Acord fiscal intre Romania si SUA, partile vor schimba automat informatii!

Acord fiscal intre Romania si SUA, partile vor schimba automat informatii!

0 492

Atentie romani tara noastra si SUA vor schimba automat informatii despre rezidentii stabiliti fiscal intr-un stat care au deschise conturi in celalalt stat
Finantele au plublicat in Monitorul oficial transpunerea procedurilor de raportare automata a informatiilor privind conturile financiare aferente acordului FATCA semnat intre Romania si SUA. Documentul aduce o procedura deosebit de ampla privind declararea contribuabililor si a conturilor financiare detinute de acestia la institutii financiare din Romania. Acest demers a pornit din initiativa autoritatilor fiscale din SUA, ce isi doresc sa identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi in strainatate. In sfera raportarii sunt acele conturi detinute de rezidentii fiscali ai unui stat in celalalt stat, daca aceste conturi genereaza dobanzi mai mari de 10 USD.
Printr-un act normativ cu un volum deosebit – 51 de pagini, autoritatile financiare din Romania transpun in mod efectiv mai multe instrumente juridice de declarare a unor venituri realizate de rezidentii unor state, remarcandu-se aplicarea pentru:Parteneriatul Romania si SUA H
– acordul FATCA semnat intre Romania si Statele Unite ale Americii, aprobat prin Legea nr. 233/2015;
– acordul multilateral semnat la Berlin privind schimbul automat de informatii intre statele membre, transpus in legislatia nationala prin Legea nr. 70/2016;
– Titlul X din Codul de procedura fiscala privind transpunerea Directivei nr. 16/2011 privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal.

Ce reprezinta acordul FATCA?
Acordul FATCA reprezinta o intelegere intre Romania si Statele Unite ale Americii, cu caracter de reciprocitate, prin care statele se angajeaza sa raporteze prin schimb automat de informatii cand identifica rezidenti ai unei tari (nascuti sau stabiliti fiscal intr-o tara) ce au deschis conturi in celalalt stat.
Acest demers a pornit din initiativa autoritatilor fiscale din SUA, ce isi doresc sa identifice contribuabilii americani, ce au deschise conturi in strainatate.

Ce conturi sunt in sfera raportarii FATCA?
Sunt in sfera raportarii acele conturi detinute de rezidentii fiscali ai unui stat in celalalt stat, daca aceste conturi genereaza dobanzi mai mari de 10 USD.
Sunt supuse declararii si conturile privind tranzactiile bursiere ce genereaza venituri din dividende mai mari de aceeasi suma.
Desigur, sunt in sfera raportarii si alte venituri cum ar fi conturile din asigurari, diverse participatii la corporatii etc.
Prima raportare trebuie sa aiba termenul 31 august 2016. Fiind un acord reciproc, ar trebui sa vedem si potentiali contribuabili romani in raportari. Sursa HotNews

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.