Anual în luna Martie au loc mai multe comemorări ale comunității...

Anual în luna Martie au loc mai multe comemorări ale comunității maghiarilor. Triplu decât cele ale …românilor.

0 60

Cea mai nouă dintre manifestările publice,Stabilita de UDMR este Ziua Libertatii Secuiesti, al carei scenariu presupune, printre altele,si… desfasurarea unui mars pentru autonomie prin centrul municipiului Targu Mures. Ziua Libertaţii Secuieşti este comemorată de câțiva ani de zile în municipiul Târgu Mureş, dar şi în alte localităţi, precum și în mai multe oraşe din lume.

Consiliul Naţional Secuiesc(!?) a anunțat de capul lor iredentist că organizează si comemorarea eroilor martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Târgu Mureş.

Numai ca apropae 181.000 de romani isi aduc aminte că în anii trecuți la acest marș au avut loc violențe între manifestanți și forțele de ordineMembrii mișcărilor extremiste, Jobbik și Tinerii din cele 64 de Comitate, s-au dedat atunci la inadmisibile acte de violență. De aceea Primăria Târgu Mureș și Consiliul Național Secuiesc se află în conflict în justiție, pentru că primarul nu dorește ca evenimentele din anii trecuți să se repete.  Dar ce legătură au românii și autoritățile statului cu această comemorare?. Cei trei martiri  au fost executaţi la Tîrgu Mureş de către autoritățile austriece,„pe care voiau sa le rastoarne”…. Ei nu au fost persecutați de români sau de autoritățile române…

După înfrângerea revoltei maghiare din Ardeal de la 1848, condusă abuziv de catre iredentistul agresiv Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Este interesant unde au făcut acest lucru… la București. Grupări conspirative au fost organizate în secuime de János Török, dar poliţia secretă austriacă a reuşit să inflitreze un spiontot ungur în rândurile lor, un anume Mihály Bíró, care a turnat întreaga reţea de conspiratori.
 Peste 60 de oameni au fost arestaţi la data de 24 ianuarie 1852.
Ulterior după ce a reușit să fugă la București József Makk, a trimis pe József Váradi, fost locotenent major ca să organizeze o răscoală armată în sprijinul mişcării. Datorită pasivităţii populaţiei care nu achiesa sa intre sub dominatie maghiara aceasta a reuşit să înarmeze doar o mână de oameni  repede neutralizaţi de către autorităţile austriece. Într-un final chiar şi Váradi a fost arestat de către austrieci. 

În Martie 1854 a început execuția conspiratorilor. La data de 10 martie 1854 au fost executaţi János Török, Mihály Gálffy Károly Horváth la Târgu Mureş. La 29 aprilie s-a continuat cu execuţia lui Ferenc Bartalis şi József Váradi, de data aceasta la Sfântu Gheorghe. 
Ceilalţi conspiratori au fost condamnaţi la pedepse între 5 şi 18 ani de închisoare. Ulterior, prin 1875, a fost ridicat în Târgu Mureș un monument în onoarea acestora. 

Asadar actiunile agresive de protest împotriva statului român, în care se transformă aceste mitinguri de comemorare, nu au nicio justificare istorică. Chiar dacă evenimentul va avea loc, ar fi păcat ca valoare istorică să se transforme dîn interese politice meschine.intr-o noua manifestare antiromaneasca de tulburare a linistii publice.!

Daca liderii pesedisti n-ar fi asa de cacaciosi in fatza UDMR, Incalcarea Prevederlor Legale,a obligatiilor asumate ,a itinerarului stabilit si a materialului de propaganda anuntat ar trebui „potolit cu cateva amenzi la nivel maximal acordate organizatorilor si sa vedeti ce liniste o sa fie!!

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.