Alegeri SUA 2018 – cursa este foarte strânsă! Republicanii păstrează controlul Senatului,...

Alegeri SUA 2018 – cursa este foarte strânsă! Republicanii păstrează controlul Senatului, Democrații majoritari în Camera Reprezentanților!

0 56

ACTUALIZARE ORA 20:00 Peste 113 milioane de votanţi s-au prezentat la urne la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial desfăşurate marţi în SUA, participare care o depăşeşte semnificativ pe cea de la ultimul scrutin de acest fel, cel din 2014, când numărul celor care au venit la vot a fost de circa 83 de milioane, relatează postul CBS, citat de agenţia dpa.
Rata prezenţei la urne a fost acum de circa 49%, însă particularităţile sistemului american fac dificilă calcularea unui procent exact, spre deosebire de cazul altor ţări.
Dar acesta a fost primul scrutin de la jumătatea mandatului la care a fost depăşit pragul de 100 de milioane de alegători prezenţi la urne, după ce la alegerile din 2016, când a fost şi scrutinul prezidenţial, a fost înregistrat recordul de 137 de milioane de voturi.

Conform rezultatelor preliminare, democraţii au obţinut deja 220 mandate în Camera Reprezentanţilor, care le asigură majoritatea, în timp ce republicanii îşi păstrează controlul asupra Senatului, obţinând cel puţin 51 de mandate, potrivit aceloraşi rezultate.

* Camera Reprezentanților: 209 democrați – 194 republicani
* Senat: 51 republicani – 43 democrați.

ACTUALIZARE ORA 9:00 În urma ultimeleor informații situația se prezintă astfel:
* Camera Reprezentanților: 209 democrați – 194 republicani
* Senat: 51 republicani – 43 democrați.
Republicanii păstrează controlul Senatului (estimări CNN)
În ciuda faptului că opoziția a câștigat teren, Trump a spus că scrutinul a fost un succes extraordinar.
Ținând cont de schimbarea radicală de paradigmă promovată, Trump are dreptate, este O MARE VICTORIE  asupra statului paralel.
Din punctul de vedere al intereselor românești, controlul exercitat de partidul lui Trump asupra Senatului este extrem de pozitiv. Este cunoscut faptul ca principalele atribuții ale Semânatului american sunt: JUSTITIA și POLITICĂ EXTERNĂ. 
ACTUALIZARE ORA 7:00 Marea miză a alegerilor ne-a arătat că și americanii pot sta la coada pentru a vota. Americanii au așteptat destul demult în fața secțiilor de votare pentru alegerile de la mijloc de mandat, într-un scrutin care va decide dacă republicanii lui Donald Trump își vor menține puterea asupra Congresului sau dacă democrații pot încetini agenda președintelui. A fost o campanie divizivă, marcată de teme precum imigrația și schimbul comercial. 
Sunt puse în joc 35 de locuri (din 100) în Senat și toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților.
Cum arată situația, în timp real:

  • Camera Reprezentanților: 198 democrați – 185 republicani
  • Senat: 51 republicani – 43 democrați. Republicanii păstrează controlul Senatului (estimări CNN)

Cel puțin 38 de milioane de electori au votat în avans, în persoană sau prin mail, cu 40% mai mult față de 2014, potrivit cifrelor centralizate de profesorul Michael McDonald de la Universitatea din Florida, multe state permițând exercitarea acestui tip de vot.

Numărul votanților nu a fost centralizat de o singură autoritate electorală din Statele Unite.
În Texas, New York sau Maryland, electorii și observatorii chestionați de AFP par să fie surprinși fluxul mare de cetățeni care vin la vot, în contextul în care alegerile la mijoc de mandat sunt de obicei marcate de absenteism ridicat.

Democrații sunt dați ca favoriți de sondajele de opinie pentru Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își mențină controlul în Senat.
Potrivit ultimului sondaj realizat de SSRS pentru CNN, Trump are motive să își facă griji în ceea ce privește votul femeilor: 62% dintre ele îi susțin pe democrați.

Dacă democrații reușesc să câștige controlul în Cameră, aceștia ar putea lansa investigații cu privire la aspecte legate de declarațiile fiscale și posibilele conflicte de interese din adminstrația Trump, să i se opună în ceea ce privește politica privind imigrația, reducerile fiscale, potrivit Reuters.

De asemenea, dacă democraţii preiau majoritatea în Camera Reprezentanţilor, creşte probabilitatea lansării unei proceduri de destituire a lui Donald Trump, pentru că aceștia ar aceștia ar conduce comisiile parlamentare care ar putea apoi să investigheze în special suspiciunile legate de o înţelegere secretă între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia la prezidenţialele din 2016.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.