Braşovul – alături de Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca – printre cele...

Braşovul – alături de Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca – printre cele mai poluate cu dioxid de azot.

5 509


Comisia Europeană este în alertă din cauza depășirii limitelor de dioxid de azot în Brașov, București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, potrivit brasovstiri.ro.
Comisia Europeană a trimis, pe 14 mai, României un ultimatum prin care-i acordă patru luni pentru rezolvarea deficienţelor cu privire la calitatea aerului constatate de Executivul comunitar. Această scrisoare reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement împotriva României. Dacă ţara nu rezolvă problemele privind poluarea aerului, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.
„Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului. În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, preciza CE săptămâna trecută.
Anterior, pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, în perioada 2007 – 2016, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.
Iulian Rinder

COMENTARII

  1. Ceea ce-i mai incredibil, e că actualul guvern Orban preferă varianta amenzilor de 400.000 de euro/zi decât să renunțe la cotizațiile lunare de milioane de euro ale primarului lio Scripcaru care nu mai poate scoate bani decât din distrugerea dealurilor și spațiilor verzi, acoperite cu blocuri.

  2. Adică Scripcaru face totul taman pe dos, și asta nu de ieri-de-alaltăieri, ci de…16 ani de zile: concret, a defrișat 60% din dealurile și spațiile verzi, pentru a construi de-a valma la blocuri, care înseamnă în primul rând sute și mii de mașini în plus.

  3. Și la noi vinitura semianalfabetă vrea să defrișeze tot ce-a mai rămas verde prin oraș.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.