Când Recensământul populației din Ungaria devine instrument de manipulare politică…

Când Recensământul populației din Ungaria devine instrument de manipulare politică…

0 106

Oficiul Central de Statistică al Ungariei a publicat dupa destui ani, (ca si in Romnia…) rezultatele finale ale recensământului din 2011. Conform acestora, în Ungaria ar mai trăi 26.345 persoane de naţionalitate română şi doar 13.886 persoane cu limba maternă română(!!). Reamintim că în 2001, în Ungaria, s-au mai declarat români doar 7.995 persoanedesi dupa Trianon ramasesera in actualele granite(…mai firesti) ale Ungariei,adica in UNGARIA maghiarilor autentici, aproape 400.000 de Romani .Unde or fi disparut?Sa fi fost maghiarizati cu fortza? FABULOS !! Si totusi ,incepand cu recensământul din 2011, orice persoană din Ungaria şi-a putut declara mai multe identităţi…Iar țiganii au fost incurajati si… financiar sa opteze pentru identitatea romaneasca… Astfel, numărul celor care s-au declarat şi cu a doua naţionalitate oficialasa zicem română (pe lângă altă naţionalitate… de baza) este …o noutate de la ultimul recensamant, de… 35.641 persoane. Doar ca …in oglinda,  credincioşi, oficiali, români ortodocşi, ar mai trăi în Ungaria doar 4.230, faţă de… 5.598 câţi au fost în 2001, si de peste 2000.000 in 1918…

Nu numai numărul românilor – dupa ce au fost decimati statistic – a crescut…statistic în mod surprinzător,in ultimul deceniu de cand cu Autonomia secuiasca , ci si a tuturor naţionalităţilor din Ungaria. Cât sunt de relevante şi de credibile numerele/cifrele de mai jos, rămâne la latitudinea fiecăruia…sa creada ce vrea!  Menţionăm de la bun început că la întrebările referitoare la naţionalitate şi religie răspunsurile nu au fost obligatorii…
În timp ce numărul populaţiei ţării a scăzut, în ultimii zece ani, cu 260.000, (astfel în Ungaria trăind, pe 1 octombrie 2011, numai 9.937.628 persoane, numărul celor care şi-au declarat naţionalitatea (şi dubla identitate) a crescut în mod paradoxal. Rezultatele finale ale recensământului din 2011 au fost prezentate la o conferinţă de presă din Budapesta,5-6 ani mai tarziu, susţinută de vicepreşedintele Oficiului Central de Statistică, Németh Zsolt. Acesta a arătat că populaţia ţării scade în continuu începând din anul 1981, iar acum trăesc în Ungaria mai puţini decât în anul 1960…

De cand cu,,,marota Tinutului Secuiesc, românii din Ungaria au „crescut” spectaculos…la numaratoare, pana pe locul 3 pe podiumul minoritatilor: În 2001, 314.060 persoane nu s-au declarat aparţinătoare vreunei naţionalităţi. În 2011, acest număr a fost de 555.507  !!  Numărul persoanelor care nu au dorit să răspundă la …tripla intrebare referitoare la naţionalitate a fost de… 1.455.883. Se aprecia ca aproape o treime au fost romani… Oare de ce? Vorba SRI: nici nu confirmam, nici nu infirmam!! Dar idiferenta autoritatilor de la Bucuresti fata de fratii romani de acolo, o subliniem cu aspra dojana, de-acum proverbiala.
Patru întrebări au fost în chestionar, care s-au referit…incrucisat la naţionalitatelimbă maternă şi religie. În campania de informare dinainte de culegerea datelor din toamna anului 2011, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a încurajat românii din Ungaria să răspundă doar la întrebările cu numărul 34, 36 şi 38, în următorul fel:
De care naţionalitate consideraţi că aparţineţi? – ROMÂNĂ . Care este limba dvs. maternă? (se pot da cel mult două răspunsuri) – Dacă ştii  româneşte, dacă acasă vorbiţi  româneşte, dacă ai făcut si şcoală românească, scrie – ROMÂNĂ.. De care comunitate religioasă,/ confesiune consideraţi că aparţineţi? – Dacă eşti botezat în biserică ortodoxă, dacă îţi asumi această religie, scrie – ROMÂN ORTODOX.: daca esti roman greco-catolic,tot asa,romana !  
Întrebarea cu numărul 35 a fost astfel formulată pentru a justifica neaparat…dubla identitate (cea care a cauzat atâtea neplăceri românilor la alegerile de autoguvernări locale minoritare!), Incepând din anul 1998, intrebarile au dus la naşterea aşa-numitului fenomen de etnobiznis): inrebarea 35. Dacă în continuarea celor menţionate mai sus aparţineţi şi de vreo altă naţionalitate? Adica cum?! Răspunsul la această întrebare a cauzat o explozie în numărul tuturor naţionalităţilor din ţară.Adica cum?
Vicepreşedintele Oficiului Central de Statistică a arătat ulterior la conferinţa de presă că faţă de acum 10 ani, numărul ţiganilor din Ungaria a crescut cu153,4%, deoarece 315.583 de persoane s-au declarat “în primul sau în al doilea rând de ţigani”.
Pe locul 2 dintre cele mai numeroase naţionalităţi se găsesc inca nemţii, care sunt 185.696, iar pe locul 3 s-au clasat… românii,nu tziganii...Iar romanii ,desi in crestere neasteptata,totusi , cu doar 35.641! Adica la total, de 9 ori mai putin decat in 1918 ! Dar unde au disparut? Nu cumva au fost asimilati cu fortza? Apoi urmează slovacii, cu 35.208 persoane.Cum se vede,recensamantul a devenit ,ca pe vrema lui Horthy,arma politica de maghiarizare! Unii lideri ai românilor din Ungaria, care, vorbind despre românii din Ungaria se refereau doar la cei trăitori în cele trei judeţe, Bichiş, Bihor şi Ciongrad, vor trebui să-şi schimbe de acum înainte discursul. Datele noului recensământ ne arată că românii au…impânzit toată Ungaria.La Budapesta,de ex,au aparut si au fost…recenzati…in locul tziganilor, 8840 de romani in plus… ,mai multi decat in jud. Bichis si Bihor la un loc,iar in Pesta,5649!

