Anul școlar ar putea să înceapă în a treia săptămână din septembrie,...

Anul școlar ar putea să înceapă în a treia săptămână din septembrie, într-o zi de luni

0 32

Cursurile anului școlar ar putea să înceapă în a treia săptămână a lunii septembrie, într-o zi de luni, arată un proiect de lege trecut tacit în Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat în luna august de un fost ministru PSD al Educației Liviu Pop.

Practic ce s-a ratat în ultimii ani, prin contrele și inflexibilitatea unor persoane din sistem și din conducerea ministerului s-a reușit prin „nedezbatere” în aceste zile.
Așa cum a mai scris cotidianul nostru, măsura este excelentă, legată cum este normal de evoluțiile din societate și in special cele din zona economică. La aceastea trebuie adăugat evoluția climatică, luna septembrie fiind cea mai echilibrată termic cu temperaturi, în ultimii ani de vară. O săptămână de vacanță în plus în luna septembrie înseamnă imens pentru industria turistică romănească, atât la munte cât și la mare.
Dacă această lege ar fi funcționat și în 2019 anul școlar ar fi început îm data de 16 septembrie. Înconformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, cursurile anului şcolar 2019-2020 au început luni, 9 septembrie. 
Toți elevii au pierdut împreună cu industria turismului o săptămână, una extrem de frumoasă atât la munte cît și la mare. O asemenea lipsă de corelare trebuie evitată pe viitor, lucru ce îl face proiectul de lege ce tocmai a trecut de Camera Deputaților.

Senatorul Liviu Marian Pop

Proiectul are un singur articol care arată că ”anul scolar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii septembrie, include două semestre şi se finalizează la 31 august din anul calendaristic următor.
Cursurile anului şcolar încep in a 3-a saptamana a lunii septembrie, în ziua de luni. Ministerul Educatiei Nationale stabileşte, prin ordin al ministrului, structura anului şcolar, sesiunile de examene, perioadele de desfăşurare a concursurilor, precum şi vacanţele şcolare in conformitate cu atributiile prevazute de art. 94 alin. (2) lit. r)”.
Proiectul de lege a fost trimis la Senat.
COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.