Ca ministru, în 2017, Dunca a ,,lobat” federațiile sportive care nu îl...

Ca ministru, în 2017, Dunca a ,,lobat” federațiile sportive care nu îl susțineau politic și nu numai!

4 517

Pentru a vă oferi o imagine mai bună pentru cine este Marius Dunca, probabil noul secretar general al PSD și modul grotesc, haotic și preferențial în care acesta a condus Ministerul Sporturilor în din 2017 pănă la începutul anului următor, vă vom prezenta un articol pe care l-am publicat la 26 ianuarie 2018 – exact în ultima zi a lui Dunca ca ministru. Articolul se numea : ,,Ministrul Dunca „lobează” financiar federaţiile sportive care nu îl susţin politic”

Motto – „Da, ne-am apucat să-l sprijinim pe ministrul Dunca pentru păstrarea în funcţie, pentru că e cel mai bun ministru din ultimii 24 de ani” – Frederico Tavares Tchabass, preşedintele Federaţiei de Fotbal-Tenis (foto, alături de Marius Dunca).

Ministrul încă în funcţie al Sporturilor, Marius Dunca, se află de la începutul acestei săptămâni sub tirul neiertător al cotidienelor de sport din România. Totul a plecat de la o informaţie/anchetă publicată de ziaristul Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor, prin care se demonstra că ministrul braşovean Marius Dunca îşi stipendiază consistent susţinătorii politici de la sporturile neolimpice. Pro Sport a acuzat ulterior că unul dintre principalii beneficiari, Frederico Tavares, preşedintele federaţiei de tenis cu piciorul, chiar în aceste zile, odată cu schimbarea guvernului, face liste de semnături printre sportivi pentru menţinerea lui Marius Dunca la Minister.
Asta în contextul în care, pentru performanţele de la Sarasota, sportivii de la canotaj şi colectivele tehnice ar fi trebuit să încaseze 1,3 milioane de lei. Cele două medalii de aur au însemnat şi 66% din zestrea titlurilor mondiale obţinute în România în 2017 la sporturile olimpice. Ministerul Tineretului şi Sportului nu a avut bani pentru a recompensa aceste rezultate. În schimb, a avut, spre exemplu, în 19 decembrie, 883.000 de lei pentru a plăti rezultatele de la Campionatul European de fotbal-tenis, care s-a desfăşurat la mijlocul lunii noiembrie în… România.
Mai mult, în ediţia sa de marţi, Pro Sport amintea că „În aceste zile, la PSD sunt negocieri intense pentru numirea noilor miniştri în cabinetul Viorica Dăncilă. Zilele trecute, Federico Tavares, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal Tenis, strângea semnături prin minister pentru menţinerea lui Marius Dunca în funcţie! Şi ne mai mirăm de ce lucrurile merg aşa cum merg, inclusiv în sportul românesc”.
Astfel, numai în perioada 19 decembrie – 27 decembrie, Marius Dunca a aprobat 41 de premieri pentru tot felul de Federaţii de Karate, Aeromodelism, Dans Sportiv, etc.
„Dansul sportiv are 6.500 de legitimaţi, la canotaj câţi sunt?”, a fost una din explicaţiile ilogice oferite de Marius Dunca pentru Gazeta Sporturilor.
Replica ministrului este demnă de un realism socialist pur, el plecând de la premisa că ar conta doar numărul celor legitimaţi pe cine ştie unde ca sportivi şi nu medaliile obţinute la marile competiţii.
Canotajul are 38 de medalii olimpice şi este depăşit în performanţele istorice doar de gimnastică, cu 72 de medalii. Împreună, cele două sporturi legendare au adus României 110 medalii olimpice, dintre care 44 de aur! Prin conparaţie, conform ziariştilor din presa sportivă, la fotbal-tenis, un sportiv poate aduna şi peste zece medalii într-o singură competiţie.
Există probe de simplu, dublu, triplu, mixt,  iar un sportiv poate participa la toate acestea, rezultând o problemă ce ţine de jucătorul X combinat de N probe.