Oficial  Limba Română este vorbită de 128.852 de persoane! E mult, e putin, este cat de cat exact?? Nici la întrebarea referitoare la limba maternă nu a fost obligatoriu să se răspundă… Pentru ca intrebarea a fost formulată astfel: Care este limba dvs. maternă? (se pot da cel mult două răspunsuri…) Incredibil (?!)
Faţă de 8.482 de persoane care au declarat în 2001 că au ca limbă maternă româna, acum numărul acestora a crescut la 13.886. (Reamintim, ca pe o curiozitate: cand in Ungaria traiau circa 200.000 romani, la recensământul din 1930, în Ungaria, s-a …acceptat ca 16.221 persoane au avut ca limbă maternă româna.) Din datele publicate la ultimul recensamant nu reiese însă câţi au româna ca limbă maternă în satele tradiţionale româneşti sau în alte localităţi.
A fost obligatoriu însă de răspuns pentru toţi participanţii la recensământ la întrebarea referitoare la competenţele lingvistice. Întrebarea 21: Ce limbi vorbiţi? În ce limbi puteţi înţelege pe alţii, respectiv vă puteţi face înţeles? Aici a însemnat că vorbesc, înţeleg limba română 128.852 de persoane, dintre care pentru 90.733 de persoane româna… nu neaparat le este limbă maternă.Interesant este ca  la nivel naţional, dintre limbile străine, cei mai mulţi, 1.589.180, vorbesc engleza1.111.997 germana, iar 158.497 rusa…cand nu exista minoritate rusa…(!?).Dupa atatea „aventuri”si capcane linvistice… Româna se situează totusi… pe locul al patrulea.
Cu cati vorbitori?Nu se stie exact…

Conform recensamantului , Romanii din Ungaria sunt tot mai necredincioşi! A crescut semnificativ (de la 10% la 27%) numărul persoanelor, carenu au dorit să răspundă la întrebarea referitoare la religie. 53,5% au declarat că sunt catolici, dintre care 3.691.347 sunt romano-catolici, iar179.176 greco-catolici !!.Deci in mare majoritate Romani!! Numărul reformaţilor este de 1.153.442, cel al evanghelicilor de 214.965. Creştinii ortodocşi sunt în total 13.710, dintre care doar 5.102… ar fi români ortodocşi,.  însă numai 4.230 s-au declarat ca ar fi şi de naţionalitate română.Mai intelege ceva ,intr-o tara eminament crstina!

Preşedinta Oficiului Central de Statistică, Vukovich Gabriella, a anunţat la conferinţa de presă din 28 martie că pe site-ul www.nepszamlalas.hu până la acea dată au fost afişate 4.800 de tabele, dar în următoarele 12 luni numărul acestora va creşte la 10 mii. Din martie 2014, vor fi afişate şi date comparative la nivel internaţional.
Si ele se tot afiseaza…

Prof.Deak Andrei

COMENTARII