„Autobuzul electric al anului 2017 în Europa” este în proba la Brașov

„Autobuzul electric al anului 2017 în Europa” este în proba la Brașov

Edilii vor să vadă avantajele dar şi dezavantajele autovehiculului fabricat în Polonia, care ar trebui, însă, testat şi în condiţii de iarnă. Este al treilea autobuz electric aflat în probe la Braşov, după unul din China şi un altul din Cehia

Edilii vor să vadă avantajele dar şi dezavantajele autovehiculului fabricat în Polonia, care ar trebui, însă, testat şi în condiţii de iarnă. Este al treilea autobuz electric aflat în probe la Braşov, după unul din China şi un altul din Cehia.
Autobuzul sută la sută electric este fabricat în Polonia şi deja a căpătat titlul de „Autobuzul anului 2017 în Europa”. În prezent se află într-un tur de teste în Peninsula Balcanică şi de ceva vreme a ajuns şi în România. Braşovul este al cincilea oraş pe străzile căruia se plimbă.
Un astfel de autobuz circulă deja în Spania, Italia, Suedia sau Polonia. La Braşov, şefii RAT au vrut să-i testeze performanţele, pe drumul spre Poiana.
Autobuzul cu podea joasă și lungime de 12 metri, are o capacitate de 30 de locuri pe scaune şi 40 în picioare şi este prevăzut cu platformă pentru persoanele cu dizabilităţi. Este foarte silenţios, fără emisii poluante și funcționează cu 6 pachete de baterii de energie, care se pretează atât la încărcare lentă cât şi încărcare alternativă.
Municipalitatea ia în calcul ca în parcul RAT să existe şi astfel de autovehicule. Deocamdată, însă, vor fi cumpărate 105 autobuze clasice. Cele electrice ar putea fi achiziţionate numai cu fonduri europene, pentru că sunt şi foarte scumpe – o bucată costă 450 de mii de euro.
Pentru un astfel de transport „verde” este nevoie, însă, de investiţii suplimentare, pe lângă prizele electrice, existente. Potrivit viceprimarului Mihai Costel, este vorba despre partea de terminale, partea de infrastructură de încărcare și cea de garare.
Autobuzul va mai rămâne în teste până marţi. Este al treilea autobuz electric testat la Braşov, după unul din China şi un altul din Cehia.

Vifor Rotar

COMENTARII