Adrian Nastase, la comemorarea lui Titulescu

Adrian Nastase, la comemorarea lui Titulescu

0 745
Nicolae Titulescu a fost comemorat in curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din Schei, unde a dorit sa fie inhumat. La ceremonia dedicata implinirii a 133 de ani de la nasterea diplomatului roman, fostul premier Adrian Nastase a remarcat actualitatea analizelor lui Titulescu. Directorul Muzeului „ Prima Scoala Romaneasca” regreta ca autoritatile nu se implica in popularizarea legaturii lui Titulescu cu Brasovul.
Nicolae Titulescu s-a nascut pe 7 martie 1882 la Craiova si a murit in exil, la Cannes, in 17 martie 1941. In urma cu 24 de ani, ramasiţele sale au fost repatriate la Brasov, asa cum ceruse prin testament. La 133 de ani de la nasterea diplomatului, Fundaţia Europeana „Nicolae Titulescu“ si Ministerul Afacerilor Externe au organizat o ceremonie la mormantul aflat in curtea Bisericii, „Sf. Nicolae” din Schei.
La eveniment a participat si fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, a carui fundaţie europeana a publicat o mare parte din lucrarile si discursurile diplomatului roman. In opinia lui Nastase,temele lucrarii „Politica externa a Romaniei”, sunt inca de actualitate. „Situaţia tensionata din Europa de Rasarit  – a spus Nastase – ne face sa ne gandim din nou la felul in care Titulescu a reusit sa explice si sa analizeze, sa obţina demersurile necesare din partea Guvernului Roman, intr-o perioada foarte tensionata”.  
Nicolae Titulescu a avut un rol foarte important in crearea si menţinerea relaţiilor cu vecinii, cu marile puteri si cu ţarile balcanice.
Preotul si curatorul Vasile Oltean regreta ca strainii, dar si multi romani, nu stiu ca marele diplomat este inmormantat la Brasov si nici autoritaţile nu fac eforturi pentru a face cunoscut acest detaliu.
Prin intermediul cursurilor internaţionale care se organizeaza anual la Brasov, tinerii diplomaţi intra in contact cu principiile care l-au calauzit pe Nicolae Titulescu. Fost diplomat, jurist, profesor si om politic, de mai multe ori ministru al Afacerilor straine, Titulescu a fost presedinte al Ligii Naţiunilor. In 1935, devenea membru titular al Academiei Romane.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.