Bătaia de joc ROBOR – DOBĂNZI – COMISIOANE – continuă! Întâlnirea Comitetului...

Bătaia de joc ROBOR – DOBĂNZI – COMISIOANE – continuă! Întâlnirea Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială s-a încheiat în coadă de pește!

0 187

Erau de doi bani speranțe. Unii au crezut. Alții încă mai cred, ca lupta dintre Guvern și bancheri, nu pentru favoruri ci pentru normalitate, va avea un final bun pentru români. Din cei care sunt implicați în Bătălia începută odată cu promovarea OUG – TAXA PE LĂCOMIE, Guvernul Dăncilă pare a fi cel mai slab în raport cu cartelul format din BNR & Băncile comerciale. Doar la prima vedere Guvernul pare să se bucure de ceva sprijin din partea Parlamentului. Din pacate aici lucrurile sunt împărțite, tabăra care sprijină Sistemul bancar este in creștere, liberalilor li s-a adăugat USR, o parte din UDMR si chiar o fracție din ALDE. Așă că Guvernul, rămas relativ singur, va trebui să găsească resurse să reziste cât mai mult timp. Dintre cele doua tabere (Sistemul Bancar și Cetățeanul), ale unei bătălii ce durează de aproape trei decenii, cel mai potent rămâne BANUL, care este manipulat de bancile comerciale alături de BNR.

Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM)
Cadrul care ar trebui să gestioneze „domeniul banului” poartă denumirea de Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială.  Prin Legea nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național a fost înființat Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), operațional de la data de 11 aprilie 2017. CNSM este o structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanţi ai:
* Băncii Naţionale a României (BNR),
* Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai
* Guvernului.

La ședințele CNSM participă, de asemenea, în calitate de observator, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
În ultima întălnire după audierea din Parlament, așa cum era de anticipat, nu s-a tranșat nimic în cadrul acestei întâlniri, punându-se bazele unor viitoare discuții tehnice. La întâlnire au participat trei reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare) și Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice).
Discuțiile au fost destul de tensionate, fiecare dintre reprezentanții celor două tabere susținându-și punctul de vedere.
”​În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare”, se arată în comunicatul remis presei după încheierea întâlnirii de ieri (luni 18 februarie).

Iată comunicatul:
În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). În cadrul ședinței au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018).
În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.