Breslele Braşovului au apărut pe zidul Mănăstirii Franciscane

Breslele Braşovului au apărut pe zidul Mănăstirii Franciscane

0 323

Povestea medievală a Cetăţii Braşovului, în spray şi lavabil, nuanţată în verde, mov, albastru sau bordo. Povestea va fi gata până duminică, dacă vremea va fi frumoasă. Cei doi artişti care dau viaţă calcanului Mănăstirii Franciscane, din Piaţa Sfântul Ioan, au fost împiedicaţi de ploi să ducă la bun sfârşit lucrarea, care i-a impresionat deja pe braşoveni

Povestea medievală a Cetăţii Braşovului, în spray şi lavabil, nuanţată în verde, mov, albastru sau bordo. Povestea va fi gata până duminică, dacă vremea va fi frumoasă. Cei doi artişti care dau viaţă calcanului Mănăstirii Franciscane, din Piaţa Sfântul Ioan, au fost împiedicaţi de ploi să ducă la bun sfârşit lucrarea, care i-a impresionat deja pe braşoveni.
Băcăuanul Lucian Sandu Milea a locuit în Braşov, unde a studiat şi la Liceul de Artă. Încă de atunci a fost profund impresionat de istoria medievală a oraşului, pe care, acum, a transpus-o, în mare parte pe zidul Mănăstirii Franciscane.
Practic, pictura sa ilustrează cele şapte bastioane ale Braşovului, întreţinute de bresele, care apărau Cetatea atunci când era atacată.
Pictura murală cuprinde multe forme geometrizate plăsmuite de formaţia sa de arhitect iar cromatica este inspirată de culorile oraşului.
Tânărul face echipă cu Ana Toma, cu care a mai colaborat, dar pictura murală din Braşov este prima de o asemenea mărime.
Braşovenii aflaţi în trecere în Piaţa Sfântul Ioan apreciază felel în care arată acum peretele. Deşi unii încă au dubii în legătură cu ceea ce reprezintă, le place.
Alţii ar vrea peretele pictat până sus.
Propunerea de pictură care acum însufleţeşte peretele Mănăstirii Franciscane a fost aleasa în urma unui concurs, în cadrul proiectului „Artă şi poveste murală”.

La final, în Braşov, aceasta va fi cea mai mare pictură murală din interiorul cetăţii care măsoară 160 metri pătraţi.
Zidul este pictat până la înălţimea de 3,5 metri, dar iniţiatorii proiectului au de gând să extindă pictura şi în partea superioară.
Proiectul „Artă și poveste murală” este realizat de către Asociația Carpaterra în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană si Mănăstirea Franciscană „Sfantul Ioan și este finanțat de Primăria Municipiului Brasov.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.