Acesta e Adevărul LOR despre limba româna în „Țara” Secuilor!

Acesta e Adevărul LOR despre limba româna în „Țara” Secuilor!

Revoluţia din 1989 nu a însemnat doar scăparea de sub dictatura lui Ceauşescu, ci şi libertatea etnicilor maghiari de pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. La puţin timp după evenimentele de atunci, maghiarii au început să-şi ceară drepturi. Sub egida dreptului la cultură proprie, maghiarii şi-au luat şcoli, distanţându-se de români şi de limba română. S-au înfiinţat teatre şi case de cultură pentru maghiari. S-a statuat dreptul la exprimare numai …în limba proprie, aşa că s-a făcut legea prin care în localităţile în care o etnie reprezintă cel puţin 20% din populaţie, în administraţia publică să se angajeze şi vorbitori ai acelei limbi.
Apoi s-a plusat dreptul la învăţământ cu cel superior, strigând în gura mare că nu au universităţiŞi aşa a apărut Sapientia, cu toate unităţile teritoriale. Pe urmă, poate în mai multe localităţi (Miercurea-Ciuc ştim sigur că a fost) autorităţile locale au scos hotărâri mai mult sau mai puţin abuzive, prin care le dictează firmelor private ca pe toate panourile publicitare să apară, obligatoriu, şi limba maghiară.(!!)

În legea învăţământului se stipula că o clasă nu poate funcţiona dacă are în componenţă sub un anumit număr de elevi, excepţie făcând etnicii maghiari, care primeau fonduri suplimentare. În tot acest timp nu au lipsit strigătele liderilor, care spuneau cu orice ocazie aberaţii acre care mai de care mai mari. Una dintre aceste aberaţii nu o pot uita niciodată. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Raduly Robert-Kalman, spunea, cu ocazia inaugurării unui supermarket: ,,Dacă e să alegem între investitori multinaţionali sau investitori de aici, oricând îi alegem pe ai noştri, pentru că trebuie să demonstrăm că putem avea şi autonomie economică”. În viziunea secuiului, în economie nu primează competenţa, ci etnia; şi după aia ne mai mirăm de ce suntem rămaşi în urmă economic… Tot pe plan local, se organizează evenimente culturale care, pe an ce trece, îi îndepărtează pe români. De la jocuri pentru copii de 1 iunie cu moderatori exclusiv în limba maghiară şi o banală împodobire a bradului în piaţa publică, până la celebra noapte a muzeelor, cu afişe exclusiviste maghiareUltima găselniţă ai liderilor de opinie maghiari este UMF Târgu-Mureş. Ca si cand exista bolnavi pe…etnii !Toate aceste lucruri au dus la delimitarea faţă de ceea ce înseamnă români. Toate acele lucruri, pomenite mai sus, li s-au întipărit pe creier ca un graffiti pe ziduri. De la simpli cetăţeni până la mici afacerişti şi lideri locali, au impresia că li se cuvine tot ce mişcă pe acest tărâm. Aşa s-a ajuns ca în multe locuri să ţi se pună că dacă nu eşti de al lor nu ai ce căuta în cutare loc. Cei drept, nu prin vorbe aruncate în faţă, dar prin multe alte moduri.
În vară scriam despre bonul fiscal exclusiv în maghiară. Bon fiscal din România! Mai nou am aflat că un nene s-a dus la un restaurant din Miercurea-Ciuc, unde i s-a spus că nu-l serveşte dacă nu vorbeşte maghiara. Tot recent, o barmaniţă mi-a spus ce notă de plată am doar apelând la obiecte de scris, neputând face acest lucru verbal. Dacă mergi într-un bar – BACK STAGE – din Miercurea-Ciuc, vei rămâne uimit să vezi un meniu cu cafele exclusiv în limba maghiarăPe străzi încep să văd tot mai multe afişe, cu promoţii la magazine, scrise numai în limba maghiară. Degeaba te dai tu mare patron (şi secui, în acelaşi timp) într-un oraş de 36.000 locuitori, dacă nu ai învăţat cea mai importantă limbă: cea a afacerilor.

Sunt cuvinte nerostite prin care ni se spune, de mulţi patroni, că banii noştri, ai românilor, nu contează. Că dacă nu suntem de ai lor, nu avem ce căuta în spaţiile publice numite baruri, restaurante sau arene sportive (a nu se uita incidentele repetate de la hochei – inclusiv mesajul lui Tanczos Barna, care spunea că e perfect normal ca pe o arenă sportivă din Ciuc, România să nu se vorbească limba română, în condiţiile în care pe arene sportive din Cipru, trecând prin Germania şi Italia şi până în Anglia, se poate vorbi şi limba română).

Numai că drepturile cerute de etnicii maghiari nu au dus numai la îngrădirea drepturilor românilor – fie şi cei care sunt prin trecere pe aceste meleaguri. De lipsa dorinţei sau de imposibilitatea de a învăţa limba română au de suferit şi unii oameni de rând. Aşa se face că mai mulţi abonaţi ai unei firme de telefonie fixă, televiziune şi Internet, s-au ales cu abonamente, legale, pe care nu şi le doreau doar pentru că au fost marginalizaţi de către proprii lor lideri de restul ţării în care trăiesc. Regula este simplă şi legală. De la Bucureşti sună un operator (care cunoaşte o singură limbă: cea a afacerilor) care îţi prezintă ultimele oferte ale companiei şi te întreabă dacă doreşti modificarea abonamentului existent. Neînţelegând despre ce este vorba, mulţi oameni spun da şi apoi se trezesc cu o multitudine de opţiuni – de la minute internaţionale incluse, până la pachete TV – pentru care se plăteşte suplimentar. Vinovaţi de asta sunt tot ei, liderii maghiari, care au reuşit să îi îndepărteze de ceea ce se numeşte această ţară: cu bune şi cu rele, cu reguli diferite, în mare parte, de cele existente aici.

Autor: LIVIU CÂMPEAN

Sursa: Informația Harghitei

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.