Bani europeni pentru cetatea Râşnov

Bani europeni pentru cetatea Râşnov

Primăria Râşnov a obţinut finanţarea de 3,8 milioane de euro pentru renovarea cetăţii din oraş. În prezent, autorităţile locale sunt în faza de precontractare iar lucrările sunt preconizate să se finalizeze peste circa doi ani

Primăria Râşnov a obţinut finanţarea de 3,8 milioane de euro pentru renovarea cetăţii din oraş. În prezent, autorităţile locale sunt în faza de precontractare iar lucrările sunt preconizate să se finalizeze peste circa doi ani.
Proiectul de renovare cuprinde lucrări de desfiinţare a construcţiilor şi amenajărilor inadecvate realizate de fostul concesionar italian, care a folosit materiale nerecomandate.
Potrivit viceprimarului Liviu Butnariu, se va face şi renovarea clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare, vor fi construite două capele şi se va introduce apă, canalizare şi curent electric în toate aripile cetăţii.
Proiectul „Restaurarea, conservarea şi valorificarea durabilă a Cetăţii Râşnov-Incinta de Vest şi crearea de infrastructuri conexe” a fost depus pe Programul Operaţional Regional axa 5.1.
De la bugetul local se va asigura doar cota de 2% din valoarea eligibilă. Ultimele lucrări la Cetatea Râşnov s-au efectuat în 2011, când s-a făcut descărcarea arheologică la zona de jos şi s-au realiza unele reparaţii la zidurile care riscau să cadă.
Tot în 2011 a fost reabilitat şi Turnul Pathori, de la intrarea în Cetate. Viceprimarul Liviu Butnariu spune că un număr tot mai mare de turişti ajung la Cetatea Râşnov, motiv pentru care monumentul trebuie reabilitat în totalitate.

Vifor Rotar

COMENTARII