Aeroportul Brașov Ghimbav, între studii și realizare practică ; anul 2021, un...

Aeroportul Brașov Ghimbav, între studii și realizare practică ; anul 2021, un orizont de timp ,,foarte bun” pentru finalizarea investiției

0 109

Sala mare de la Reduta a găzduit o prezentare și o dezbatere, pe tema aeroprtului Brașov – Ghimbav. Au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, parlamentari brașoveni, consilieri județeni, reprezentanți ai societății civile dar și firma care s-a ocupat de realizarea complexului studiu de fundamentare. Au lipsit consilierii locali, care au avut ședință de plen, iar primarul George Scripcaru a ajuns în a doua parte a reuniunii și nu a zăbovit prea mult. A surprins neplăcut lipsa, la întâlnirea de la Reduta, a brașovenilor, a oficialităților, a parlamentarilor si sefilor din administratia de la Ghimbav!
În prima parte a întâlnirii, dr. Aurelia Fulger, din partea societății care a realizat acest studiu, a prezentat statistici legate de situația aeroporturilor din România, de mișcări aeronave, evoluția transportului de călători și cargo pe calea aerului și perspectivele pentru anii care vin. Apoi, a explicat cu lux de amănunte, aspecte importante reieșite din studiul de fundamentare, dar și implicațiile și ramificațiile care decurg din diversele capitole ale acestuia.

,,Acest studiu de fundamentare și-a propus să identifice care sunt căile posibile de finațare, construcție și operare ale aeroportului. Am refăcut studiul de trafic, apreciind ca viabilă cifra de 114 mii de pasageri pe an. Avem patru scenarii, pentru ca aeroportul să prindă viață : unul este legat de implicarea exclusivă a Consiliului Județean în finanțare, construcție și operare, al doilea, în care Consiliul Județean, alături de alți acționari, înființează o societate, al treilea se referă la un parteneriat public privat și al patrulea scenariu, legat de concesionare, cu trei subscenarii. Toate aceste scenarii au avantaje și dezavantaje” , a explicat dr. Aurelia Fulger.

,,Am considerat că toate demersurile privind realizarea acestui obiectiv trebuie făcute publice. Studiul de fundamentare este, iată, realizat, un studiu care a fost prezentat de societatea care a câștigat acest proiect. Avem în derulare proiectul pentru căile de rulare, pentru canalizația pistei, pentru balizaj și iluminat. Este un obiectiv dorit foarte mult la Brașov și am toată convingerea că el va fi realizat”, a spus președintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

Reuniunea de la Reduta s-a încheiat cu sugestii și întrebări ale participanților. Răspunzând unei obiecții formulte din sală, Aurelia Fulger a subliniat că orizontul de timp ,,foarte bun” pentru finalizarea investiției ar fi anul 2021 și nicidecum următorii doi sau chiar trei ani.
Apoi, după cum a subliniat reprezentanta firmei care a realizat studiul de fundamentare, în primii ani ar putea opera la Brașov Ghimbav companii low cost, urmând ca abia peste câțiva ani de vechime a aeroportului, să vină aici firmele cu adevărat renumite și care acum operează pe multe aeroporturi, chiar și din România.
D.D.

COMENTARII