Cât contribuie la PIB-ul României Regiunile de dezvoltare? Brasovul are un aport...

Cât contribuie la PIB-ul României Regiunile de dezvoltare? Brasovul are un aport important!

0 990

In ce priveste Brasovul, reultatele ar fi fost cu totul altele daca Aeroportul Brasov ar fi fost dat in folosinta si daca Autostrada Brasov-Comarnic-Ploiesti ar fi fost functionala. Va reamintim ca Aeroportul Brasov (AIBG), daca nu ar fi fost boicotat de o parte din conducerea Consiliului Judetean Brasov, ar fi fost gata inca din 2008-2009, iar Autostrada Comarnic - Brasov era gata de cca. 2-3 ani daca licitatia organizata in 2003-2004 nu ar fi fost anulata de catre Regimul Portocaliu instaurat de catre Traian Basescu in 2005, prin ministrii de la Transporturi Berceanu si Dobre.

Cei mai importanţi indicatori de paritate socială – Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor şi câştigul salarial – se vor situa şi în 2017 peste medie în regiunile bogate, respectiv sub medie în zonele sărace, reiese din datele Comisiei Naţionale de Prognoză.
Pe primele trei locuri in aportul adus la PIB-ul national, in ordinea valorii aduse, se afla Regiunea Vest (39.991), urmata de Centru (36.168) (formata din judetele Brasov, Sibiu, Mures, Covasna, Harghita) si de Nord-Vest (33.415). Brasovul este printre putinele judetele care au depasit valoarea de 10.000 euro avand, conform statisticienilor, 10.556 euro/locuitor.
Două regiuni se situează mai sus de media naţională a PIB pe cap de locuitor: Bucureşti – Ilfov (cu 232,5%) şi Vest (cu 104,6%).
La polul opus, trei regiuni au un PIB/locuitor mai mic decât media naţională: Nord-Est Moldova (62,1%), Sud-Vest Oltenia (74,5%) şi Sud Muntenia (77,7%).
Potrivit ultimelor estimări ale Guvernului (anunţate la ultima rectificare bugetară), PIB-ul anului 2016 va fi de 757,03 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o medie naţională a PIB/locuitor de 38.233 de lei.
Astfel că maximul PIB/locuitor se regăseşte în Bucureşti-Ilfov (88.891 de lei), iar minimele – în Moldova (23.742 de lei) şi Oltenia (28.483 de lei).
Acest decalaj, în care maximul e de peste trei ori mai mare decât minimele, se va menţine şi chiar va creşte uşor în 2017, arată prognozele oficiale.

cat contribuie fiecare regiune la buget
Românii din vestul ţării au salarii duble faţă de ale celor din est
În ceea ce priveşte câştigul salarial, doar regiunea Bucureşti-Ilfov are valori peste medie (141,5%), celelalte regiuni consemnând între 84,6% din această medie (Nord-Est Moldova) şi 95% (Vest). În 2017, potrivit Comisiei de Prognoză, Bucureştiul va urca la 142,1% din media câştigului salarial şi Vestul – la 95,1%, în timp ce în Moldova se va coborî la 84,2% din media naţională.
Ultima raportare – anunţată de Institutul Naţional de Statistică – arată un salariu mediu net de 2.078 de lei lunar în iunie 2016.
Asta înseamnă un maxim de 2.940 de lei, ca medie în Bucureşti, faţă de un minim de 1.757 de lei, ca medie în Moldova, decalaj care, iată, este prognozat să crească în 2017.

La capitolul investitii Brasovul a fost si este carotat de catre conducatorii administratiei publice
Localizarea şi amploarea investiţiilor (străine, dar şi autohtone) a favorizat mai mult jumătatea vestică a ţării, iar infrastructura s-a dezvoltat mai mult în jumătatea de sud a ţării decât în cea de nord.
Rezultatul: regiunea Vest a beneficiat şi de investiţii (străine şi autohtone), dar şi de o dezvoltare a infrastructurii, mult superioare restului ţării, în timp ce în Nord-Est aproape că nu au venit nici investitorii, nici dezvoltările de infrastructură.PUZ AIBG
In ce priveste Brasovul, reultatele ar fi fost cu totul altele daca Aeroportul Brasov ar fi fost dat in folosinta si daca Autostrada Brasov-Comarnic-Ploiesti ar fi fost functionala. Va reamintim ca Aeroportul Brasov (AIBG), daca nu ar fi fost boicotat de o parte din conducerea Consiliului Judetean Brasov, ar fi fost gata inca din 2008-2009, iar Autostrada Comarnic – Brasov era gata de cca. 2-3 ani daca licitatia organizata in 2003-2004 nu ar fi fost anulata de catre Regimul Portocaliu instaurat de catre Traian Basescu in 2005, prin ministrii de la Transporturi Berceanu si Dobre. Va imaginati daca la cele doua investitii se adauga si finalizarea Autostrazii Transilvania, adica in loc ca Bechtel sa fie alungat era incurajat sa finalizeze investitia, ce loc ar fi ocupat Brasovul si Regiunea Centru?
Cotidianul nostru are in pregatire argumente solide legate de afirmatiile de mai sus. Poate ca nu este exagerata afirmatia existentei unei conspiratii legate de Aeroportul Brasov sau chiar de tot ce inseamna municipiul si judetul nostru in general. Nu dorim si detaliem acum, dar va rugam sa faceti un exercitiu de imaginatie. Daca Brasovul ar fi primit pentru investitia AEROPORT tot atatea milioane de euro cat a primit Sibiul (peste 30 milioane de euro) de la Guvernul Tariceanu ce s-ar fi intamplat? Se zbura de pe Aeroportul Brasov acum? Da!
Vom reveni!

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.