Colesterolul nu este cauza problemelor cardiace, potrivit Ayurveda

Colesterolul nu este cauza problemelor cardiace, potrivit Ayurveda

0 227

Colesterolul nu este mentionat in traditia ayurvedica. Textele stravechi discuta despre meda dhatu (tesut gras, adipos sau lipidic) si explica modul in care se mentine o cantitate si o calitate sanatoase ale acestui tesut in organism. Cand meda dhatu este echilibrat si sanatos, nivelul de colesterol este, de asemenea, normal. Meda dhatu este unul dintre cele sapte dhatus (tesuturi).

Tesuturile si structura organismului uman
Corpul este alcatuit din:
Doshas – cele 3 principii ce guverneaza fiziologia fundamentala (Vata, Pitta, Kapha)
Dhatus – cele 7 tipuri de tesuturi care sustin organismul: rasa dhatu (fluidul nutritiv), rakta dhatu (plasma sangelui), mamsa dhatu (muschii), meda dhatu (grasimea), asthi dhatu (oasele), majja dhatu (maduva oaselor), shukra dhatu (ovulele si spermatozoizii)
Malas – impuritatile metabolice (urina, intestinele si transpiratia)

Colesterolul nu este cauza problemelor cardiace, potrivit Ayurveda

Principiul fundamental in Ayurveda este echilibrul
Un stil de viata moderat, o dieta si o rutina cotidiana sanatoase mentin echilibrul in toate aspectele vietii: corp, minte si simturi. De asemenea, este important de mentinut pacea mintii, o constiinta activa si senina, cat si controlul asupra simturilor.
Cel mai important factor de care depinde echilibrul fizic al organismului este agni (focul digestiv).
Digestia reprezinta, literalmente, baza sanatatii intregului corp.
Crearea unui tesut sanatos (dhatu) necesita un proces metabolic sau un foc digestiv activ si puternic. Un agni puternic este important pentru mentinerea echilibrului in doshas si malas.
Asadar, atunci cand digestia, asimilarea si eliminarea sunt echilibrate, tesutul gras si colesterolul vor fi, de asemenea, echilibrate.

ayurveda colesterol

CITESTE AYURVEDA: CELE 6 STADII ALE BOLILOR SI CUM FUNCTIONEAZA PREVENTIA

Testutul adipos nu numai ca nu este rau, este chiar esential pentru functionarea corespunzatoare a organismului. Prin perspectiva ayurvedica, productia de colesterol nu trebuie neaparat scazuta, cat echilibrata. Cand digestia este echilibrata si sanatoasa, atunci corpul produce cantitatea corecta de colesterol, in proportia adecvata hranirii sale.

Sanatatea depinde de digestie, iar digestia depinde de puterea focului digestiv (agni)

Focul digestiv este sustinut de combustibilul alimentelor si al bauturilor consumate. Daca mancam prea putin sau daca daca mancam nesanatos, focul digestiv scade. Sunt 13 agnis care lucreaza impreuna in procesul digestiv.
Mai intai, mancarea este metabolizata de principalul foc digestiv (jathar agni), localizat in stomac si duoden. Apoi, este metabolizata de cele 5 focuri elementare, localizate in ficat (bhut-agnis), iar la final, de catre cele 7 dhatu-agnis, localizate in cele 7 tipuri de tesuturi. Aceste 13 agnis alcatuiesc metabolismul si sistemul digestiv din corp.
Cand consumam alimente grase sau uleioase, acestea sunt metabolizate de cele 13 agnis intr-un proces gradat. Bhut-agnis ajuta la depistarea toxinelor. Bhut-agnis si dhatu-agnis transforma alimentele in tesuturi corporale sanatoase si de buna calitate.
Puterea focurilor digestive este esentiala pentru ca tesuturile sa se formeze corect, inclusiv tesutul adipos. Cand productia de meda dhatu este dezechilibrata, cantitatea si calitatea meda-dhatu sunt, de asemenea, dezechilibrate. Colesterolul este continut de tesutul lipidic, asadar productia de colesterol devine dezechilibrata atunci cand meda dhatu este dezechilibrat.

