Cea mai lungă tiroliană din România rămâne închisă

Cea mai lungă tiroliană din România rămâne închisă

1 348

La începutul lunii septembrie edilii săceleni au închis tiroliana, redeschisă după câteva zile de Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele. Două luni mai târziu, cel mai lung traseu de tiroliană din ţară a fost din nou închis din același motiv: lipsa autorizației de la ISCIR

La cinci ani de la inaugurare, autorităţile şi-au dat seama că instalația de pe traseul Canionului Șapte Scări nu este autorizată ISCIR. La începutul lunii septembrie edilii săceleni au închis tiroliana, redeschisă după câteva zile de Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele. Două luni mai târziu, cel mai lung traseu de tiroliană din ţară a fost din nou închis din același motiv: lipsa autorizației de la ISCIR.
Sistemul de tiroliene de la Săcele însumând 3.568 m este cel mai lung din România Investiția a fost realizată de Consiliului Local Săcele, prin Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele, Regia fiind în același timp și beneficiarul investiției.
Din 2013, sistemul de tiroliene a funcționat fără autorizația de punere în funcțiune de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Firma de mentenanţă a instalaţiei ar fi întrebat ISCIR dacă e nevoie de o inspecţie şi un document oficial. Ar fi primit un răspuns negativ, semnat şi parafat. Actuala conducere ISCIR neagă că un astfel de document ar fi putut pleca de la ei.
Cum de nimeni nu s-a sesizat până acum?
Reprezentanții ISCIR recunosc că nu sunt suficienți angajați pentru controale și că, într-adevăr, nu fac verificări decât în cazul unor sesizări. Așa s-a întâmplat și în cazul tirolienei Șapte Scări. Practic, vreme de cinci ani, de când s-a deschis primul segment de tiroliană, aceasta a funcționat ilegal, susțin reprezentanții ISCIR.
Daniel Rizea, inspector șef ISCIR Brașov, declară că nu ştie de existenţa vreunei hârtii prin care ISCIR să fi luat în evidență instalația.
În urma scandalului privind tiroliana, Primăria Municipiului Săcele a demarat un audit intern la Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele.
Controlul a depistat mai multe nereguli privind achizițiile publice. Canionul Șapte Scări aduce la bugetul Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele aproximativ 10 % din venituri. Peste 65.000 de persoane au fost înregistrate ca plătitoare de bilete numai în 2017. Poliţia Săcele investighează în prezent cazul tirolienei de la 7 Scări după ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. …dragii moshului,
    Afland ce de bani au scos cei de la Primaria Sacele … cu Tiroliana lor , am auzit ca si Primarul Brasovului
    a dat sarcina sa se studieze „Montarea unei TIROLIENE” … de pe TIMPA ,direct pe Dealul CETATUII !!
    Va dati seama , sa treci cu „Tiroliana” pe deasupra Pietei Sfatului, pana la Turnul Alb? Ce tare!!
    Si mai tare ar fi daca, de pe Timpa s-ar putea pleca direct… chiar de sub Restaurantul Panoramic!
    Ce spectaculos ar fi !! Cea mai inalta si lunga Tiroliana din mUE, pe care nici chinezii,cat sunt ei de…
    Ca „Panoramicul”tot sta inchis si abandonat (de peste 10-20 de ani!) Si ce de bani ar fi facut acest spectaculos stabiliment turistic…Care a costat enorm si la cumparat pe nimic – impreuna cu Telecabina – alde Copos!
    Ce ancheta adevarata a ratat d-soara Codrutza…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.