Biserica s-a pregătit vineri pentru Sărbătoarea Bobotezei

Biserica s-a pregătit vineri pentru Sărbătoarea Bobotezei

0 121

La Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Piaţa Sfatului, au fost umplute cu apă 1000 sticle de jumătate de litru. Acestea vor fi sfinţite astăzi, după care credincioşii le vor putea lua acasă

La Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Piaţa Sfatului, au fost umplute cu apă 1000 sticle de jumătate de litru. Acestea vor fi sfinţite astăzi, după care credincioşii le vor putea lua acasă.
Ajunul Bobotezei este la fel de important ca şi sărbătoarea Bobotezei, spun preoţii.

Potrivit pr. Dănuţ Gheorghe Benga, preot protopop al Braşovului, paroh Biserica Braşov Cetate I, vineri a fost zi cu post negru, de pregătire pentru marele praznic al Botezului Domnului, când de fapt are loc sfinţirea apelor. Pentru că prin intrarea Mântuitorului în râul Iordan, nu Mântuitorul avea nevoie de sfinţenie, ci el sfinţeşte apele, spune Benga.

Slujba numită „Sfinţirea cea mare a apei” se săvârşeşte mai întâi în ajunul Bobotezei; cu această agheasmă mare, preoţii stropesc casele credincioşilor; în ziua de Bobotează, în 6 ianuarie, agheasma va fi luată de credincioşi acasă, pentru nevoile de peste an.

La Catedrala din Piaţa Sfatului, cei care vor dori vor putea lua Agheasma Mare în sticlă direct de la Biserică, unde au fost pregătite 1000 de sticle.
Agheasma Mare se poate lua doar timp de 8 zile, pe nemâncate, dimineaţa.

Cu această apă sfinţită se pot stropi casa, curtea, grădina, ogoarele şi livezile. În popor se spune că, fiind încărcată cu darurile Duhului Sfânt, agheasma mare a săvârşit minuni – a tămăduit bolnavi şi i-a izbăvit de primejdii pe credincioşi.

Vifor Rotar

COMENTARII