ayurveda colesterol 2

Importanta ficatului in digestie si principala cauza a colesterolului dezechilibrat
Este important de retinut faptul ca ficatul nu numai ca produce colesterol, ci reprezinta, totodata, o parte a sistemului digestiv. Este locul in care toxinele sunt depistate inainte de a patrunde in circuitul sanguin. Daca ficatul devine supraincarcat de toxine, din cauza factorilor mentali, fizici si de mediu, atunci nu mai poate functiona corespunzator. Daca ficatul nu functioneaza bine, cele 13 focuri digestive sunt afectate.
De aici rezulta trei tipuri de dezechilibre:

  • Creste meda dhatu
  • Descreste meda dhatu
  • Meda dhatu se combina cu ama (toxine)

Cand meda dhatu se combina cu ama, se schimba calitatea tesutului adipos si a colesterolului, iar colesterolul devine nesanatos.
Amestecul dintre tesutul gras si ama reprezinta principala cauza a colesterolului dezechilibrat. Ficatul (yakrit) este responsabil de calitatea digestiei, deci si de calitatea sau puritatea tesutului adipos si a productiei de colesterol.

colesterol

Greselile stilului de viata si toxinele
Sunt trei categorii de cauze care determina colesterolul dezechilibrat: mentale, fizice si de mediu.

Cauzele mentale includ: prea multa activitate mentala sau tensiune, cat si factori emotionali, precum furia, ingrijorarea, tristetea si aviditatea, dorinta de mai mult.

Cauzele fizice includ: mancatul in exces (peste capacitatea digestiva), mancatul prea putin (sub capacitatea digestiva), mancatul nesanatos (impotriva capacitatii digestive). Alte cauze fizice sunt: mancatul inainte ca masa anterioara sa fie complet digerata, mancatul la ore neregulate si in cantitati neregulate, mancatul in timpul indigestiei, reprimarea nevoilor naturale, constipatia si surmenajul.

Cauzele de mediu includ: alimentatia nepotrivita anotimpului sau climatului, alimentatia poluata cu toxine.

Cand consumam alimente necorespunzatoare tipului nostru constitutiv sau mancam alimente greu digerabile, acestea se depun in colon si in tractul digestiv. Acumularea Ama duce, apoi, la migratia acestei toxine in organism. In urma interactiunii dintre Ama si organe sau tesuturi, se dezvolta o toxina mai complexa, numita Amavisha. Aceasta reprezinta cauza multor afectiuni, potrivit Ayurveda.

CITESTE REACTIILE ALERGICE NU SUNT PROVOCATE DE ALERGENI

Cand amavisha se combina cu tesutul adipos, iar individul continua sa aiba un stil de viata si o dieta nesanatoase, gresite, se produc dezechilibre in tesutul lipidic.
Meda dhatu dezchilibrat ingusteaza venele (raktavahi srotas). Cand venele se ingusteaza si incep sa se infunde, creste tensiunea arteriala. Daca amavisha se amesteca in sange si in tesutul gras, poate afecta srotas (canalele care transporta fluidele in corp), ingustand venele, de exemplu in ateroscleroza.
Greselile legate de stilul de viata sunt: lipsa exercitiului fizic, somnul in timpul zilei, consumul in exces al alimentelor grase, consumul bauturilor alcoolice.
Toxinele pot patrunde in corp si prin mediu, nu numai prin alimentatie, prin expunerea la metale grele sau la apa si aer poluate. Aceste toxine de mediu sunt numite garvisha in Ayurveda. Consumul alimentelor crescute cu fertilizatori chimici si cu pesticide sau al alimentelor preparate cu substante chimice, aditivi si conservanti suprasolicita ficatul si il incarca de toxine, ducand la dezechilibrul metabolismului lipidic.

Deci ama provoaca toate problemele asociate cu tesuturile lipidice impure, care sunt asociate cu un colesterol crescut.
În concluzie NU colesterolul, in sine, reprezinta cauza acestor probleme, a afectiunilor cardiace si a altor boli provocate de aceste dezechilibre.

https://www.yogasat.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.