Campania „Mame adolescente” în şcoli braşovene

Campania „Mame adolescente” în şcoli braşovene

0 76

17.600 de minore din România sunt mame iar alte 600 nu au nici măcar 15 ani. Aproape jumătate din ele abandonează şcoala înainte să fi împlinit 18 ani şi reuşesc cu greu să-şi găsească un loc de muncă

17.600 de minore din România sunt mame iar alte 600 nu au nici măcar 15 ani. Aproape jumătate din ele abandonează şcoala înainte să fi împlinit 18 ani şi reuşesc cu greu să-şi găsească un loc de muncă. Campania „Mame adolescente” popularizează aceste date în rândul adolescenţilor braşoveni, în speranţa că minorii vor conştientiza riscurile unei sarcini la vârste atât de fragede.
Primii elevi care au aflat ce înseamnă „mamă adolescentă” sunt 100 de copii de clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Şt. O. Iosif”. Proiectul „Mame adolescente” este la prima ediţie în Braşov, iar Clubul Soroptimist Internaţional Braşov vrea să-l dezvolte şi în anii următori.
Iniţiatorii proiectului spun că astfel de informaţii sunt necesare în condiţiile în care România este pe primul loc în Europa, ca număr de mame adolescente. Doar în ultimul an, în ţară au fost înregistrate 17.600 de copile cu vârsta de peste 15 ani care au devenit mame.
Mai mult, 600 de copii au fost aduşi pe lume de fete care nu au nici măcar 15 ani împliniţi. În plus, 40% dintre mamele adolescente abandonează şcoală înainte de 18 ani, au dificultăţi financiare şi probleme în a-şi asigura traiul zilnic, pentru că nu găsesc un loc de muncă.
Elevii apreciază latura educativă a campaniei, care le-a oferit date pe care nu le ştiau din familie.

Astfel de întâlniri vor mai avea loc la Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Şcoala Gimnazială Budila, Şcoala Gimnazială Tărlungeni şi Şcoala Generală Zizin. Proiectul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Braşov.

Vifor Rotar

 

COMENTARII