404 Error - page not found
We're sorry, but the page you are looking for doesn't exist.
You can go to the homepage

OUR LATEST POSTS

0 4

Hotărât lucru pigmeii politici ce ne conduc sunt deciși să umple țara de trupe străine, în așteptarea Marelui Salt Înainte al trupelor NATO în direcția Ucraina, un popor al unei țări primitive și ostile României, care doarme acum așa cum și-a așternut acum treizeci de ani.
Prietenia obligatorie față de Ucraina, pe care ne-au impus-o reptilele progresiste care și-au adjudecat Europa și America în numele complexurilor industrial-militare, o plătim astăzi printr-o ocupație militară a României camuflată propagandistic în nevoia de securitate și de stabilitate.
Interesant este cum Maidanul pronazist și neomarxist al Ucrainei a ajuns să anuleze istoric câștigurile Revoluției românești anticomuniste din 1989. Despre democrație nici nu mai poate fi vorba, STS-ul numărând voturile conform maximei lui Stalin Nu contează cine votează, decide cine numără voturile” și mai nou le transmite.
Așa s-a întâmplat și cu președinția lui Băsescu și cu a lui Iohannis. Ambii fiind paharnici, respectiv ușieri la Înaltele Porți ale Occidentului. Și uite-așa s-a întors România la perioada fanariotă anterioară României mici.
Problema este că trupele NATO, în special alea americane, nu mai pleacă odată ce au debarcat în forță sau cu acceptul coloniei ocupate, în speța de față cu acceptul Coloniei România.
Avem exemplul Germaniei, al Franței și al Japoniei după Al Doilea Război Mondial, când în Franța era afișat îndemnul „Americans, Go Home!” pe toate gardurile Parisului, până în anii 50.
Avem apoi exemplul Coreii de Sud, al Vietnam-ului, al Irak-ului, al Afganistan-ului și urmează să li se alăture exemplul României. Aici trupele americane seamănă ca două picături de apă cu trupele sovietice.
Pentru că Turcia se pregătește de evacuarea americanilor din țară, mai ales pentru că aceștia au fost implicați în tentativa eșuată de lovitură de stat militară împotriva lui Erdogan. Atunci președintele turc a avut noroc cu o avertizare din partea lui Putin, care l-a informat despre iminenta ieșire a americanilor din baza de la Icirlik și alăturarea acestora la forțele militare puciste.
Imediat președintele turc a dat ordinul înconjurării bazei americane și i-a somat pe soldații americani să nu părăsească baza pentru că armata turcă va deschide focul. Asta se întâmpla între primul și al doilea, cei mai puternici aliați din NATO!!

La baza Kogălniceanu se pregătește supunerea militară a țării
De fapt, ceea ce se pregătește la baza Kogălniceanu, care urmează să fie cea mai mare din Europa, este evacuarea americană, inclusiv a rachetelor nucleare de la baza turcă. Dar și staționarea diviziei 101 Aeropurtată, care poate fi folosită ca desant aerian asupra Bucureștiului, dacă guvernarea României calcă pe alături față de interesele Washington-ului.
Această sumbră perspectivă este întregită de ordinul dat Parlamentului de către Klaus Iohannis, de a vota tranzitul și staționarea trupelor NATO în România. Aici, evident, cuvântul cheie fiind STAȚIONAREA!!
Ce se va întâmpla în cazul acestei masive prezențe militare străine în cazul în care, să zicem, în România câștigă alegerile suveraniștii, care i-ar expulza pe toți soldații străini de pe teritoriul țării?
Americanii nu vor mai aștepta să se dezmeticească noii învingători ai alegerilor democratice și vor mărșălui asupra Bucureștiului la chemarea nelegiuitei Coaliții PSD-PNL, reclamând falsificarea alegerilor și executând lovitura de stat militară, o îndeletnicire a trupelor americane și a CIA îndelung exersată pe toate meridianele globului de 75 de ani încoace. Nu-și vor mai permite o altă evacuare din estul Europei după cea previzibilă de la Icirlik, chiar dacă vor lua în stăpânire, militară prin interpusul NATO și operativă prin CIA, guvernarea de la București. Totul în numele progresismului, al frățietății cu Ucraina și al LGBTQ-ului.
Desigur aceste lucruri se pot schimba odată cu venirea lui Trump la putere după alegerile pentru Casa Albă din acest an. Asta, dacă-l lasă în viață complexul militar-industrial american și CIA până atunci. Dar haideți să vedem argumentația emanate pentru a justifica trădarea intereselor naționale și a independenței României:

