Adevărata tristețe a inexistenței ținutul secuiesc…

Adevărata tristețe a inexistenței ținutul secuiesc…

0 178
Multi dintre cei nascuti dupa ’89 in inventatul Tinutul Secuiesc, inclusiv romani, vorbesc prost sau deloc romaneste, dar statul maghiar zice ca investeste inclusiv in, atentie, subventionarea maghiarilor din Transilvania , care primesc indemnizatia de nastere platita de Budapesta cetatenilor din Ungaria.
Statul maghiar a construit anul trecut cateva 
zeci de gradinite in Transilvania, finanteaza constructia unui spital la Oradea, aloca fonduri pentru proiecte in agricultura (1, 7milioane de euro) iar organizatiile maghiare au primit in acest an un buget generos de la Budapesta: peste 100 de milioane de euro, suma-record. Dar aplica o vorba cunoscuta intre lautarii tzigani: cine plateste,comanda si melodia…Adica lozincile,cum ar veni!
Pentru ca preocuparea acaparitoare a guvernului Orban fata de maghiarii din Bazinul Carpatic sa fie cat mai bine cunoscuta, Budapesta investeste bani grei in presa: peste 4,6 milioane de euro, suma cu care a  acaparat practic presa de limba maghiara din Romania.
Majoritatea zdrobitoare nu citesc presa romana,nu urmaresc decat televiziunile din Ungariaiar in viata de zi cu zi Budapesta este tot mai prezentaInclusiv semnarea declaratiei comune a celor trei partide maghiare din Romania, in care cer intre altele autonomia teritoriala, s-ar fi facut cu medierea unui consilier al premerului Viktor Orban. Devine tot mai clar ca politica Ungariei pe termen lung este de a-i face pe cetatenii maghiari din Transilvania cat mai dependenti institutional de Budapesta si cat mai rupti de Bucuresti.
Publicatia Maszol observa ca Tinutul Secuiesc (in ce …granițe?) “s-ar dezvolta intr-un ritm mult mai lent” fata de judetele de  restul Transilvaniei, fiind depasit in zilele noastre de judete mai slab dezvoltate in trecut, cum este Alba. La prima vedere nu este vorba de un rezultat prost, dar totuşi prea modest faţă de alte judeţe transilvane”, mai noteaza deformat si neprofesionist presa maghiara si din Romania si de dincolo de Tisa! Si asta in timp ce minoritate romana din Ungaria (in 1918 de peste 400.000 ) de romani sunt pe cale de disparitie! 
Pana si proiectul de autonomie teritoriala –  imixtiune grosolana in problemele Statului Roman! – anuntat de cele trei partide face parte tot din suita de gesturi prin care liderii maghiari vor sa intareasca imaginea unei comunitati care nu mai are de ce sa ramana sub autoritatea Bucurestiului, din moment ce de problemele maghiarilor din Transilvania are grija BudapestaProiectul de autonomie teritoriala depus la Camera Deputatilor de un deputat UDMR la sfarsitul lui 2017 sufera insa de  schizofrenie la capitolul economic. Autorul lui vrea guvern, parlament si institutii de autoguvernare in Tinutul Secuiesc, taxele si impozitele sa ramana acolo in proportie de 80 – 90 la suta, dar in caz ca regiunea nu se descurca, sa compenseze …tot Bucurestiul diferenta. Cum ar veni, maghiarii vor separatism, dar tot pe banii romanilor daca iese prost. Asa ceva nu poate starni decat zambete. Insa ramane problema ofensivei agresive a maghiarilor, care in mod evident profita din plin de simbolistica Centenarului pentru a-si face cunoscute obiectivele separaiste. Budapesta vrea sa-si extinda cat mai mult autoritatea simbolica asupra maghiarilor din Bazinul Carpatic, iar secuii si-ar dori – vezi Doamne!  –  cat mai putine legaturi cu Bucurestiul.
Stiti de ce statul roman poate consolida in randul maghiarilor din Transilvania sentimentul firesc al apartenentei , daca se va comporta ceva mai inteligent? intreaba ca proasta-n tirg 8un  trompetist jenant al serviciilor?  Din simplu motiv ,crede pe buna dreptate Dan Talpalaga  ca Ungaria nu-i vrea in realitate,deoarece  ungurii de-acolo se uita la „fratii lor din Transilvania” cu acelasi entuziasm cu care ne uitam noi la gagauzii din  republica de peste Prut. Un sondaj recent arata ca  la nivelul întregii populaţii a Ungariei, doar 20% sunt de acord ca maghiarii din afara graniţelor ţării să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 8 aprilie.
Si s-ar putea ca de aici sa i se traga succesului …lui Orban Viktor: 
Potrivit sondajului, 70% din populaţie se opune participării maghiarilor de dincolo de graniţele ţării, 40% chiar ar retrage dreptul lor de vot, iar 25% din populaţie i-ar priva şi de cetăţenia ungară pe cei un milion de maghiari din afara graniţelor ţării care au primit aiurea cetăţenie ungară începând cu anul 2010. 
Adevarul este ca tocmai comunitatea maghiara trebuie sa constientizeze ca nici liderii lor n-au facut mare lucru pentru ei in acesti 27 de ani si ca,exact ca la romani , dezinteresul elitelor politice merge mana in mana cu coruptia. Coruptia nu ucide doar in administratia romaneasca, ci si in a lor, acolo, in Tinutul Secuiesc. . Subdezvoltarea regiunii s-a intamplat cu UDMR la guvernare vreme de atatia ani, doar in ultimii trei a lipsit. 

In fine, destui maghiari care au trait pe pielea lor tratamentul de cetatean de mana a doua acordat in Ungaria…recunosc ca  Tara lor e aici, oricat viseaza cu ochii deschisi alti cai verzi pe pereti. Oricat s-ar amagi – si maghiarii au   aceasta inclinatie spre reverie, spre autoamagire, oricat ar suferi de pe urma Trianonului, istoria Europei nu se mai poate rescrie. Au trecut o suta de ani. Ar fi cazul sa se impace cu ceea ce sunt azi, iar statul roman ar face bine sa-i ajute sa-si depaseasca toate aceste complexe si frustrari istorice, actionand in contraofensiva la enclavizarea maghiarilor si la tendintele separatiste ce se cultiva cu turbare!.(Andrei D.)

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.