! !). In realitate sunt cam 3-4 calatori zilnic, inclusiv Lorinc bacsi. Micutul instalator ungur este actionar, se pare, la peste 200 de societati, considerandu-se un Zuckerberg al Ungariei. Desi nu prea stie el cine-i persoana …
Intre 2010 si 2017, 9 dintre firmele lui Meszaros au castigat 97 de contracte publice (jumatate dintre ele in urma unor licitatii in care nu au avut… competitie), in valoare totala, pe bune, de 1,56 miliarde Euro (dintre care 83% provenind din fonduri structurale europene). Nici n-a inceput bine anul acesta si una dintre firmele lui (Meszaros & Meszaros Kft) a mai castigat doua noi contracte: un drum de 15.7 km intre Szazhalombatta si Ercsi, (49 miliarde forinti, adica peste 150 milioane Euro) si (in consortiu de aceasta data) un depozit de deseuri la Ozd in valoare de doar 5 miliarde forinti (doar 15 milioane Euro).
Pe bune, prietenul de scoala a lui Orban Viktor… a ajuns al cincilea cel mai bogat ungur si influenta sa asupra afacerilor din tara vecina este atat de mare incat o companie nesemnificativa, Konzum Nyrt, la care el a cumparat numai 20% din actiuni, a propulsat-o atat de „viguros” incat avut cea mai mare crestere nationala (500% !!) intr-un an la bursa de la Budapesta!
De asemenea, copiii sai au infiintat o firma (Fejer-B.A.L. Zrt.) in 2015, iar, in anul urmator, aceasta avea deja un contract fabulos, de a construi noul si impunatorul sediu al Universitatii Nationale de Educatie Fizica.
Ei bine, fabuloasa cariera a instalatorului cel istet ca un proverb, este, coincidenta, legata de ascensiunea politica a prietenului sau cu care juca fotbal in copilarie, cel mai cunoscut si recunoscut ungur nascut in minusculul Felcsut, Viktor Orban, cel al carui interpus („stroman” in ungureste) este banuit pe fața a fi Meszaros….
Ca sa opreasca „vorbele”, presa acolita a lansat legenda ca Omul minune din Ciutul de Sus  nu a fost un geniu al afacerilor dintotdeauna. La inceputul anilor 90, si-a infiintat o mica firma de instalatii din care si-a castigat un trai modest, pana in 2007,  (in care era de altfel, singurul angajat) a ajuns aproape de faliment!!. Atunci, prietenul din copilarie, „genialul” Viktor Orban, l-a numit presedintele unei fundatii: Puskas Ferenc Labdarugo Akademia, care poarta numele celui mai cunoscut si respectat fotbalist ungur. Echipa tot mai „buna” pe care aceasta fundatie o intretine, joaca pe modernul stadion comunal Pancho Arena, construit chiar vis-a-vis de casa de vacanta a premierului Orban si el mare iubitor de lobda….
Si brusc, in calitate de presedinte al unei banale fundatii fotbalistice intr-un sat amarat, necunoscutul Meszaros (mai cunoscut ca Lorinc-faliment”) a devenit un guru al afacerilor. Ce Gheorghe.Hagi, ce Gica Popescu… Iar in anul in care Orban a devenit prim ministru pentru a doua oara (2010), firma de constructii proaspat infiintata de prietenul Lorincz (Meszaros & Meszaros Kft) a avut o cifra de afaceri de numai 850.000 forinti  pentru ca in 2015 sa ajunga deja la 20 miliarde forinti (aproape 70 milioane Euro)Pe aceste baze, prietenul din copilarie al premierului si-a creat un mic imperiu, care include o firma cu profil agricol, Buzakalasz, o firma de distributie auto, o crama din regiunea Tokaj, reteaua hoteliera Hunguest. 
De asemenea, firmele controlate de Meszaros au obtinut licenta de a vinde tigari in 19 magazine Auchan (in Ungaria, regimul Orban a impus in 2013 monopolul statului pe vanzarea de tutun!!). In crescendo, in 2016, patru dintre firmele imperiului, Meszaros & Meszaros, R-Ford, Fejer B.A.L. si Vivienvizau castigat contracte publice (din fonduri europene) in suma de 225 miliarde forinti (721 milioane euro), conform presei maghiare. Astfel averea lui Meszaros a crescut incredibil de repede in cel de-al treilea mandat Orban: in 2017 a ajuns al cincilea cel mai bogat ungur (383 milioane Euro), dupa ce, doar cu un an inainte, era pe locul 31 cu numai 76 milioane Euro, iar in 2015 detinea active de numai 26 milioane Euro.  
O astfel de avere obliga si, in decembrie 2015, familia Meszaros a castigat… pe mai nimic o licitatie pentru achizitionarea a 1.400 hectare teren arabil (langa Felcsut) de la stat. In anul urmator, familia respectiva achizitioneaza, in octombrie 2016, Mediaworks Hungary (o retea care cuprinde 12 din cele 19 publicatii regionale din tara) de la Vienna Capital Partnersaceeasi companie care a vandut Banca de Economii in 2013 in Republica Moldova unui grup de companii off-shore controlate de catre omul de afaceri Ilan Shor.