Punerea teritoriului țării la dispoziția armatelor străine, în beneficiul Ucrainei   
„În situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de răspuns a NATO, cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia”.
În funcţie de prevederile planurilor de răspuns în situaţii de criză, care se pun în aplicare la nivelul Alianţei, dislocarea pe teritoriul naţional a Forţei de răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată poate să includă această Forţă de răspuns a NATO în totalitate ori anumite componente ale acesteia,”
pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziţie – 72 de ore -, a măsurilor pregătite la nivel naţional în scopul recepţiei VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei Forţe de răspuns a NATO pe teritoriul naţional”.
„informez Parlamentul României că am aprobat intrarea şi staţionarea în România a Forţei de răspuns/de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată” se afirmă imperativ în scrisoarea trimisă de președintele României Parlamentului. Totul pentru ca acesta să obțină o mizerabilă de funcție la NATO.

Exaltatul redus și redundant din fruntea MApN, Angel Tîlvăr, slugarnic-șef față de NATO
NATO și Guvernul României au început deja lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa. Noua bază va fi tot la Mihail Kogălniceanu și va costa peste 2,5 miliarde de euro, urmând a avea o prezență militară constantă de 10.000 de soldați. Proiectul include piste, platforme pentru armament, hangare pentru  avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital, informează Euronews.
Noua bază NATO va deveni asemănătoare cu un oraș și va adăposti, pe lângă cei 10.000 de militari NATO și familiile acestora. În baza militară vor exista grădinițe, școli, un spital, dar și magazine sau parcuri de distracție.
Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilități administrative și sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanța aeronavelor și se desfășoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA, a spus ministrul în marja Conferinței de Securitate de la München din 2024.
De asemenea, au fost amintite proiectele aflate în desfășurare pentru extinderea Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii, în valoare totală de aproape 1,7 miliarde lei (fără TVA), esențiale pentru creșterea sinergiei şi a nivelului de interoperabilitate în cadrul activităților operaționale ale militarilor români şi americani” a comunicat MApN, potrivit Cotidianul.
Deci iată cum moare libertatea, în aplauzele proștilor de dragul securității și stabilității, iluzorii de altfel.

Libiu Mateescu

0 1

Ața cum ne-a obișnuit, purtătorul de cuvant de la „Transporturi”, ministrul în funcțiune, a scris pe facebook.com, asta ca sa știe și lumea că semnat Ordinul prin care Compania Naționala de Investiții Rutiere (CNIR S.A.) preia de la CNAIR S.A. (Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere) o serie de proiecte de infrastructură rutieră!
– Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț (secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin)
– Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni
Autostrada Bacău – Brașov
– Autostrada Ploiești – Brașov
– Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț
– Drumul Expres Focșani – Brăila
– Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu
Transferul acestor proiecte a fost posibil doar după operaționalizarea CNIR și numirea unui Director General și a Directorului Economic-Financiar.
Obiectivele vor fi preluate în baza unui protocol încheiat între cele două companii.
Sorin Grindeanu, pentru care nu putem avea niciun pic de respect de la momentul baricadării în Palatul Victoria, crede ca de aici, de la Brașov, nu se vede boicotul pe care personal îl coordonează impotriva realizării infrastructurii rutiere moderne necesare conectării centrului țării cu Bucureștiul și marile centre urbane ale țării. Nu vom uita! Toate sunt trecătoare la fel ca și funcția de ministru.

Vlad T.
Sursa: facebook.com



0 7

Astăzi, 27 martie 2024, se împlinesc 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.
Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâșie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut și Nistru. Până în momentul cotropirii rusești, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărțită între Țara de Sus și Țara de Jos.
Mai mult de un secol, românii dintre Prut și Nistru au fost supuși unui proces dur de deznaționalizare.
Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administrația rusească pentru a-i deznaționaliza pe români.
Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ.
Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influența unor cărturari ardeleni refugiați la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Țării a proclamat independența Basarabiei.
Au urmat represaliile bolșevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici.
Prin urmare, la 27 martie 1918, a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand.
Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în fața Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan:

Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,
ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,
în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna
se unește cu mama sa, România”,

se arată în declaraţie.
După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.
Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.
Astfel, pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare.
Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Autor: Ana Marchitan
Sursa: infoprut.ro

