Bolnavii de cancer și nesimţire epistolară marca Viorica Dăncilă

Bolnavii de cancer și nesimţire epistolară marca Viorica Dăncilă

0 43

O scrisoare trimisă în august de Cezar Irimia premierului României şi preşedintelui Comisiei Europene a primit răspuns după 3 săptămâni de la Jean-Claude Juncker, în timp ce Viorica Dăncilă nu a răspuns nici astăzi

„Suntem condamnaţi la moarte de această iresponsabilitate naţională care se numeşte bugetul României”. Este diagnosticul pus Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, care acuză Guvernul de criza prelungită a medicamentelor ieftine pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer.
O scrisoare trimisă în august de Irimia premierului României şi preşedintelui Comisiei Europene a primit răspuns după 3 săptămâni de la Jean-Claude Juncker, în timp ce Viorica Dăncilă nu a răspuns nici astăzi.
Pacienţii cu cancer reclamă de luni întregi că lipsesc medicamente ieftine, indispensabile curelor de chimioterapie. Preţul cel mai mic la medicamente a alungat companiile farmaceutice, care vând la un preţ mai bun în străinătate.
De-a lungul timpului, Federaţia a făcut mai multe memorii la Ministerul Sănătăţii, ba chiar, în anii trecuţi a şi acţionat statul în judecată. Federaţia a trimis încă din august o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, solicitând finanţarea sistemului măcar la limita de avarie de 6% din PIB. I-a scris şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a și răspuns. Cezar Irimia, preşedintele FABC, spune că Juncker a precizat în răspunsul său nu poate interveni în politica de sănătate a niciunui stat din UE şi se va face limita să facă recomandări.
Tratatul Uniunii Europene prevede că fiecare stat membru îşi stabileşte modul în care îşi împarte banii. Între timp, fiecare se descurcă aşa cum poate. Cei care au bani sau prieteni în străinătate îşi procură medicamentele de peste hotare. Ceilalţi mor cu zile aşteptând medicamentele ieftine lipsă.
„Suntem condamnaţi la moarte de această iresponsabilitate naţională care se numeşte bugetul României. Suntem la un nivel la care ne-a ajuns cuţitul la os” se plânge Cezar Irimia.
La nivel naţional sunt aproximativ 115 mii de pacienţi cu cancer în tratament, dintre care 5 mii sunt copii.

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.