Boierul Adrian Nastase știe cum era bine …de tăiat tortul Puterii. Nu...

Boierul Adrian Nastase știe cum era bine …de tăiat tortul Puterii. Nu l-a chemat nimeni, dar o „consultare” cu EL, nu strică…

3 317

„Un partid mare nu poate să funcţioneze cu un singur punct de vedere. E de neînţeles cum un partid la guvernare, în loc să adune oameni, să adauge primari, consilieri, inclusiv un plus de valoare, elimină „felii „ din partid, ceea ce duce la o limitare a forţei lui. (…) O greşeală pe care o face PSD în momentul de faţă e că a introdus în funcţionarea sa delictul de opinie”, scrie Adrian Nastase pe blogul sau.
Și… parca i-am da dreptate… Asta dacă nu vrem să ne aducem aminte de anul 2004, cănd PSD-ul și nu numai el, a fost mutat pe alte coordonate. Se pregătea atunci un ciclu special pentru premierul-președinte de partid, Adrian Năstase. Nimic și nimeni nu a putut opri modificările politice, legislative și constituționale. Tot efortul avea un singur scop, Adrian Năstase președinte. În final totul a fost ratat, SISTEMUL a decis ca beneficiar, un personaj de tristă amintire, Traian Băsescu.

Cotroceniul nu reprezintă Mecca
„E de neînţeles cum se  anuleaza felii de putere, ceea ce duce la o limitare a forţei sale. În aceşti doi ani de guvernare, România nu a făcut de la inceput o reformă a Justiţiei aşa cum trebuie dar nu a fost repornită şi finalizată nici reforma Constituţională. Formula de regim semi-prezienţial este dăunătoare. E o maşină cu doi şoferi, cu două volane, fiecare conduce în fiecare direcţie. Iohannis spune că a aşteptat-o pe Viorica Dăncilă să se prezinte la el. Dar ce, Viorica Dăncilă e salariată la Cotroceni? E o formă de umilire. Cotroceniul nu reprezintă Mecca.” (…)
Asa este! Dar dl. Ad. Nastase constata cam tarziu ca „modificarile constitutionale” …trebuiau sa repare tocmai din „strâmbăciunile” introduse in Legea Fundamentala chiar de Domnia sa. Începand am zice, tocmai cu cea mai flagrantă: un ciclu prezidential de 5 ani!! De ce trebuia scos președintele din partid și făcut „candidat, in realitate, un arbitru care joacă la mai multe capete vrea?
Mandatul castigatorilor alegerilor prezidentiale ar trebui sa fie egal si simultan cu cel al parlamentului. Asa ar fi o linie politică care ar uni toate palatele, de la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria si Palatul Parlamentului, cu respectarea atribuțiilor constituționale și instituționale, ar fi un vector imbatabil pentru conducerea țării. Dacă vrem să ne reamintim cum a functionat acest vector politic, adica bine, ca să nu spunem excelent,  reamintim primul ciclu electoral din acest secol (2000- 2004). S-a „reformat”. Cat de bine si cat de profund s-a facut, asta e cu totul alta discutie.

Un pretext sau o scrisoare de adio
„Ne întoarcem la delictul de opinie. E o greşeală pe care Liviu Dragnea o face. El ar fi trebuit să ia lucrurile din scrisoare şi să le pună în discuţie. Lucrurile de acolo erau necesare pentru revigoarea partidului. În loc să se facă o restrcuturare a Guvernului, s-a mers pe ideea de remaniere. Am scris: dacă veţi face remanieri, îl faceţi pe Iohannis arbitrul jocului, ceea ce s-a întâmplat. Trebuia modificat programul de guvernare. Nici Vechiul Testament nu a rămas imuabil…”
Discuții au fost, Scrisoarea a fost doar un pretext. Planul era clar! După reanimarea lui Victor Ponta de către SISTEM,  PSD-ul trebuia spart! Schema a mai funcționat. Vezi „fractura” Meleșcanu cu APR sau „facțiunea” Gabriel Oprea cu UNPR. La aceasta se lucra de mult. Mereu PSD-ul le-a stat în gât. Elementele oculte din instituțiile de putere, sprijinite la greu din exterior, nu au dorit niciodată prezența unor forțe politice puternice pe scena politică romanească. Și dacă nu au reușit să spargă PSD-ul l-au înfiltrat cu atâția „acoperiți” de te miri că mai funcționează. La PNL s-a mers pe „dizolvarea” în PD-L, bonus dosare penale pentru cine mișcă-n front.

Rezoluţia Dâmbovița vs Rezoluţia Bruxelles
„Veniţi şi cu un mesaj pentru Europa, pentru că nu puteţi să ignoraţi complet rezoluţia de la Bruxelles. Acum, o să fie pusă rezoluţia la congelator. Un vot în Parlament era o ocazie de a face amnistie şi graţiere  în interiorul partidului. Nu s-a mai facut de de foarte mult timp…
Nu poţi veni să vorbeşti despre amnistie pentru întregul popor, când nu elimini oameni în propriul partid. Trebuie făcut un efort la nivelul unui grup de înţelepţi în partid”,
 a declarat Adrian Năstase pentru Adevărul.
Problema noastra ar fi de unde luam inteleptii? Din CEX, Parlament, Guvern, din Consilii judetene/locale, dintre primari? Unde s-or fi localizat inteleptii?

Horia D.R.

COMENTARII

  1. Daca facem inventarul fracturilor, cele mari care urmareau producerea unor pagube insurmontabile, am putea numara patru. Victor are dreptate cand le leaga de ciclul electoral. Toate actiunile au fost coordonate de oameni din SISTEM, prima de Petre Roman, urmat de Melescanu, Oprea si Ponta. Ce pare bizar este tocmai faptul ca acesti oameni au fost apropiati, au misunat, intr-un fel sau altul, prin preajma lui Adrian Nastase. Daca Roman la numit ministru pe Nastase, acesta la randul lui a conlucrat cu Melescanu, sau a numit in funcita de prefect pe Gabi Oprea sau a ridicat un june numit Ponta, de la sef la tineretul partidului pana la coordonatorul Corpului de Control al premierului. Ce se petrece acum este o repetare a istoriei.

  2. Bine punctat. Aproape la fiecare ciclu electoral se rupe cate-o bucata din PSD. Chiar și la ultima, fractura Ponta, toti cei care au condus actiunea erau din SISTEM. Cu toate aceste dezertări PSD a ramas cel mai puternic partid. Si asta nu datorita lui Iliescu sau alti sefi. Ci datorita unei structuri mai speciale ale membrilor de partid si a organizațiilor locale/judetene. Epoca Dragnea va aduce, indiferent de ultimele dezeratari, mai mult sau mai putin la comanda (pentru ca printre cei plecati sunt si oportunisti ce au dezerata in speranta ca vor scapa de dosare), o noua revigorare a partidului. Si asta pentru ca în toti acesti ani, au vrut sau nu, au ținut mai aproape de popor. Sau i-a ținut românii mai aproape de ei. Sunt convins ca in PSD se trece la o noua etapa organizatorica, chiar si fara Grupul de la Cluj.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.