Cumparatorul presei maghiare locale este tot un off-shore, Opimus Press, controlat de catre Meszaros. La acest mic imperiu de presa se adauga, o luna mai tarziu, si postul de televiziune Echo TV, afisat pro-guvernamental, un fel de ProTV maghiar.
Orbit de succesul incredibil al omului sau de paie, premierul Orban s-a gandit, ca un tata responsabil ce este momentul, sa extinda modelul imbogatirii peste noapte a lui „Mezi”, la fiica sa favorita, Rahel. Astfel incat sotul acesteia din urma, tanarul de nici 32 de ani Istvan Tiborcz, devine peste noapte si…cam fara „lovele” , un expert in arta castigarii contractelor publice. Tiborcz face parte dintr-o familie apropiata de familia Orban, din acelasi judet Fejer, unde, inca din 2012, a castigat si mai multe licitatii pentru achizitia de terenuri agricole de la stat; dupa nunta cu Rahel Orban, cifra de afaceri a firmei ginerului premierului, creste intr-un an de 80 de ori, iar profitul de 50 de ori! Aflând despe modelul Romanesc Kovesi,un grup de bogatani unguri au venit pe blat in Ro. „sa ia lumina” si cu „logistica” SRI-Coldea -UDMR…  sa recreeze un „BINOM maghiar” la Budapesta care sa protejeze, vezi Doamne, statul Maghiar si prietenia maghiaro – americana de gashca deja constituita in jurul  „Omului Rau” independentul ORBAN Viktor!! 
Ce imprtanță mai are cum s-a dezvoltat Elios asa de rapid ? Simplu: a primit un contract sa furnizeze panouri solare pentru Universitatea din Szeged, imediat dupa casatoria lui Rahel Orban, care a luat panourile de la un sub-contractor, le-a livrat universitatii si nu si-a mai platit furnizorul nici pana astazi! Firma detinuta de ginerele Tiborcz, – „Elios Inovativ Zrt„, a castigat, intre 2011 si 2015 (an in care Tiborcz isi vinde actiunile detinute la aceasta firma) un numar de 35 de contracte de realizare a iluminatului public pentru un numar similar de orase cu primari de la partidul socrului, FIDESZ.
Exact model de socru Bsescu:
 Cel putin 17 dintre aceste contracte sunt castigate in maniera identica: toate cele trei oferte depuse sunt scrise la acelasi computer, de catre aceeasi persoana, Endre Hamar, propietar al firmei de consultanta Sistrade Kft si de Ivett Mancz, angajata la Elios; Ofertele depuse erau astfel realizate incat celelalte doua firme concurente cu Elios aveau preturi finale cu fix 5%, respectiv 7% mai mari decat oferta depusa de catre… firma ginerelui Tiborcz.
Mai mult, ofertele depuse erau mincinoase, in sensul in care includeau oferte de unitati luminoase cu LED-uri, produse de Tungsram-Schreder, garantate de Elios pentru 100.000 ore de functionare, desi producatorul le garanteaza numai pentru 60-80.000 ore functionare. Si pentru ca totul sa fie o infractiune totala, platile pentru aceste sisteme erau facute de catre fondul de cofinantare al guvernului de la Budapesta, administrat de catre Lazar Janos, seful de cabinet al premierului (si primar, pe atunci, in prima localitate care a oferit ginerelui premierului un astfel de contract) si partener de afaceri al lui Endre Hamar! Situatiile de plati erau apoi trimise spre decontare catre Comisia Europeana, care efectua platile catre Ungaria. Numai ca anul trecut in decembrie s-a facut public raportul OLAF (organismul european antifrauda) care semnaleaza toate aceste nereguli, iar Ungaria este obligata sa returneze Comisiei suma de 43 milioane Euro…
Dupa ce a crezut ca-si sterge urmele prin vanzarea participatiei la Elios, tanarul si talentatul ginere a continuat sa se imbogateasca achizitionand, prin noua sa firma, Longoria Holding Zrt, un proiect imobiliar in simbolicul orasel Visegrad, un proiect de hotel de lux din Budapesta, portul Keszthely de pe malul lacului Balaton si un castel celebru din orasul Tura, detinut de catre baronul Zsigmond Schossberger; castelul respectiv a fost scos imediat din circuitul turistic de catre noul „baron” al imobiliarelor, Istvan Tiborcz.
Evident ca Peter Polt, procurorul general al Ungariei, si fost parlamentar FIDESZ  nici nu a auzit despre aceste cazuri si nici nu a considerat necesar „sa fie informat”. Cat despre Uniunea Europeana, aceasta, se zice, ca a aflat „ceva” de prin ziare despre matrapazlacurile„burgheziei nationale maghiare” abia dupa ce a platit multe miliarde de euro pentru acest lux! Probabili ca Instalatorul minune din Felcsut si ginerele-nabab au inflacarat, fara doar si poate, imaginatia unor lideri de pe la noi, care poate si-ar fi dorit un parcurs similar pentru ras…putata companie teleormaneana Teldrum. Din fericire, la noi, Teldrum a ramas …ghinion, o companie mai putin pricopsita, pe care procurorii o ancheteaza, iar Petre Pitis nu a ajuns in topul Forbes, ci pe holurile DNA…(Dupa o idee de B. C. Peiu)

Deak Andrei si prietenii…
Explicatie poza: PeDunare-n sus, Codrutza nu s-a dus…
Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.