„Braşovul păşea spre Marea Unire încă din perioada dacică!”

„Braşovul păşea spre Marea Unire încă din perioada dacică!”

0 93

Este declaraţia directorului Muzeului Prima Şcoală Românească, care a găzduit expoziţia „Paşi spre Marea Unire”, dedicată Centenarului. Etapele parcurse de comunitatea braşoveană către Unirea de la 1918 sunt documentate de un întreg tezaur de documente

Este declaraţia directorului Muzeului Prima Şcoală Românească, care a găzduit expoziţia „Paşi spre Marea Unire”, dedicată Centenarului. Etapele parcurse de comunitatea braşoveană către Unirea de la 1918 sunt documentate de un întreg tezaur de documente.
Evenimente importante din istoria românilor au fost reflectate, de-a lungul veacurilor, de documentele păstrate şi conservate în fondul documentar al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului.
Comori neştiute au fost scoase la lumină de preotul profesor Vasile Oltean, custodele muzeului. De ziua Independenţei României s-a deschis expoziţia „Paşi spre Marea Unire” dedicată Centenarului, care îşi propune să fructifice impresionantul tezaur de documente din arhiva muzeului. „I-am spus Paşi spre Marea Unire pentru că noi am păşit spre marea unire din perioada dacică, cu junii care au păstrat tradiţiile dacice, cu Mihai Viteazu care a fost de trei ori la Braşov”, spune prof. Vasile Oltean – director Prima Şcoală Românească.
La vernisaj au participat şi Inaltpreasfinţia Sa Laureunţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, alături de academicianul braşovean Alexandru Surdu.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate diverse documente şi exponate, cele trei popasuri ale lui Mihai Viteazul în Braşov, Unirea Principatelor prin documentele referitoare la prezenţa la Braşov a lui Alexandru Ioan Cuza şi a unioniştilor moldoveni şi munteni.
Cel mai mare spaţiu a fost dedicat primului război mondial şi evenimentelor care au precedat Marea Unire. Expoziţia va rămâne deschisă pentru tot restul anului într-o încăpere de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti .

Vifor Rotar

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.