Cele două fețe ale lui Liviu Dragnea!

Cele două fețe ale lui Liviu Dragnea!

0 53
Jur că nu înțeleg ce se întîmplă cu președintele PSD. În campania electorală era nespus de reținut, meticulos și bine organizat. Și în discurs și în coordonarea rețelei PSD din teritoriu. Acum este buimac, bezmetic și contradictoriu. Parcă s-ar fi tamponat cu o locomotivă. Cel care ieșea mereu la tablă și ne arăta prioritățile, punctele obligatorii și direcțiile guvernării pare acum un om rămas fără soft.
N-a înțeles că victoria în alegeri nu este suficientă pentru a rezolva problemele României. Și că majoritatea pe care o controlează în Parlament nu-l scutește de presiunile unor instituții ale statului. Liviu Dragnea n-a priceput că victoria în alegeri nu-l transformă în buricul pămîntului. Și nici marile puteri din blocul euroatlantic nu cad pe spate la auzul numelui său și al procentelor obținute.

Unde a clacat Dragnea?
La aroganță și la suficiență. A crezut că poate face echipă guvernamentală cu toți cunoscuții, angajații și prietenii săi din Teleorman. N-am văzut niciodată o echipă mai netoată și mai alcătuită în disprețul competenței și al performanței. Dacă nu ar fi fost reacțiile violente ale celor tineri și dacă strada (bine orchestrată!) nu i-ar fi dat șah, cu siguranță că Liviu Dragnea ar fi împărțit dregătoriile ca într-un sereleu din Roata. Numai fete, contabili, prieteni, parteneri de învîrteli. De la această încropeală a echipei a început să pîrîie. Și în PSD, și în electorat, și în atitudinea presei.
Dragnea a crezut că poate guverna cu oricine, că poate neutraliza toate instituțiile statului, mai ales pe cele care l-au călcat pe bombeu și i-au creat probleme.

O lume a milițienilor, a agenților de la Doi ș-un sfert, a serviciilor și turnătorilor
Să încerci o guvernare cu Olguța la Muncă și Protecție Socială este ca și cum ai lua o gospodină să stea la pupitrul unei rachete pentru un zbor pe Marte. Să îl trimiți pe Busuioc la Curtea de Conturi a României este ca și cum ai trimite-o pe Carmen Dan la Națiunile Unite. Sau pe Liviu Dragnea la congresul țărilor arabe. Mihai Busuioc este doar un absolvent pîrlit de la o universitate privată. La fel ca Elena Udrea, ca toți profitorii și sfertodocții strecurați în politică.
Aceeași lume a milițienilor, a agenților de la Doi ș-un sfert, a serviciilor și turnătorilor își împinge oamenii în posturile importante. Este nevoie de un blocaj la nu știu ce primărie, Curtea de Conturi trimite sau invalidează cheltuirea banilor. Sau sesizează Parchetul și DNA-ul. Sau orbește complet dacă este vorba despre un acolit al puterii.

PSD împins spre o moarte lentă?
Liviu Dragnea nu pricepe un lucru. Că folosind numai asemenea personaje neterminate, dubioase, mediocre, suspecte de afaceri necurate, nu va face din PSD un partid credibil. Dimpotrivă, îl va împinge și mai tare spre o moarte lentă.
Și încă un lucru nespus de comic. Liviu Dragnea o ține langa cu Programul de guvernare. Probabil că listoiul cu măsuri imposibile mai fascinează la Cocîrlații din Deal sau la Cuca Măcăii. În rest, nu stîrnește decît rîsul. Programul său cu care ne-a amețit se dovedește a fi o succesiune de măsuri și propuneri idioate, bune doar de luat mintea țăranilor și a oamenilor de la mahala.
De cîteva luni, sclipirile lui Darius Vâlcov, cel care i-a fascinat pe pesediști, nu mai au strălucire. Seamănă doar cu tinicheaua coclită a bijuteriilor false. Nu trece o zi fără ca miniștri PSD să nu-și dea cu stîngul în dreptul. Ba cu lucruri simple, ba cu înțelegeri proletare ale unor fenomene extrem de complicate.

Tristețea cea mare vine însă de la faptul că toată echipa Dragnea, cu PSD cu tot, n-a înțeles că ar rezolva mult mai multe probleme dacă s-ar concentra pe mult mai puține lucruri.
Un efort dirijat în accesarea de fonduri europene și o organizare temeinică a încasărilor de taxe și mai ales de TVA ar fi adus la buget sume importante cu ajutorul cărora ar fi putut fi demarate proiecte importante.

Cornel Nistorescu

COMENTARII