Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav va fi concesionat

Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav va fi concesionat

0 262

Consilierii județeni au încuviințat ieri demararea procedurilor pentru concesionarea către o entitate privată după ce aeroportul va deveni funcțional

Consilierii județeni au încuviințat ieri demararea procedurilor pentru concesionarea către o entitate privată după ce aeroportul va deveni funcțional. Specialiștii de la IPTANA au prezentat și indicatorii tehnico-economici ai terminalului, unul mai mare și mai scump de trei ori față de varianța inițială, agreată în 2016.

Terminalul aeroportului de la Ghimbav va fi structurat pe trei niveluri, subsol, parter și etaj și va avea în total 11600 de metri pătrați. Sunt zone special destinate pentru bagaje, pasageri, pentru administrație și structurile care vor opera în viitorul aeroport: vamă, poliție de frontieră, SRI.

Vor fi 8 ghișee de check in și încă 4 pentru self check in, zone special destinate pentru mama copil sau pentru bagaje pierdute, o zonă de detenție pentru persoane suspecte și una pentru persoane care cer azil. Soluția de fluxuri de pasageri respectă cele mai noi norme de securitate, după atentatele de la nivel național, spune arhitectul Constantin Nicolescu, reprezentantul IPTANA la plenul de ieri.

Proiectul terminalul este modular și permite extinderea ulterioară. În această fază pot fi garate 3 aeronave de 120-160 de pasageri şi se poate asigura un flux de 600-700 000 de pasageri, până la 1 100 000 de pasageri anual. Consilierii județeni au aprobat și demararea procedurilor pentru concesionarea aeroportului către un operator privat.
Potrivit lui Adrian Veștea, președinte Consiliul Județean Brașov, la finalul concesiunii cel care va concesiona va returna CJ toate sumele investite.

Alexandru Anghel, coodonatorul proiectului, a reamintit ier că din 2024 consiliile județene nu vor mai putea finanța din fonduri publice activitățile aeroportuare iar România este singura țară care nu are nu are un aeroport în management privat.

Concesionarea prevede că, pe lângă operare, concesionarul va realiza şi investiţii în extinderea platformei pentru aeronave sau a infrastructurii de acces După ce aeroportul va fi certificat autoritățile județene vor putea să solicite fonduri europene pe Programul Operațional de Infrastructură Mare, program de unde se pot accesa bani pe două axe, una de securitate și cealaltă de dezvoltare de infrastructură.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.