Am constatat direct: In Basarabia Lenin si alti eroi sovietici nu se...

Am constatat direct: In Basarabia Lenin si alti eroi sovietici nu se simt prea bine…

0 548

Republica Moldova, la fel ca Ucraina și alte foste republici ale URSS-ului, a moștenit un număr mare de statui, sculpturi și monumente sovietice. În procesul de mișcare de eliberare națională, primii lideri democratici ai Republicii Moldova au încercat să se detașeze de trecutul său totalitar. Imediat după tentativa de lovitură de stat de la Moscova din 18-21 august 1991, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o hotărâre prin care a interzis activitatea Partidului Comunist din Moldova pe întreg teritoriul republicii.
În acelaşi context, Prezidiul Parlamentului a adoptat, la 25 august 1991, Hotărârea „Cu privire la lichidarea monumentelor şi altei atributici a ideologiei comuniste”, al cărei termen de îndeplinire a fost 5 septembrie 1991.
Ca efect, monumentele lui Lenin, Engels și Marx au fost strămutate din centrul Capitalei. La fel s-a întâmplat și în celelalte localități. Însă, atunci când Partidul Comuniștilor a revenit la putere (2001-2009), în unele centre raionale, monumentele demontate au fost… reinstalate, fiind vorba de Ocniţa, Lipcani, Râşcani, Edineţ, Donduşeni, Otaci, Făleşti.
În încercarea lor de a reabilita moaștele sovietice, în decembrie 2008, la propunerea ministrului Culturii de atunci, Artur Cozma, deputații comuniști au inclus în Registrul monumentelor ocrotite de stat cinci monumente din Chișinău reprezentative ale regimului comunist: cel al lui Grigori Kotovski, al lui Serghei Lazo, al „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, al „Eroilor comsomolişti” şi cel al „Eliberatorilor de sub ocupaţia fascistă”.
Totuși, Registrul monumentelor ocrotite de stat elaborat în anul 1993 nu conține statuile care îl reprezintă pe Lenin, chiar dacă unele din ele au fost reinstalate.

A statue of communist leader Lenin is seen near a poster with the official coat of arms in Tiraspol, in Moldova's self-proclaimed separatist Transdniestria August 31, 2012. REUTERS/Gleb Garanich

În prezent, R. Moldova mai stau în picioare în jur de 15 monumente cu postura liderului bolșevic. Majoritatea lor se află în raioanele de nord și în nefericita  autonomie găgăuză. Ultimul caz de demolare s-a înregistrat în iulie 2012, la Dondușeni. Și Consiliul raional Râșcani a luat atunci decizia de a demonta monumentul lui Lenin din centrul orașului, dar s-au opus Primăria și Consiliul orășenesc, și monumentul a rămas neatins. Menționăm că, în afară de acestea, în R. Moldova, mai sunt trei monumente ale altui bolșevic, fondatorul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești din stânga Nistrului, Grigori Kotovski.
Fiind Persona non grata la Călărași, Orașul moldav se poate mândri cu faptul că a scăpat de monumentul lui Lenin, încă în primul an de independență a R. Moldova. S-a întâmplat imediat după puciul de la Moscova. „În zori, întorcându-ne de la Chișinău cu mașinile, după un miting în Piața Marii Adunări Naționale, mi-a venit ideea să dăm jos monumentul lui Lenin din Bucovăț. Am luat o frânghie, i-am pus funia la gât și l-am izbit de pământ. Acum, în acel loc, se construiește o biserică”, își amintește Sergiu Cojocaru, care ocupa în acea vreme funcția de vicepreședinte de raion.
Aceeași soartă au avut monumentele din Pârlița, Rădenii Vechi și alte sate. A venit rândul și celui din Călărași. „Am zis că urc la birou să scriu o decizie, ca apoi să-l demontăm pe Lenin cu macaraua, frumos. Dar când am revenit să o citesc oamenilor, monumentul lui Lenin era deja trântit cu nasul în granit”, povestește fostul vicepreședinte. Ulterior, în aceeași zi, unghenenii au cerut și ei ajutor. „Când am ajuns la Ungheni, era multă lume în piață, s-a organizat un miting. Noi am anunțat demontarea monumentului din Călărași și lumea, în două mișcări, l-a dat jos pe cel de la Ungheni”, își amintește dl. Cojocaru.
În aceeași perioadă, fostul președinte de raion, apoi șef al Direcției cultură a contribuit la redenumirea străzilor din Călărași, instalarea bustului lui Mihai Eminescu și ridicarea unei cruci în memoria eroilor călărășeni care au luptat în Armata Română. Venirea agrarienilor la putere, însă, a pus capăt altor planuri. „Am devenit persona non grata la Călărași. Nu puteam să mă angajez, că aici toți erau supărați că le-am demolat averea. Mulți ani, comuniștii mi-au purtat pică”, spune Sergiu Cojocaru. Totuși, chiar dacă erau la putere, comuniștii nu au îndrăznit să-l reinstaleze pe Lenin la Călărași… LENIN STATUI
Am putea să-l topim pentru alte monumente Acum monumentul de bronz al lui Lenin din Călărași stă culcat într-un depozit al Gospodăriei comunale din localitate. Când era șef al Direcției cultură, Sergiu Cojocaru propunea să-l taie în bucăți și să facă din metalul topit un monument al lui Ștefan cel Mare. Cam aceeași soluție de reutilizare propune și actualul șef al direcției, Dumitru Trifan. „Am propus să topim bronzul și să facem șase busturi ale domnitorilor moldoveni pentru o alee din oraș, dar înainte de asta trebuie sfințit metalul”, glumește funcționarul local.
Întrebați cine e responsabil de păstrarea sau demolarea monumentelor lui Lenin, ambii interlocutori s-au referit la autoritățile locale. „Un primar gospodar poate convinge oamenii, poate să facă în localitate monumente și străzi frumoase”, spune Sergiu Cojocaru. 

Părerea mea e că monumentele sovietice ar trebui demontate şi  duse într-un muzeu al comunismului. Dar în niciun caz lăsate în centrul oraşelor. Epoca aia a trecut, nici monumentele nu-şi mai au rostul. Trăim o altă epocă, avem nevoie de alte monumente, care să reprezinte valorile lumii de azi.
Prezenţa lor îi asigură pe nostalgici că timpurile alea se vor întoarce și lucrează în favoarea partidelor cripto-sovietice.
(Dumitru Crudu, scriitor)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.