Actul Unirii Basarabiei cu Romania

0 2

România va fi puternic afectată de regulamentul european care prevede interzicerea centralelor termice pe gaze, petrol și păcură până în 2040, avertizează Asociația Energia Inteligentă (AEI).
România era necesar să fie categoric împotriva prevederilor acestei Directive europene, privind interzicerea gazelor, și era cazul să solicite o derogare, având în vedere specificul țării noastre, cel puțin până în anul 2050, precizează AEI, făcând trimitere la Planul de decarbonizare în sectorul clădirilor, aprobat de Parlamentul European.
Dacă țările Europene au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat pe măsură ce timpul va trece și resursele de gaze vor fi tot mai puține, România urmează să investească câteva miliarde de euro să exploateze gazele din Marea Neagră, încă câteva sute de milioane să dezvolte rețele de transport și distribuție gaze, și încă câteva mii de euro de fiecare familie pentru a-și face instalațiile interioare și a-și cumpăra centralele de gaz, care «urmează să fie extrase din casele oamenilor» chiar mai înainte să se amortizeze în casele românilor.
Ce să înțelegem din faptul că, în timp ce autoritățile alocă zeci de milioane de euro pentru a se construi conducte de gaze, susțin interzicerea gazelor? O decizie care îi va ține pe români prizonieri sărăciei energetice”, se arată în analiza AEI.
Reamintim că Parlamentul European (PE) a adoptat planul pentru reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor.
Planul urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030. Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050.
Una dintre măsuri vizează eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili.
Statele membre sunt obligate să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor de apartament pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025.

Sursa: yogaesoteric.net

0 1

După ce economistul șef al BNR ne-a spus să nu mai sperăm ca fraierii să crească nivelul de trai, că deja o ducem mult mai bine decât ar trebui în opinia sa, din America vine una și mai tare: Larry Fink, CEO-ul BlackRock, fondul de investiții care deține bucăți mari din toate corporațiile importante ale lumii (media, bănci, IT, producție de armament, hrană etc.) a declarat că trebuie să terminăm cu dorința asta tâmpită de a ieși la pensie.
În sistemul sclavagist denumit pompos CAPITALISM, pensia încurcă, idealul fiind să munciți până crăpați, pentru a produce profituri grase plutocraților.
În scrisoarea sa anuală adresată directorilor executivi şi investitorilor, omul care dă ora exactă în business și politică s-a revoltat împotriva pensionării la 65 de ani, afirmând că “este un pic nebunesc faptul că ideea noastră pentru vârsta de pensionare de 65 de ani provine din vremea Imperiului Otoman”. Trăiți, munciți și muriți!
Dar să nu cumva să comiteți impietatea de a muri înainte de a vă plăti creditele cu dobânzi uriașe și, neapărat, înainte de a muri nu uitați să vă asigurați că vă plătiți cu conștiinciozitate taxele și impozitele și că produceți suficient în timpul vieții ca ipochimeni alde Fink să-și permită barem un avion privat nou, câțiva bolizi pentru beizadele, multe genți scumpe pentru ibovnice și nări pline cu cocaină de cea mai bună calitate. #Capitalism, tati!
Dacă nu faceți asta, ori sunteți d-ăia răi, comuniști, ori ați trăit degeaba!
Pentru aceia care se întrebau obsesiv “CINE ne va plăti nouă pensia?”, iată răspunsul: NIMENI, căci nu va mai exista pensie.
Trăiți, munciți și muriți! Atât veți mai avea voie.

Autor: Dinu Popescu

0 1

Recent, o profesoară de la o școală din Târgu Mureș a fost bătută de un elev de față cu mama acestuia, venită la școală ca să își apere odrasla de „autoritatea abuzivă” a cadrului didactic care nu îl lăsa pe băiețel să se suie pe dulap în timpul orei. Din păcate, nu este primul incident de acest tip. În ultima vreme, au tot apărut în presă știri despre profesori agresați de elevi.
Cum mă tot gândesc de ceva vreme la cauzele degradării sistemului de învățământ, ce se vede nu doar din știrile despre profesori bătuți care apar în presă sau din rezultatele testelor PISA, m-am gândit să aștern pe hârtie câteva din ideile și intuițiile mele despre fenomenul în cauză. Iată care sunt, în opinia mea, principalele cauze ale degradării sistemului de învățământ:

