Academia Română vrea ca absolvenţii să fie obligaţi să lucreze o perioada...

Academia Română vrea ca absolvenţii să fie obligaţi să lucreze o perioada în ţară, după terminarea facultăţii

„Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregătire superioară, prin părăsirea ţării, credem că se impune ca orice absolvent de învăţământ superior, beneficiar al subvenţiei de la buget, să fie obligat să lucreze în ţară un interval de timp egal cu durata studiilor subvenţionate sau să deconteze cheltuielile cu pregătirea profesională”, se arată în „Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani”, republicată de Academia Română.

Echipa care a conceput această strategie educaţională pentru următorii 20 de ani spune căin parte studentii au dreptate; lipsa de susţinere din mediul ştiinţific a cauzat această migrare a absolvenţilor de facultate.Dar asta nu inseamna sa condamnăm încercarea Academiei Române de a obliga absolvenţii să rămână în ţară după terminarea studiilor, cel puţin pe o durată egală cu anii de facultate.Academicienii vor ca cei care nu rămân să fie obligaţi să returneze banii pe care statul i-a dat pe timpul facultăţii.

Asa este ,dintr-un punct de vedere,dar din păcate, educaţia, cercetarea ştiinţifică şi inovarea au avut susţinere necorespunzătoare din partea factorilor de decizie, manifestată în fapt prin subfinanţare cronică, prin incoerenţă, fragmentare şi lipsă de viziune strategică, ceea ce a produs o reducere semnificativă a potenţialului de cercetare şi, nu în ultimul rând, a generat un proces alarmant de migrare a tinerilor talentaţi spre ţări dezvoltate în Europa şi SUA. Asemenea abordări, corelate cu declinul demografic, subminează grav baza evoluţiei societăţii româneşti. Numărul tinerilor cu studii superioare va fi tot mai redus, iar al celor care migrează este în creştere, prin urmare este îndreptăţită întrebarea: Cu cine continuăm să construim viitorul ţării?”, explică autorii strategiei.

Academicienii dau drept exemplu exodul tinerilor medici români. Între anii 2007 şi 2015, peste 36.000 de abolvenţi de medicină, stomatologie şi faormacişti au părăsit România pentru condiţiile mai bune din Vest.Academia Română cere, astfel, regândirea sistemului de finanţare al studenţilor, dar şi adaptarea programelor la cerinţele actuale de pe piaţa muncii.

Asociaţia Organizaţiilor Studenţeşti califică propunerea Academiei Române de a-i obliga pe absolvenţi să lucreze în ţară după terminarea studiilor ca fiind una totalitară şi care încalcă dreptul la mobilitate a studenţilor în Europa„Astea sunt practici totalitare. Nu suntem de acord cu asemenea perspectivă, ni se pare o atitudine retrogradă. Absolvenţii din România trebuie să aibă facilitatea de a se angaja oriunde în spaţiul european după terminarea facultăţii. Ei sunt liberi în piaţa muncii globală să îşi aleagă orice loc de muncă doresc, unde se simt ei mai valorificaţi. ,(Infonet)

COMENTARII

  1. Academia are dreptate. Daca vor sa plece din tara trebuie sa plateasca studiile subventionate de stat. In SUA si Canada studiile universitare NU SANT GRATUITE si costa pe an intre 20000-40000 de dolari iar la terminarea facultatilor studentii acumuleaza DATORII la STAT de SUTE DE MII de dolari pe care trebuie sa le plateasca cu DOBANDA 8%. Daca nu platesc sant urmariti de guvern si pasibili de inchisoare chiar daca nu si-au gasit de lucru.
    Cred ca pentru universitatile subventionate de guvern trebuie facute CONTRACTE cu studentii in care sa se stipuleze clar NUMARUL MINIM de ANI de lucru in tara sau SUMA ce trebuie sa platesca si DOBANDA aferenta daca vrea sa plece. Plata trebuie facuta inainte de plecare.
    Pentru cei care raman in tara guvernul trebuie sa le asigure locuri de munca pe care studentii si le pot alege in ordinea mediilor pe toti anii de studiu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.