Autorii violenţelor domestice riscă mai uşor închisoarea

Autorii violenţelor domestice riscă mai uşor închisoarea

0 38

Poliţiştii pot intra cu forţa în locuinţele în care au loc acte de violenţă domestică, după ce noua lege care apără victimele a fost aprobată. Mai mult, oamenii legii pot îndepărta agresorul din casă pentru 5 zile

Poliţiştii pot intra cu forţa în locuinţele în care au loc acte de violenţă domestică, după ce noua lege care apără victimele a fost aprobată. Mai mult, oamenii legii pot îndepărta agresorul din casă pentru 5 zile. Pe viitor, asociaţiile de profil militează şi pentru brăţări de supraveghere.
18 ordine de protecţie provizorii au emis poliţiştii braşoveni în primele 10 zile de la intrarea în vigoare a noii legi. Ordinul poate fi emis indiferent de ce spune victima, dacă oamenii legii constată faptele petrecute. Ordinul este valabil cinci zile, după care instanţa va emite unul nou, iar dacă agresorul îl încalcă, riscă închisoarea.

Schimbarea legislativă vine după 4 ani de insistenţe și demersuri din partea asociaţiilor care apără victimele abuzurilor. Iolanda Beldianu – preşedinta Asociaţiei Pas Alternativ din Braşov, consideră că schimbarea este binevenită faţă de modalitatea de intervenţie de până acum, când victima era pusă în situaţia de a aştepta 48 de ore până la evacuarea soţului sau partenerului violent.
În cadrul asociaţiei braşovene femeile primesc consiliere psihologică şi juridică pentru a depăşi momentele grele.

Anul trecut victime, rude sau vecini ai unor victime au apelat săptămânal la specialiştii asociaţiei. Potrivit Iolandei Beldianu, ar fi vorba despre o medie de 2 -3 cazuri pe săptămână.
Asociaţia braşoveană Pas Alternativ militează şi pentru introducerea brăţărilor pentru monitorizarea agresorului, aşa cum există în ţările nordice. Numărul celor care cer ajutorul autorităților a crescut în urma campaniilor de informare şi a modificărilor legislative care permit victimelor să fie asistate.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.