CE SE MAI POATE FACE? Nu mai stăpânim nici 10% din...

CE SE MAI POATE FACE? Nu mai stăpânim nici 10% din România!

0 226
Institutul Naţional de Statistica (INS) ne aduce la cunoştinţă că, în economia naţională (a Romaniei) funcţionează 44.575 „grupuri de întreprinderi”.
Grupul de întreprinderi defineşte două sau mai multe  întreprinderi în care una dintre întreprinderile participante la grup deţine controlul asupra celorlalte, prin control înţelegându-se deţinerea a mai mult de 50% din voturi, de regulă, dată de deţinerea a mai mult de 50% din capital.

INS ne spune că, din cele 44.575 grupuri de întreprinderi, 5.308, sau 12% din  total, sunt rezidente sau controlate din interior, în timp  ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din exterior, ne  spune Constantin Cojocaru.
Desigur, raporturile numerice de mai sus nu se suprapun 100% peste cele valorice referitoare la ponderea capitalului deţinut de străini în totalul capitalului utilizat în economia românească, în acest moment.
Oricum, ordinea de mărime se păstreză.

INS confirmă, în ultimii 25 de ani, în RomânIa, au fost făcute investiţii în valoare de 500  de miliarde de euro, din care 5 miliarde din  capital străin.
Deci,
străinii au investit 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării.
Curată  afacere!

Iată, deci, că INS confirmă estimările făcute de mine în ultimii ani prin care am atras atenţia asupra faptului că cea mai mare parte a capitalului românesc, peste 80%, a fost acaparată de corporaţiile transnaţionale, prin escrocheriile financiare numite „privatizări”, „retrocedări”,  „restituiri” etc.
Problema este că, deţinând capitalul, străinii ne-au cumpărat şi statul, pe care îl folosesc  ca să-şi apere capitalul şi să  ne ţină în jug.
Deţinând capitalul, străinii îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia pe care o producem, prin munca
noastră, şi o transferă în afara ţării, lăsându-ne salarii şi pensii de mizerie, din care nu mai putem economisi nimic, nu mai putem investi, nu ne mai putem redresa, nu mai putem scăpa din jug.
Ce facem?
Autor:
Constantin Cojocaru

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.