Marius Dunca hotărăşte şi achită premierile. Rezultatul?
11,5 milioane lei premii pentru tenis cu piciorul, sambo, dans sportiv, KATA & CO
Trebuie spus că, în conformitate cu HG 1447/2007, ministrul este cel care stabileşte cuantumul banilor primiţi de sporturile neolimpice, de la 0% la 40% din cele olimpice.
Ce înseamnă acest lucru? Că, potrivit HG amintit – după care se fac premierile „rezultatelor deosebite” – ministrul – spun cei de la G.S. –  stabileşte cât iau sportivi plasaţi pe locurile 1- 6 de la sporturile neolimpice. Nu există un minim, există doar un maxim: 40% din premiile de la sporturile olimpice.
Astfel, 26,5 de milioane de lei în premii au încasat de la MTS sportivii şi antrenorii.
15 milioane de lei, 57% din total, reprezintă premiile de la sporturile olimpice. Pe listă reapar multe federaţii de lupte de contact, care iau zeci de titluri într-un an, şi pe care Elisabeta Lipă şi Gabi Szabo, miniştrii de dinaintea lui Dunca, refuzaseră să le plătească.
Dar 11,5 milioane de lei au mers la federaţii mai mult sau mai puţin exotice, dar unele dintre ele cu mulţi membri – suporteri ai ministrului Dunca.
Aceste sume anterior amintite nu reprezintă salarii, diurne, indemnizaţii de efort, burse, ci doar premierile pentru performanţe. Şi care au mers unde a vrut pixul lui Dunca.
Acest fapt a creat zilele acestea un uriaş scandal în lumea elitei sportului olimpic românesc.  

Favoritul lui Dunca, Frederico Tavares Tchabass, a primit mai mult cu peste 30% decât Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache
La tenis cu piciorul, spun cei de la Gazeta Sporturilor, cei mai mulţi bani nu a luat campioana Ana Maria Gherghel, ci Frederico Tavares Tchabass, „preşedinte de federaţie, antrenor şi arbitru”, aşa cum singur se recomandă.
Tavares a încasat în cont după Campionatul European de fotbal-tenis de la Izvorani 166.000 de lei, în timp ce Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache au primit, toţi trei împreună, 111.000 de lei pentru performanţele de la Campionatul European de Gimnastică de la Cluj!
La Cluj, Drăgulescu a câştigat aur la sol şi argint la sărituri, Ponor a cucerit medalia de aur la bârnă, iar Iordache a obţinut medalia de bronz tot la bârnă.

O familie practicantă de kempo, mai premiată decât gimnastica şi tenisul de masă
Un alt exemplu este cazul familiei Zaharia de la kempo, tatăl şi mama antrenori şi cei doi băieţi, sportivi, care au a primit 410.000 de lei. Premierile sunt pentru cele două campionate mondiale declarate de kempo, unul în Portugalia şi celălalt în Las Vegas, Statele Unite.
Suma celor 4 membri ai familiei lui Amatto Zaharia este echivalentă cu cât au luat toţi sportivii, toţi antrenorii şi întreg staff-ul Federaţiei de Gimnastică: 24 de oameni!
Iar gimnastica a câştigat patru medalii europene în 2017.
Tot prin comparaţie, familia Zaharia a luat mai mult şi decât întreg tenisul de masă, a cărui echipă a ieşit campioană europeană anul trecut.
Poate de aceea, toată lumea bună a olimpicilor români l-au criticat mai dur sau mai voalat pe Dunca.
Vom reveni, amintind doar de ce spunea multipla campioană Elisabeta Lipă într-un interviu dat presei: „Dacă intrăm pe toate statele alea de premieri, o să vedeţi multe…”.
Iulian Rinder

COMENTARII

  1. Individul face parte din clubul selct al juniorilor-maturi din SISTEMUL PARALEL! Asa se explica prezenta si mai ales insistenta de a fi mentinut, la sefia pesedistilor brasoveni. Ca rezultate nu a avut si nu o sa fie cat timp joaca in COOPERATIVA.

  2. Păi este posibil. Cifrele sunt clare. Nesimțirea es ubicuă și necontrolabilă.

  3. Cum este posibil asa ceva?
    Nici nu-mi puteam inchipui!!
    Felicitari ptr. articol!! Il stept pe urmatorul…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.