Casa Regală ne mai aduce o pagubă de încă 100 de milioane...

Casa Regală ne mai aduce o pagubă de încă 100 de milioane dolari!!

Folosința Castelului Bran a fost DARUL Comunitatii brasovenilor pentru Regina Maria. Era locul unde frecvent Regina se retragea sa scrie ori sa se reculeaga… Se pare ca a existat o intelegere cu regina ca acest dar
personal se socotea ca atare, doar pe timpul vietii prea iubitei RegineCaci un cadou, un dar nu se prea face si pentru… urmasi, mai ales ca era vorba De Regina Inimilor.
O echipa de avocati isteti (unii chiar din Brașov), și un ministru al Culturii corupt, extrem de „generos”, a transferat responsabilitatea… semnaturii de vanzare in seama unui anonim, director atunci al Muzeului Bran.

O retrocedare 
„gratis” și ilegală… o mașina de făcut bani!
Afacerile companiei care administrează Castelul Bran au crescut anul trecut cu 38%, de la 16,14 milioane de lei (aproape 3,6 milioane de euro) la 22,34 milioane de lei (aproape 5 milioane de euro), în timp ce doar profitul a urcat cu 37%, de la 9,73 milioane de lei (aproape 2,2 milioane de euro) la 13,37 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor. De asemenea, numărul de angajați al Companiei de Administrare a Domeniului Bran a crescut anul trecut de la 48 la 58.
Numărul vizitatorior Castelului Bran a urcat anul trecut de la 610.000 la 800.000 de persoane. Peste 60% dintre turiștii care au vizitat Castelul au fost străini. Sperăm ca și în acest an să avem la fel de mulți turiști, mai ales că avem în pregătire o serie de evenimente pe lângă cele pe care le organizăm în mod tradițional. În acest an vom marca, în data de 19 noiembrie, împlinirea a 640 de ani de atestare documentară a obiectivului turistic, eveniment pentru care pregătim o serie de manifestări”, declara la începutul acestui an Bogdana Balmuș, PR Manager la Castelul Bran.
Clădirea în care funcționează Muzeul Național Bran aparține azi …cam nelegitim familiei de Habsburg, care deține și Castelul Bran …gratie unui ministru care a dat „Tunul”, dupa care… s-a dat la fund!. Ca si derbedeul de Cancescu, colegul de partid (PNL) care s-a dat si el la fund …in control judiciar! Deși evacuarea a fost amânată de două ori până acum, iar termenul a fost prelungit cu aproape un an, Ministerul Culturii n-a găsit încă o soluție de relocare a celor 10.000 de exponate.

Muzeul Național din Bran a fost înființat în 1957 și, până în 1991, a fost administrat de autoritățile locale din Brașov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii.
Muzeul a avut trei secții:
– secția Castel
 cu un patrimoniu ce era expus la Castelul Bran,
– secția etnografică (Muzeu al Satului), dar și
– Vama Medievală.
Secția Castel s-a închis în 2009 când prin cârdășia ministrului Culturii de-atunci – un liberal excroc,
Iorgulescu care parca era var primar cu ultimul Habsburg… Astfel Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg (titlu retras de Statul austriac) și toate piesele din castel deținute de statul român au fost mutate și înghesuite în Vama Mediaevală. Muzeul nu a avut însă prea mulți vizitatori mai ales din lipsă de promovare… si asezare necomerciala.
Din august 2015, Clădirea Vămii Medievale a intrat în administrarea familiei de Habsburg care are și castelul, astfel că Ministerul Culturii, cu derbedeul iorgulescu la comanda a decis inițial închiderea muzeului. S-a revenit apoi asupra deciziției și contractual de închiriere a fost prelungit până în august 2017. Reprezentanții Castelului Bran au mai acordat termen până în mai 2018, dată la care toate obiectele de patrimoniu trebuie mutate.

Anul acesta 10.000 de exponate trebuie mutate, însă nu se știe unde
ea mai mare problemă unde vor fi duse cele 10.000 de exponate ale muzeului. Unele dintre ele au aparținut Casei Regale și au o mare valoare istorică. Încă nu s-au găsit soluții clare sau un spațiu în care muzeul să funcționeze. Obiectele din cadrul Muzeului Național Bran sunt ale Ministerului Culturii.
„Rezolvarea problemei Muzeului Național Bran este o chestiune care ține de Ministerul Culturii și de Primăria Bran. Avem monumente și obiective culturale în județul Brașov în cadrul cărora și-ar putea găsi loc o parte din exponatele de la Bran, însă considerăm că acestea sunt definitorii în primul rând pentru comunitatea brăneană și trebuie valorificate de aceasta. În anul 2016, CJ Brașov a făcut demersuri la Ministerul Culturii în vederea găsirii unei soluții pentru Muzeul Vămii Branului și pentru preluarea Muzeului Satului Brănean de către Muzeul de Etnografie, însă discuțiile nu s-au concretizat. Reamintim faptul că administrația județeană se confruntă cu o acută lipsă de spații, în condițiile în care CJ însuși și multe din muzeele și instituțiile din subordine funcționează în sedii pe care nu le dețin în proprietate“, se arată în răspunsul primit de Adevărul de la Consiliul Județean Brașov.
În ceea ce privește obiectele de patrimoniu care ar fi aparținut Casei Regale a României există o posibilă soluție. Ministerul Culturii a propus administratorilor Castelului Bran să preia …moca o parte dintre ele și să facă o expoziție în interiorul Castelului Bran.
Problema ar putea fi soluționată în doi pași.
Primul pas ar trebui făcut de Comunitatea brașoveană, prin Primaria si Consiliul municipal Brașov care să continuie demersurile începute de „reparare” a ilegalitatilor comise în perioada în care s-a facut retrocedarea si recuperarea în Justiție a întregului patrimoniu. Până la finalizarea acestui demers ar trebui aplicată o soluție de avarie (propunerea făcută de Ministerul Culturii), una mult mai bună decât aceea ca obiectele să fie împrăștia în muzee din toată țara. Și astfel Faimosul cândva Muzeu Bran n-ar mai fi un fel de Han pentru nunti, botezuri si chefuri de aniversare a zilei onomastice… ( St. Scheianu)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.