Capela din Bran, fără inima Reginei Maria !

Capela din Bran, fără inima Reginei Maria !

0 646
In anul1940, cand Romania pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde si eaDatorita acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflata pana la acea data in Capela Stella Maria, a fost adusa la Castelul Bran si asezata intr-un spatiu special amenajat, sapat in stanca muntelui de langa castel. Regina Maria a avut doua locuri de suflet, anume Balcic-ul si Bran-ul. In anul 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a oferit Castelul Bran ,in primul rand Reginei Maria a Romaniei si familiei regale spre folosintza, in semn de recunostinta fata de contributia directa sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Regina l-a amenajat si a transmis aceasta donatie simbolica fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Deoarece maretul Castel Bran era în folosința familiei regale, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuta capela, urmand intru totul scara si modelul celei din Balcic. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.
 Regina l-a amenajat si a transmis aceasta donatie simbolica fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.Deoarece maretul Castel Bran apartinea tot familiei regale, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuta capela, urmand intru totul scara si modelul celei din Balcic.
Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

Caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la „Doamnele Romane”. La randul ei si aceasta caseta a fost invelita intr-un steag tricolor.
Casetele au fost depuse intr-un sarcofag de marmura alba.Caseta din argint aurit, impodobita cu ornamente din pietre pretioase, poarta pe ea urmatoarea inscriptie: „Altetei sale, Principesa Maria a Romaniei: Doamnele Romane.” Aceasta caseta a fost primita din partea doamnelor romane, cu ocazia vizitei in Romania a Reginei Victoria I a Regatului Unit.
Cele doua casete au fost realizate cu mult timp inainte, de catre bijutierul Maurice Frement. Pe o fata, caseta poarta inscriptia amintita, iar pe capac este reprezentata coroana regala, asezata pe steagul Regatului Romaniei. Pe fetele laterale este gravata monograma „M” (de la Maria) si stemele Romaniei, de dinainte de 1918.
Capela din Bran - Inima Reginei Maria a RomanieiPrincipesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale, de la Balcic, in Romania, pentru a fi inmormantata la Bran, unde a fost a doua resedinta a mamei sale.
In ziua de 8 septembrie 1940, la doar o zi dupa ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela Stella Maris si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania.
Pana la finalizarea lucrarilor la capela, inima Reginei Maria a fost depusa intr-o nisa la poalele Muntelui Magura.
In ziua de 27 iunie 1947, parintele Arsenie Boca, de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, vine in localitatea Bran, chemat fiind de Principesa Ileana. Parintele a fost chemat spre a sfinti cea mai mica bisericuta din tara.
Capela numita „Inima Reginei Maria” a fost pictata de catre cunoscutul pictor Arthur Verona.Desi lucrarile la capela de langa Bran nu erau inca terminate, slujba de sfintire a fost insa savarsita.
Dorinta principesei era de a putea oferi localnicilor posibilitatea de a savarsi sfintele slujbe in acest nou locas. Cu toate acestea,multi ani vor trece pana alta slujba va fi savarsita in capela.Principesa Ileana isi dorea ca Bisericuta Inima Reginei Maria sa fie locas de slujba pentru cei internati in Spitalul din localitatea Bran. Multa vreme, principesa a lucrat ca voluntar in spitalul de langa Bran ,fiind foarte atasata de localnici.
Construit in anul 1945, spitalul de campanie din Bran a fost numit „Inima reginei Maria”. Prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania si Elvetia.In anul 1948, odata cu abdicarea fortata a Regelui Mihai, principesa Ileana a plecat din tara. Ostasii Ministerului de Interne au pazit cripta din stanca muntelui, spre a nu fi furata inima Reginei Maria si dusa in strainatate.Tot din motive de sigurantza, dupa anul 1948, inima reginei a fost mutata in interiorul Castelului Bran.
In data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hasdeu si o comisie judeteana  au deschis sarcofagul de marmura din interior,unde au gasit caseta de argint aurit cu inima reginei, caseta pe care au depus-o in siguranta in sipetul Muzeului Castelului Bran.

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

In luna martie 1971, pentru  mai multa siguranta, caseta aurita cu inima Reginei Maria a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, din Bucuresti, si a fost deschisa. In ea se gasea o alta caseta, mai mica, octogonala, de argint. Si aceasta a fost deschisa. Cele doua casete au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima, a fost depusa,in conditii speciale, spre pastrare vesnica in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.
Fara sa banuiasca ce le va trece prin scafarlie fiului de securist,devenit comunistul liberal Aristotel Cancescu si ministrului liberal al Culturii, Iorgulescu, care au retrocedat abuziv proprietatea  Castelului lasat,in grija administrativa  comunitatii branenilor,Solicitand ajutor Statului Roman  s-au declansat ample lucrari de restaurare iar din anul 1995 si a Capelei, cu ajutorul Parohiei Bran.
Apoi, la initiativa istoricului Nicolae Pepene si a lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei „Fiii si Prietenii Branului”, s-au declansat demersurile de a readuce inima Reginei Maria inapoi la Bran, dupa terminarea lucrarilor de renovare si sfintire ale capelei.
Bisericuta de langa Bran a fost resfintita in anul 2005, dar deja Castelul fusese ca si „praduit” si transformat intr-o „tiganie” comerciala jenanta…
Chiar nu ne puten veni in fire!?
Caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la „Doamnele Romane”. La randul ei si aceasta caseta a fost invelita intr-un steag tricolor.
Casetele au fost depuse intr-un sarcofag de marmura alba. Casetele in care a fost așezata inima Reginei Maria se afla astazi in Muzeul de Istorie din Bucuresti. Caseta este formata din doua parti, una asezata in cealalta.
Prima caseta este din argint, avand o greutate de 8,1 kg si monturi de platina, safire, rubine si briliante. Caseta cea mare este invelita intr-un drapel visiniu avand o bordura in rosu, galben si albastru, cat si stemele celor trei provincii romanesti.
Caseta cea mica, din interiorul celei mari, este mai mica, avand o greutate de 561 grame. Aceasta din urma este de forma octogonala, fiind si ea invelita intr-o panza, avand imprimata pe ea stema Romaniei si pe cea a Angliei, tara de origine a Mariei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.