  1. O criză a autorității statului care a dus la normalizarea intervenției părinților – și, mai nou, și a elevilor – în procesul educațional. Rezultatele erau mai bune înainte și pentru că pe vremea când eram eu copil, nici prin cap nu îi trecea lui taică-miu sau oricărui alt părinte să se ducă la școală și să îl învețe pe profesor ce, cât și cum să predea. Iar copiii se temeau ca nu cumva părinții să afle de abaterile disciplinare de la școală, deoarece știau că într-o astfel de situație urmau să și-o ia și acasă după ce o încasaseră deja la școală. Azi s-a ajuns la situația în care se duce mama copilului să-l bată pe profesor, împreună cu elevul, după ce profesorul a urmărit, fără sorți de izbândă, să impună un minim de disciplină la ore.
  2. Criza autorității statului se leagă de o criză a autorității parentale. Odată cu secularizarea și cu mobilitatea socială, care ia deseori forma parvenitismului și a fomismului ce încearcă cu orice preț să demonstreze că e „ca afară” (fără o înțelegere autentică și aprofundată a civilizației moderne și occidentale „de afară”), apare și un dispreț față de religie, tradiție și tiparele autorității asociate cu religia și tradiția.
    Practic, părinții devin convinși că au fost crescuți de niște retrograzi, patriarhali, homofobi și abuzivi și – în cazul nostru și pe fondul unui complex de inferioritate al provincialului periferic – simt nevoia să își etaleze în mod ostentativ această credință ca să fie recunoscuți ca buni europeni de lumea bună de afară. S-a văzut cel mai bine această atitudine în urmă cu vreo zece ani, atunci când a avut loc scandalul legat de familia Bodnariu, dar puțini și-au dat seama că starea de spirit de atunci a tefelimii era un indicator clar al direcției în care evolua sistemul de educație de la noi. Căci odată cu lepădarea de credință și tradiție se instalează practic un vid pedagogic și parental. Cum să îți crești copilul dacă așa cum ai fost crescut tu a fost complet inacceptabil?
    În absența tradiției, răspunsul le aparține experților, așa că te duci și întrebi un expert, psiholog sau pedagog, de la care îți iei o doză puternică de empatie, toleranță, „creativitate” (vorba vine), self-esteem pentru ăla micu’, ostilitate față de normă, responsabilizare, pedeapsă și autoritate etc. Experții ocupă acest vid educațional cu filosofiile lor progresiste, luând cu asalt sistemul educațional fie direct, prin reforme ale programei școlare, fie indirect, prin intermediul mămicilor empatice.

Altminteri, o mămică empatică nu va accepta ca un străin, în speță profesorul, să-i impună copilului regulile pe care ea a refuzat sau nu a fost în stare să i le impună acasă, dată fiind convertirea la progresism sau pur și simplu nesimțirea atroce care îi este transmisă plodului de către exponenții adulți ai capitalismului sălbatic, rapace și primitiv, de tranziție către neant; în același timp, un profesor nu are ce să facă la școală cu un copil fără șapte ani de acasă, care nu a deprins din familie normele de bază ale unui comportament normal.

  1. O altă problemă este subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ, din pricina căreia mulți oameni de bună credință și bine pregătiți fie au plecat din sistem, fie nu au intrat niciodată în sistem, pentru că mai aveau nevoie să își plătească și facturile. Drept urmare, sistemul s-a umplut de neisprăviți, îndeajuns de prost pregătiți ca să nu poată să câștige mai mult în mediul privat și îndeajuns de nesimțiți ca să își bată joc de meserie, care nu e chiar așa de nerentabilă, judecând în termeni de utilitate personală, dacă nu faci mai nimic la ore. Tot astfel, decimarea studiilor umaniste prin dictatura eficienței neoliberale nu avea cum să nu se resimtă și în calitatea învățământului, cel puțin la nivelul disciplinelor teoretice care nu se convertesc ușor în utilitate practică, pentru că tot mai mulți dintre profesorii de română, istorie și științe sociale vor fi niște agarici fără vocație, care s-au dus în zona socio-umană doar pentru că la real nu aveau cum să păcălească matematica pe care n-o stăpâneau; în schimb, cei cu vocație au fost mânați de piață către corporații, devenind niște corporatiști mediocri în loc să fi devenit niște profesori buni, ceea ce le face și lor rău, din punct de vedere psihic, dar face rău și sistemului de educație; iar situația nu poate să meargă decât din rău în mai rău, în condițiile în care elevii și studenții de astăzi vor fi profesorii de mâine.

