Buget 2018 – Masuri fiscal-bugetare aprobate de Guvern

Buget 2018 – Masuri fiscal-bugetare aprobate de Guvern

0 311

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o serie de masuri fiscal-bugetare prin aplicarea carora se asigura sustenabilitatea cheltuielilor publice si mentinerea in anul 2018 a tintei de deficit bugetar sub 3% din PIB, conform reglementarilor europene (Tratatul de la Maastricht). La fel ca in anii precedenti, si in 2018, se vor aplica in continuare unele masuri de limitare a cheltuielilor publice. De exemplu, va putea fi ocupat un singur post din doua vacante. Una din masurile incluse in ordonanta de urgenta aprobata astazi vizeaza stabilirea unei valori fixe a punctului-amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice, care va fi plafonat.

Masuri pentru autoritatile publice locale, cum ar fi:

  • Pentru asigurarea sumelor necesare functionarii sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, precum si a caminelor publice pentru persoane varstnice, autoritatile administratiei publice locale pot aloca sume din veniturile proprii si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale in plus fata de nivelul standardelor de cost. Totodata, autoritatile administratiei publice locale pot utiliza, in 2017, pentru acoperirea acestor cheltuieli, excedentul bugetului local.
  • Pentru asigurarea fondurilor necesare in vederea furnizarii energiei termice in sezonul rece 2017-2018, autoritatile administratiei publice locale pot utiliza excedentul din anii precedenti. Masura este necesara pentru asigurarea energiei termice pentru populatie, scoli, gradinite, spitale si alte institutii publice.

Asigurarea sustenabilitatii cheltuielilor publice
La fel ca in anii precedenti, si in 2018, se vor aplica in continuare unele masuri de limitare a cheltuielilor publice:

  • Ordonanta de urgenta aprobata miercuri include masuri in ce priveste restrictia de achizitii de autoturisme, mobilier, aparatura birotica, avand in vedere necesitatea de a  utiliza cat mai eficient  resursele  bugetare, precum si necesitatea alocarii fondurilor destinate investitiilor pentru derularea obiectivelor de investitii.
  • Potrivit actului normativ, in anul 2018, ordonatorii de credite ai institutiilor si autoritatilor publice au obligatia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei. Sunt prevazute unele exceptii, de exemplu, masura nu se aplica pentru actiunile si activitatile specifice pregatirii si exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
  • Munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber corespunzator.  Prin exceptie, pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia in vigoare in luna iunie 2017.
  • Nivelul indemnizatiilor acordate veteranilor si vaduvelor de razboi, persoanelor persecutate din motive politice si etnice si altor categorii de persoane, precum si  a celor acordate membrilor unor academii sau urmasilor se mentine la nivelul acordat in luna decembrie 2017.
  • O alta masura stabileste suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, incepand cu 1 ianuarie 2018, pana la 31 decembrie 2018. Ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data de 1 ianuarie 2018, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
  • Se mentine procedura de plata esalonata, pe cinci ani, a sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale obtinute de  personalul din sectorul bugetar, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.
  • Prorogarea pana la data de 31 decembrie 2018, inclusiv, a termenelor prevazute la:
  • Art. 361 (alin 3, lit. e si g) si art. 27 (alin 6) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, potrivit carora se aloca 6 % din PIB pentru invatamant si 1% din PIB pentru cercetare.
  • Art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural
  • La art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 261/2013
  • Art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale

Plafonarea punctului de amenda
Una din masurile incluse in ordonanta de urgenta aprobata astazi vizeaza stabilirea unei valori fixe a punctului-amenda contraventionala privind circulatia pe drumurile publice. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018,  se plafoneaza   punctul-amenda la suma de 145 lei, cat este in prezent, fara a se majora in functie de salariul minim brut pe economie garantat in plata. Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

Prin ordonanta de urgenta aprobata de Executiv in sedinta de astazi se modifica si completeaza unele acte normative, printre care: Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 25/2014

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.