Cica investițiile au o alocare bugetara foarte generoasă

Cica investițiile au o alocare bugetara foarte generoasă

0 605
Investițiile publice nu depind de finanțare, în România, ci de o mai bună planificare și de o prioritizare a proiectelor care pot fi derulate cu fonduri europene și care, în final, pot aduce beneficii importante pentru economie, susține directorul general al Trezoreriei Naționale, Ștefan Nanu.
„Încercăm să învățăm din greșeli. De exemplu, anul trecut, investițiile publice au fost mai reduse decât ne așteptam și cred că au contribuit negativ la creșterea economică. De asemenea, cred că anul acesta alocarea bugetară pentru investiții publice este, din nou, foarte generoasă și există un angajament puternic pentru îmbunătățirea situației și să se asigure, în timp util, toate precondițiile pentru a avea o implementare lină a proiectelor de investiții. Este o problemă de planificare, dar și de proceduri, de birocrație, dar nu este o problemă de finanțare, pentru că banii au fost tot timpul acolo, dar a lipsit o prioritizare a investițiilor focusată pe proiectele care se pot derula cu fonduri europene și care pot aduce beneficii importante pentru economie”, a explicat Nanu, în cadrul conferinței Emerging Funding for the Real Economy (desfasurata la inceputul lunii aprilie n.r.).
 
În opinia sa, îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, creșterea absorbției fondurilor europene și prioritizarea investițiilor reprezintă, pentru România, cheia recuperării decalajelor de dezvoltare față de țările din regiune.
Șeful trezoreriei consideră că, în privința colectării veniturilor, prima parte a acestui an arată bine, în special în privința încasărilor din TVA, care au crescut peste așteptări. „Din această perspectivă, cred că trebuie să menținem acest focus și să îmbunătățim structura cheltuielilor. România trebuie să prioritizeze proiectele de investiții pentru care bugetele au fost deja alocate, dar și să îmbunătățească absorbția fondurilor europene. Avem un decalaj de infrastructură important de recuperat față de țările din regiune, iar astfel de proiecte ar ajuta și la creșterea economiei per ansamblu”, a mai spus Nanu, ciatat de AGERPRES.
 
Scaderea inestitiilor din 2014, egala cu cea din 2010, ramane inexplicabilă.
Pe de altă parte, Dan Bucșa, economist pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank, susține că situația investițiilor publice în România, care au scăzut, anul trecut, la nivelul din 2010,  „Vă reamintesc că 2010 a fost anul în care România a avut cea mai dură ajustare fiscală din Europa. Atunci nu a existat spațiul fiscal pentru investiții publice, dar anul trecut a fost suficient spațiu. Și tot nu avem investiții publice„, a mai spus Bucșa.
El a adăugat că, în 2014, din 17 țări din regiune, doar cinci s-au confruntat cu o scădere a investițiilor: Rusia, Ucraina, Croația, Serbia și România. Iar în țările în care investițiile au crescut, cel mai mult au cântărit investițiile publice.
Nici investitorii privați nu sunt dispuși să își crească investițiile, în prezent, în România, susține economistul UniCredit. El a dat exemplu investitorii din Cehia, care declară, în proporție de 80%, că unitățile de producție nu mai sunt suficiente și vor să investească în dezvoltarea lor, în timp ce în România procentul este 50% — 50%.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.