Autonomia teritorială pentru ţinutul secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat

Autonomia teritorială pentru ţinutul secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat

1 128

UDMR (asociația) împreună cu cei doi sateliți, partidele etnice maghiare PCM şi PPMT, au lăsat vacanta parlamentara si au intrat in campania de …autonomie. Cele trei formațiuni au cerut într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj-Napoca, autonomia teritoriala a tinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium (articol publicat aici- http://infobrasov.net/udmr-pcm-si-ppmtcer-autonomia-teritoriala-pentru-tinutul-secuiesc-si-un-statul-administrativ-special-pentru-regiunea-partium/).
Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni – Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

Reacțiile principalelor partide:
Liviu Dragnea – Autonomia teritorială pentru ţinutul secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat
„(Poziţia mea – n.r.) este foarte clară şi limpede, cum a fost tot timpul. Este neconstituţională şi de neacceptat. Şi de nenegociat”, a precizat el, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Dragnea a menţionat că PSD a colaborat bine cu UDMR şi că au existat cazuri în care social-democraţii au avut „opinii diametral opuse” chiar şi cu reprezentanţii ALDE.
„Până acum am colaborat bine (cu UDMR – n.r.), în sensul că am colaborat pe anumite proiecte de legi, cum am colaborat şi cu alte formaţiuni politice. (…)
Să ştiţi că am avut opinii diametral opuse, în unul sau două cazuri, şi cu ALDE. Asta nu înseamnă că nu am putut să colaborăm în continuare”,
a arătat liderul PSD.
Ludovic Orban: Respingem solicitarile UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc
PNL respinge solicitarile UDMR, PCM si PPMT privind autonomia tinutului secuiesc, a anuntat luni presedintele liberalilor, Ludovic Orban, citat de Agerpres: „In ceea ce priveste autonomia teritoriala acest concept nu exista in sistemele democratice. Romania este una dintre tarile care acorda cele mai multe drepturi minoritatilor nationale”.
„Le respingem categoric. Se stie foarte clar ca in Constitutie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite”
, a spus Orban despre solicitarile celor trei partide maghiare.
„E mai mult un mod de autolegitimare, s-or fi saturat si cetatenii de etnie maghiara sa voteze aceleasi partide si intr-un fel simt nevoia sa forteze, sa creeze o tema ca sa-si reconsolideze sustinerea electorala a cetatenilor romani de etnie maghiara. Nu vad un alt rost al unei astfel de initiative care are zero sanse sa fie pusa in practica”, a mai spus Ludovic Orban.

COMENTARII

  1. Asa,ca „declaratii”, da bine,dar l.Dragnea i-a promis lui Hunor
    REDUCEREA procentului de maghiari (sub 20% !) pentru introducerea
    bilingvismului in zonele cu minoritati din Romania!Cum e posibil?