Mulți din clasa de mijloc se plâng de lipsa de vocație a profesorilor, dar altfel sunt mari iubitori de taxe mici și piață liberă, uitând că vocația se cultivă cu bani din taxe și că piața liberă distruge toate vocațiile care nu se traduc în profit personal pe termen scurt. Contrar tezelor lui Friedman și Hayek, capitalismul scăpat din lanț este totalitar, și este chiar mai eficient decât totalitarismele clasice, pentru că îi forțează pe toți să devină programatori sau asistenți de programatori, chiar dacă au talent pentru altceva, tâmpirea societății pe termen lung fiind doar una dintre consecințele catastrofale ale creșterii PIB-ului pe termen scurt.

  1. Cea de-a patra mare problemă e reprezentată de telefoane. Chiar în momentul istoric în care autoritatea a fost șubrezită și părinților și profesorilor le e tot mai greu să-i disciplineze pe copii, că dacă o fac sunt fundamentaliști și retrograzi, aceiași copii sunt expuși la o dependență tot mai pronunțată de ecrane de care generațiile precedente, care se mai și plictiseau în timpul vacanțelor de vară din copilărie, au fost scutite. Iar lupta cu telefoanele e obositoare nu doar pentru părinți, ci și pentru copii, care, în mod paradoxal, ar fi fost mai puțin frustrați de procesul educațional dacă ar fi trăit într-o lume cu mai puține „oportunități”.
  2. În fine, un ultim aspect care este necesar să fie menționat este că elevul care a fost educat în acest mediu complet neprielnic, din toate punctele de vedere, începe deja, în tot mai multe cazuri, să lucreze de pe băncile facultății, astfel încât nu mai apucă să recupereze timpul răpit de telefoane în copilărie, pentru că îl ia în primire piața muncii mult mai repede decât ne-a luat pe noi, cei care am terminat facultatea la mijlocul anilor 2000, sau pe cei de dinaintea noastră.
  3. Desigur, mai e și elefantul din cameră, în speță inegalitățile care țin de venit și statutul social. Dintr-un astfel de context te mai poți salva doar prin meditații, pe care nu oricine și le permite. Iar lipsa accesului real la educație pentru largi părți ale populației îngustează și baza de recrutare a noilor elite din diferitele domenii de activitate socială, inclusiv din învățământ. Pe scurt, nimic bun nu se întrevede la orizont, și chiar dacă s-ar face reformele necesare astăzi, va fi nevoie de ani buni pentru a vedea rezultate.

Autor: Alexandru Racu

0 2

Ce caută magnații americani la curtea Împăratului Roșu

Întâlnirea lui Xi Jinping cu afaceriștii americani ar însemna refacerea legăturilor distruse de tensiunile geopolitice și comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii
Președintele Xi Jinping s-a întâlnit cu directorii executivi americani, printre care Evan Greenberg de la Chubb și Cristiano Amon de la Qualcomm. O întâlnire cu tâlc, deoarece se urmărește refacerea legăturilor distruse de tensiunile geopolitice și comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Agenția de știri de stat Xinhua a relatat că întâlnirea a avut loc miercuri la Marea Sală a Poporului din Beijing și a inclus o ședință foto cu afaceriștii americani, inclusiv președintele Bloomberg, Mark Carney, Raj Subramaniam de la FedEx și fondatorul Blackstone, Stephen Schwarzman.
De fapt, întâlnirea cu Xi a fost punctul culminant al agendei: directorii executivi s-au aflat în capitală în această săptămână pentru a participa la China Development Forum.
Xi s-a întâlnit cu liderii de afaceri din SUA în noiembrie anul trecut, în timpul unui dineu organizat de Consiliul de afaceri SUA-China și de Comitetul național pentru relațiile SUA-China, în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific din San Francisco. Șefii celor două organizații, Craig Allen și Stephen Orlins, au participat, de asemenea, la evenimentul de miercuri.

Tensiuni
Partenerii comerciali ai Chinei sunt tot mai îngrijorați de exporturile în creștere ale gigantului asiatic, ceea ce duce la o ofertă excesivă și la un potențial dumping pe piețele internaționale.
Relațiile sino-americane  s-au stabilizat parțial de când Xi Jinping și Joe Biden au purtat discuții bilaterale în marja forumului Apec.
Dar tensiunile continuă să se amplifice. SUA s-au angajat să investigheze dacă vehiculele electrice chinezești importate constituie o amenințare la adresa securității, în timp ce Beijingul a blocat utilizarea iPhone-ului Apple și a mașinilor Tesla în cadrul guvernului.
Marți, Beijingul a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva subvențiilor acordate de SUA pentru vehiculele electrice.

