Chris Terheș: ”România nu este o colonie! Nici măcar asta nu suntem!”

Chris Terheș: ”România nu este o colonie! Nici măcar asta nu suntem!”

Unii spun ca Romania este o colonie. Afirmatia este total gresita. Imperiile au investit in colonii. Cand Imperiul Roman a cucerit Dacia a facut drumuri, orase, apeducte, a adus administratie, cultura. De la romani nici un imperiu nu a mai colonizat tarile romane pentru ca nu merita.
Nici macar otomanii nu au transformat tarile romane in pasalac turcesc, deoarece nu merita. Nu merita sa investeasca bani in armata de ocupatie, in administratie, in infrastructura pentru a-i tine sub ocupatie pe romani. Romanii se parau la Inalta poarta, se sabotau si se omorau intre ei. Turcii s-au multumit sa ne taxeze, sa ne ia copii sa lucreze ori sa lupte pentru ei si ocazional sa ne jefuiasca, cand porneau vreo campanie impotriva unui domn care mai ridica capul.
Controlul turcilor a functionat prin faptul ca ne puneau domni, contra cost evident, care apoi ii persecutau pe romani prin biruri nemiloase. Rusii au copiat modelul cu succes.

In Transilvania, in anul 1438, s-a semnat “Union Trimium Nationum”, in baza caruia maghiarii, sasii si secuii s-au recunoscut intre ei ca natii si aveau drepturi. Romanii/valahii, majoritari, nu erau recunoscuti ca natiune, ci ca “plebe”, fara drepturi.

Abia dupa 1700, odata cu Biserica Greco-Catolica din Transilvania, incepe lupta pentru drepturile romanilor/valahilor. Ca acest popor sa devina natiune avea nevoie de educatie, asa s-au nascut scolile Blajului, cunoscute ulterior ca si Scoala Ardeleana. Au fost educate masele de tarani romani, li s-a spus cine sunt, ce drepturi au, apoi liderii au luptat pentru acele drepturi.
In martie 1791 episcopul greco-catolic de Oradea Ignatie Darabant a trimis imparatului austriac primul Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latina, insemnand Petitia Valahilor din Transilvania) in care cerea aceleasi drepturi romanilor din Transilvania cu ale celorlalte natii. Apoi au urmat si altele petitii similare.

Proclamatia de la Blaj din 1848, de pe Campia Libertatii, campie situata in spatele catedralei greco-catolice, vorbeste despre drepturi si libertati care trebuie sa fie recunoscute si romanilor.
Daca cititi la link-ul de mai jos Proclamatia de la Blaj, inspirata dupa Declaratia de Independenta americana, veti gasi principii care se gasesc si azi in Constitutia Romaniei ori in CEDO.

Drepturi, libertati, justitie, respect din partea autoritatilor statului fata de cetateni. Lucruri pentru care inaintasi de-ai nostri s-au batut sute de ani sa devina realitate si ulterior sa fie cuprinse intr-o Constitutie.
Romania este in acest moment ca pe timpul domniilor fanariote, condusa de niste slugi si mercenari interesati doar sa isi pastreze scaunele, puterea.

Romanul de rand a ajuns azi in Romania sa nu mai fie cetatean cu drepturi si libertati garantate de Constitutie si respectate de autoritati, ci un iobag, o “plebe”, haituit si batjocorit de autoritati ce desconsidera Constitutia.
Drepturile si libertatile constitutionale nu sunt ale PSD-ului, sau ale altui partid, ci ale fiecaruia dintre voi.
Drepturile si libertatile sunt ceea ce va identifica ca persoane, iar respectarea acestor drepturi si libertati de catre autoritati va identifica ca cetateni.
In momentul in care nu mai aveti drepturile si libertatile garantate si respectate de catre stat nu mai sunteti vazuti ca oameni, ci ca “elemente”, asa cum ii vedeau comunistii pe romani.

Lupta din Romania in acest moment nu e intre stanga si dreapta (care nu exista in Romania), ci intre tiranie si democratie. Iar cata vreme in Romania o autoritate publica de represiune poate sa incalce Constitutia si separatia puterilor in stat si sa nu pateasca nimic, inseamna ca Romania nu mai e democratie, ci tiranie.

Si Constitutia comunista prevedea o multime de drepturi si libertati, iar legile pedepse pentru cei care le incalca. Aceste prevederi insa nu se aplicau niciodata Securitatii si Procuraturii, care te puteau abuza dupa cum doreau muschii lor, deoarece erau deasupra legii.
E alegerea voastra in ce Romanie doriti sa traiti: intr-una unde sunteti respectati ca persoane si cetateni, cu drepturi si libertati, sau intr-una unde sunteti plebe ce e doar buna de platit/muls taxe si impozite.

Autor: Chris Terheș

Chris Terheș

Trimiteti mai departe articolul:

COMENTARII

 1. Dupa OBSEDANTUL Deceniu , acum avem si ODIOSUL Deceniu !
  Sau MIZERABILUL Deceniu,la fel de mizerabil ca si Basescu!
  Circul facut de Parchet cu „Dosarul Revolutiei” , de fapt muta atentia
  de la „Dosarul Basescu” sau macar de la FALSIFICAREA ordinara
  a DOSARULUI FLOTA!!
  Cum a putut sa dispara o FLOTA de zeci de nave,fara URME?

 2. Parinte, nici pomeneala sa fi putut face atunci securistii,ilegalitatile ce se fac azi !! Teroarea era si pentru ei!
  Parinte , astia de azi stramba Legea…legal , ceea ce e crima! Ei l-au pus si mentinut pe Basescu !!
  Erau atunci si incalcari mari de lege, ei se aparau unii pe altii , dar exista o frica sa nu fie expulzati
  din borcanul cu miere!!Era si … chestia aia cu „degetul mare” de la mana pe care
  n-aveau voie sa …o bage mai adanc in borcan!
  Dar azi este inadmisibil cu cate „convingere democratica” s-au bagat in TOT… ambasadorii SUA
  si cativa din unele tari din U.E.! Sunt afaceri tenebroase care au furat „la blana”Tzara asta amarita!
  Credeti ca putea apare monstrul asta de KOVESI, fara „osanalele” pe care i le catau ambasadele??
  Putea sa se mentina uriasul corupt Basescu …(10 ani !) fara slugarnicia interesata a lui Gitenstein? Iar drept Recompensa ,fostul ambasador s-a ales cu aproape jumatate din Fondul Proprietatea!! Incredibil!!
  Ce a cautat sa faca presiuni Mister Gordon,inaintea Referendumului de demitere a odiosului Basescu?
  Dar dl. Klemm chiar era chior sa nu stie ce nenorocire a insemnat aceasta cazatura de Basescu,CREATORUL si sustinatorul adevatat al Binomului?
  Despre ce vorbim,parinte! Ne vede Dumnezeu ,sau asa !!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.