Catedrala Mântuirii Neamului – pregătire pentru sfințire cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Catedrala Mântuirii Neamului – pregătire pentru sfințire cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

0 61
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a sosit astăzi în România, cu două zile înainte de sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, notează Basilica.ro. Patriarhul Bartolomeu este Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic. A fost ales în această demnitate în anul 1991, la vârsta de 51 ani, fiind cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.
”Motivul principal al vizitei îl constituie sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului construită în Dealul Arsenalului. Slujba va fi oficiată în data de 25 noiembrie de Sanctitatea Sa împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi mai mulţi ierarhi români”, scrie sursa citată.Bartolomeu a făcut nouă vizite în România, ultima în anul 2010.
Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminica de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

O săptămână mai târziu, pe 30 noiembrie va avea loc şi prima slujbă de hram oficiată de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.
Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională este un proiect de construcţie publică ce are o vechime de peste 100 de ani. Mai exact, ideea construirii ei a apărut după dobandirea independenţei României din 1877.

Catedrala naţională va fi sfinţită duminică, 25 noiembrie.Patriarhul Bartolomeu I al ConstantinopoluluiAstăzi, Catedrala este construită în proporţie de peste 95% în faza la roşu. În interior, catapeteasma este acoperită cu icoane executate în tehnica mozaic, iar ceilalţi pereţi vor fi decoraţi în următorii şapte ani.
Costurile construcţiei până în acest moment se ridică la 100 de milioane de euro, bani proveniţi în proporţie de 80% din bugetele de stat, central şi local.
Cei care vor participa la sfinţirea Catedralei naţionale vor putea să se închine în altarul dedicat eroilor neamului şi la mâna Sf. Andrei, adusă special pentru eveniment din Grecia.
De altfel, hramurile noii catedrale sunt Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor şi Sf. Andrei, Apostolul românilor.
După sfinţire, pe 30 noiembrie, prima slujbă de hram va fi oficiată la Catedrala Naţională de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului.

Vizita lui Bartolomeu vine într-un context tensionat în rândul Bisericilor Ortodoxe după ce Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut acum o lună, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care a stârnit furia Bisericii ruse.

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.