Braşovul are trei noi cetăţeni de onoare: Mihai Bâra, Cezar Nica și...

Braşovul are trei noi cetăţeni de onoare: Mihai Bâra, Cezar Nica și Ladislau Hathazi

1 122

Fostul schior Mihai Bâra, fostul handbalist Cezar Nica şi regretatul fost alpinist şi viceprimar Ladislau Hathazi au primit acest titlu la şedinţa de plen a CL de vineri

Fostul schior Mihai Bâra, fostul handbalist Cezar Nica şi regretatul fost alpinist şi viceprimar Ladislau Hathazi au primit acest titlu la şedinţa de plen a CL.

Mihai Bâra a fost cel mai valoros schior alpin român din toate timpurile. În urmă cu 65 de ani câştiga titlul de campion mondial şi medalia de aur la proba de slalom uriaş din cadrul Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă, organizate în anul 1951 în Poiana Braşov.
De asemenea, a fost triplu campion internaţional la concursurile de schi alpin desfăşurate în Iugoslavia, Austria şi Polonia. În anul 1952 Bâra a fost declarat cel mai bun sportiv al României, participant la Olimpiada de Iarnă de la Oslo.


Cezar Nica a câştigat, de-a lungul carierei, două cupe de campion european cu echipa de club Dinamo Bucureşti. Cezar Nica a antrenat echipele de handbal Chimia Făgăraş, CSU Galaţi şi Dinamo Braşov şi a fost antrenor al echipelor olimpice ale României şi a echipei naţionale de tineret.

Ladislau Hathazi, fost viceprimar al municipiului, a fost şi el un pasionat al sportului, jucând baschet pînă în clasa a XII-a. După un accident la un turneu în Bulgaria, a practicat alpinismul. A ajuns să fie celebru în lumea alpiniştilor după ce a deschis cel mai lung şi cel mai greu traseu din România, „Memorialul Emilian Cristea“.

În 1990 a fost selectat de Federaţia Română de Alpinism în echipa României, formată din zece membri, care a participat la o expediţie internaţională în Munţii Tian Shan, la graniţa dintre Kazahstan şi China, unde a escaladat în timp record vîrful Khan – Tegri (7010 metri).

În perioada 1996-2000 a fost viceprimar al Municipiului Braşov, iar în perioada 2000-2008 a fost consilier local. Fostul politician, cunoscut alpinist şi salvator montan, s-a stins din viaţă în 6 noiembrie 2017, la vârsta de 63 de ani, în urma unui infarct.
După şedinţa de Consiliu, aleşii locali au fost colindaţi de patru din cei cinci componenţi ai Grupului Anatoly.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. Eu il cunosc ,ca sportiv si ca om ,pe sportivul si jurnalistul
    Mihai Bara,un om chiar exceptional nu numai ca sportiv de exceptie.Sa-i dea D-zeu sanatate!