Consiliul Fiscal, fără altă alternativă, recunoaște catastrofa ce se pune la...

Consiliul Fiscal, fără altă alternativă, recunoaște catastrofa ce se pune la cale în Palatul Victoria

1 244

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare consfinţeşte un derapaj bugetar de proporţii, iar principalii factori care au condus la acest rezultat sunt de natură permanentă şi, prin urmare, dificil de corectat, apreciază Consiliul Fiscal, care recomandă, în context, măsuri credibile de consolidare bugetară.

„Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare consfinţeşte un derapaj bugetar de proporţii, iar principalii factori care au condus la acest rezultat sunt de natură permanentă şi, prin urmare, dificil de corectat.
Mai mult (…), balanţa riscurilor cu privire la noua proiecţie de sold bugetar este înclinată uşor pe partea negativă, respectiv înregistrarea unui deficit bugetar mai ridicat, având drept surse posibile nerealizări la nivelul veniturilor nefiscale şi depăşiri ale cheltuielilor cu bunuri şi servicii. În sens contrar poate acţiona o reducere, comparativ cu nivelul bugetat, a cheltuielilor de investiţii, în condiţiile în care ecartul dintre nivelul planificat şi execuţia la zi este încă relativ ridicat”, arată opinia Consiliului Fiscal cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară.

Guvernul Iohannes-Orban a aprobat cea de-a doua rectificare a bugetului, deficitul fiind majorat de la 2,76% la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare ignorată total!!
Consiliul Fiscal aminteşte că proiectul de rectificare bugetară, aprobat joi de Guvern, consemnează o revizuire descendentă, de o amploare fără precedent de la adoptarea LRFB (Legea Responsabilităţii Fiscal-Bugetare, n.r.), a veniturilor totale ale bugetului general consolidat (- 18,3 miliarde de lei), în timp ce cheltuielile bugetare totale se diminuează doar într-o măsură mult mai redusă (-2,1 miliarde de lei).

În aceste condiţii, deficitul bugetar, potrivit metodologiei naţionale, se majorează cu 16,3 miliarde de lei până la un nivel de 44,7 miliarde de lei, echivalentul a 4,3% din PIB, sau mai mult cu 1,54 puncte procentuale faţă de nivelul asumat anterior.

Astfel, depăşirea considerabilă a pragului de 3% pentru deficitul bugetar potrivit metodologiei europene, dincolo de care CE poate declanşa procedura de deficit excesiv, este iminentă”, subliniază Consiliul Fiscal.

În final, opinia Consiliului Fiscal, semnată de către preşedintele instituţiei, Daniel Dăianu, recomandă ca proiectul de buget pentru anul 2020 să răspundă dezideratului obiectiv de consolidare bugetară prin semnalarea unei schimbări de tendinţă, necesară atât din perspectiva apărării echilibrelor macroeconomice şi robusteţii economiei, cât şi din cea a respectării regulilor fiscale europene şi naţionale.

Vlad T.

COMENTARII

  1. CE nu va pedepsii PNL-ul pentru ca este partidul de BORFASI INTERNI si COZI de TOPOR care-i ajuta sa distruga ROMANIA.
    Fetita HOMOSEXUALA numita LUDOVIC si TRASCEDENTALUL-PORT ILEGAL de PIZDA- numit TURKAN sabt foarte apreciati de SCHIZOFRENICA merkel care are PARKINSON si trage sa moara.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.