Bun! Și cetatea Feldioara începe să fie asaltată de turiști.

Bun! Și cetatea Feldioara începe să fie asaltată de turiști.

0 50


Aproape 20.000 de plătitori de bilet. Nu la Untold, nu la un concert a lui Guță prin boschetăreală, ci la Cetatea Feldioara.
Unde, în ultima perioadă au ajuns mai multe obiecte vechi, atât dintre cele folosite în agricultură, cât şi în gospodăriile locuitorilor comunei, acestea devenind elemente importante ale muzeului din cetate.  

Septembrie cu cântec
În primul weekend din septembrie, la Feldioara are loc sărbătoarea comunei, când se întorc şi saşii care îi vor sărbători pe cavalerii de Marienburg.
Cu această ocazie, cetatea îşi va deschide porţile tuturor oaspeţilor, care se vor putea bucura alături de locuitorii din Feldioara.
Astfel, timp de două zile, în șapte şi opt septembrie, cei care vor să viziteze monumentul istoric, pot profita și de Ziua Porţilor Deschise. În cele două zile vor fi concerte de fanfară, de muzică medievală, proiecţii de film, vizionarea expoziţiei din cetate, însoţiţi de ghizi voluntari în chip de cavaleri teutoni, ateliere de meşteşuguri vechi sau teatru pentru copii, cu tematică medievală.
Proiectul „Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara” este sprijinit de Consiliul Judeţean Braşov, prin programul de finanţare a evenimentelor culturale.

Cetatea a adus o schimbare în bine
Primarul din Feldioara, Sorin Taus, spune că de când poate fi vizitată cetatea, comuna a cunoscut o dezvoltare. „Localitatea s-a schimbat foarte mult în bine de când am deschis cetatea. Au fost foarte mulţi vizitatori şi asta a făcut să se deschidă în comună şi prima pensiune şi acesta e un lucru foarte bun. Acest obiectiv a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov”.
Acesta a amintit că în comună mai sunt  două obiective istorice importante, respectiv bisericile fortificate de la Feldioara şi Rotbav. „Din păcate, turla bisericii de la Feldioara s-a prăbuşit. Avem în plan să reabilităm ambele biserici şi suntem în discuţii avansate cu Biserica Evanghelică pentru preluarea acestora”, a precizat primarul.

«Cetatea vie» în Feldioara
,,Cetatea vie” este numele pe care l-au oferit gazdele evenimentelor organizate în acest an şi care vor oferi astfel musafirilor două zile de voie bună localnicilor, dar şi turiştilor, mai ales că, în aceeaşi perioadă, are loc şi sărbătoarea localităţii.
Mai ales că primarul Sorin Taus spune că este timpul construirii unei noi clădiri în care să funcţioneze primăria deoarece „Imobilul în care funcţionăm acum este construită în secolul al XVII-lea, iar după ce se va construi noua clădire, în actualul sediu se va amenaja un muzeu. Sunt multe obiecte valoroase descoperite la Feldioara şi multe dintre ele sunt la Muzeul Naţional de Istorie, iar obiectivul nostru este să le aducem înapoi”.

Iulian Rinder


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.