BCR revizuiește estimările de creștere a economiei în acest an. Noile calcule...

BCR revizuiește estimările de creștere a economiei în acest an. Noile calcule indică un avans al PIB de 3.8%

0 284

Evolutiile din zona financiară nu pot fi împinse, cu toate tentativele din ultimele luni, dincolo de evoluția generală a economiei. Creșterea este o realitate greu de contrazis de catre expertii bancilor, desi sunt scotocite (vezi stocuri!!!) elemente ce pot fi interpretate in sesul dorit. Iată că și din acest sector apar tendințe de revizuire a estimările de creștere a economiei în acest an. Noile calcule indică un avans al PIB de 3.8%!!!
”Ne-am revizuit prognoza de creștere economică pentru 2018 la 3,8% ( de la 4,1%), după publicarea datelor privind evoluția  PIB în trimestrul II 2018”, arată un raport al BCR, publicat în aceste zile.

Multe contradicții în datele economice analizate 
Documentul analizează structura creșterii economice, pe care o consideră slabă, cu o contribuție neobișnuit de ridicată a stocurilor (de 3 puncte procentuale la rata de creștere de 4,1%) și o scădere a investițiilor, contribuția acestora scăzând cu 0,7 puncte procentuale în PIB-ul total din trimestrul al doilea.
”Datele privind investițiile au fost dezamăgitoare, dele confirmând o încetare a unei reveniri lente care părea să demareze în primul trimestru. Nu mai vorbim despre necesitatea stringentă a economiei românești de a înregistra noi investiții”, mai arată Raportul.
Riscurile legate de calitatea anului agricol, sentimentul mai slab al consumatorilor și al managerilor de companii, dar și datele lunare privind industria și serviciile au fost alte motive care au contat în luarea deciziei noastre de a reduce prognoza de creștere.
Stimulul fiscală se estompează și el treptat, în timp ce riscurile externe legate de războiul comercial global pot complica întreaga imagine.
Previzionăm o rată a inflației la 3,5% în decembrie 2018, la limita superioară a intervalului țintit de BNR. ”Ca urmare a deciziei BNR de a menține rata dobânzii neschimbate în august și ținând seama de perspectivele inflației și de evoluțiile externe, am revizuit prognoza noastră pentru rata dobânzii de politică monetară pentru 2018. Vedem o rată a dobânzii cheie de 2,50% în restul anului 2018 (prognoza anterioară a fost de 2,75% în decembrie 2018)”, mai notează autorii Raportului.
Pe piața valutară, credem că prevalează scenariul unei ușoare deprecieri a leului.  Leul românesc s-a tranzacționat în intervalul 4,63-4,66 față de euro, fără o tendință clară. Piața locală a fost imună la protestele de stradă din București și la turbulențele FX din Turcia, din luna august.
Având în vedere faptul că fundamentele macroeconomice sunt mai bune în prezent decât în ​​2008 , iar evenimentele recente din Turcia au arătat că leul este într-o anumită măsură rezistent la turbulențele din străinătate, credem că doar un șoc extern sever ar putea declanșa o mișcare puternică a EURRON
O creștere economică de 3.8% e văzută și de economiștii ING Bank, singura diferență fiind aceea că ING crește prognoza de la 3.5%.
Revizuim creșterea prognozată a PIB-ului României din 2018, de la 3,5% la 3,8%, datorită confirmării unei creșteri ușor peste așteptările noastre, în trimestrul al doilea al acestui an. Totuși, nu există prea multe motive pentru a sărbători”, menționează analiza ING Bank.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.