Brașovenii pot solicita de luni ajutorul pentru încălzirea locuinţei

Brașovenii pot solicita de luni ajutorul pentru încălzirea locuinţei

Majoritatea braşovenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire primesc deja căldură. Din cauza unor avarii pe care Serviciul Public Local de Termoficare speră să le repare rapid, cinci puncte termice din oras nu distribuie căldură. Braşovenii cu venituri mici pot depune, de luni, cererile pentru ajutor pentru încălzirea locuinţei

Majoritatea braşovenilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire primesc deja căldură. Din cauza unor avarii pe care Serviciul Public Local de Termoficare speră să le repare rapid, cinci puncte termice din oras nu distribuie căldură. Braşovenii cu venituri mici pot depune, de luni, cererile pentru ajutor pentru încălzirea locuinţei.
Inițial, se luase decizia ca furnizarea agentului termic să înceapă din 1 noiembrie; mai multe cereri din partea asociaţiilor dar şi scăderea temperaturilor au convins conducerea SPLT să treacă la încălzirea caloriferelor în întreg oraşul.
Încă nu primesc căldură o parte din braşovenii racordaţi la sistemul centralizat din Florilor – Hărmanului și parțial Zizin, pe bulevardul Vlahuță sau pe Calea București 49-59, precum şi cei racordaţi la două puncte termice din Tractorul.
Consumatorii vulnerabili pot depune, din 16 octombrie, cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat / gaze naturale/ energie electrică /combustibili solizi sau petrolieri pentru sezonul rece. Ajutorul se acordă pentru perioada 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, în condiţiile stabilite de lege.
Cererile se depun personal de către titulari sau unul din membrii familiei de luni până miercuri, între orele 8.30 şi 17.00 şi joi, între 8.30 şi 18.00.
Anul acesta vor fi câteva modificări în calcularea venitului. Potrivit Marianei Topoliceanu, director DSS Braşov, spune că se va lua în calcul indemnizaţia minimă pentru pensionari şi indemnizaţia pentru hrană pentru adulţii şi copiii care sunt diagnosticaţi cu HIV.
În schimb, nu se vor mai lua în considerare alocaţiile pentru copii şi bursele lor, precum şi veniturile care sunt realizate din proiecte cu finanţare nerambursabilă.
De asemenea, solicitanţii nu mai trebuie să obţină certificatului de atestare fiscală. Asta pentru că bazele de date vor fi interogate de cei de la DSS, în baza unui protocol.
În mai bine de 10 ani, numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a scăzut drastic. Dacă în iarna 2005-2006 erau 34.000 de persoane care beneficiau de ajutor de încălzire, în iarna trecută mai erau mai puţin de 2000 de persoane.
Cuantumul ajutorului de încălzire este cuprins între 20 şi 262 de lei pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale, între 48 şi 240 de lei, pentru cei care folosesc energie electrică.
Pentru persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat pentru încălzirea locuinţei se compensează procentual între 90% şi 5% din valoarea efectivă a facturii la energie termică.

Vifor Rotar

COMENTARII