Mari corporatiști în Marea Sală a Poporului din Beijing

China a încercat să prezinte o imagine mai primitoare pentru mediul de afaceri internațional
În ultimele luni, China a încercat să prezinte o imagine mai primitoare pentru mediul de afaceri internațional, după ce investițiile străine directe au coborât  anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
„Există în continuare probleme structurale profunde care țin economia în loc, dar partea ciclică pare să se fi îmbunătățit, astfel că locul în care se află în ciclul de afaceri este mai bun”, a declarat Sean Sterin, președintele Camerei de Comerț Americane din China.
Economia chineză dă semne de stabilizare, profiturile industriale crescând cu 10,2% în perioada ianuarie-februarie față de anul precedent. Premierul Li Qiang a stabilit un obiectiv de creştere de „aproximativ 5%” pentru PIB-ul Chinei în acest an.

Sursa: national.ro

0 3

Ieri după-amiază a avut loc descălecarea conducerii PNL la Brașov, la hotelul Aro Palace, în frunte cu Nicolae Ciucă și Lucian Bode, pentru lansarea în forță a fostului primar George Scripcaru la o nouă funcție de primar al Brașovului, odată cu lansarea ministrului Adrian Veștea pentru șefia Consiliului Județean, în apropiatele alegeri locale.
Asta, după ce Scripcaru a fost ignorat complet de organizația brașoveană a PNL în ultimii patru ani, nemaideținând nicio funcție în partid.
PSD Brașov, aflat într-o stare de năuceală profundă după impunerea de către premierul Ciolacu personal, dar și de către Paul Stănescu, a candidaturii liberalului George Scripcaru la Primăria Brașov, după ce Consiliul Județean va reveni sigur tot unui liberal, ministrului Adrian Veștea, a reușit să-i reșapeze candidatura lui Lucian Pătrașcu la primărie, extrapolând-o la Consiliul Județean, cu eliminarea candidaturii lui Marian Rasaliu pentru CJ Brașov.
O mișcare pe cât de disperată, pe atât lipsită de noimă, pentru că subprefectul Pătrașcu nu este cunoscut defel în județ și va fi înfrânt la scor de Adrian Veștea.
George Scripcaru, candidatul comun al PNL și PSD la Primăria Brașov, a părut sigur pe sine și pe înșiruirea proiectelor sale lăsate în paragină de Allen Coliban. „Știu ce trebuie să fac, cunosc în amănunt ce este necesar în municipiul Brașov. Într-un sfert de oră pot să prezint un proiect pentru Brașov, după alegerile locale din 9 iunie. Trebuie să extindem proiectele municipiului și în comunele și orașele limitrofe Brașovului; Codlea, Ghimbav, Sînpetru, Hărman, Prejmer, Cristian, Tărlungeni, pentru că avem Zona Metropolitană în strânsă legătură cu Brașovul.”
Anterior, în timpul ședinței PNL tonul fostului primar la adresa actualului a fost de o virulență rar întâlnită la el, acuzându-l pe Coliban de iresponsabilitate și de corupție generalizată în Primărie.

Fostul primar al Brașovului l-a acuzat pe actualul primar de nerușinare și corupție
„Nu-i este rușine să se laude cu proiectele pe care i le-am lăsat în sertar, sau aproape executate?” a tunat fostul primar. „Am lăsat proiectul Spitalului Regional cu rețelele infrastructurii de alimentare cu energie electrică, gaze, apă, realizate, cu accesări de fonduri nerambursabile și cu un contract de finanțare al BERD. Astăzi proiectul spitalului trebuia să fie într-un stadiu avansat de execuție, dar nu vedem nimic din toate acestea.
Am lăsat proiectul Sălii Polivalente cu toate avizele și cu finanțarea asigurată.
Am lăsat proiectele pentru lărgirea benzilor înspre Sînpetru de la Coresi, dar nu l-a căutat.
Am lăsat proiectul autobuzelor ecologice electrice și hibrid, acelea verzi, gata realizat, iar acum și-l asumă!
Am lăsat și alte proiecte, cel cu podul hobanat de la Gară spre Coresi, proiecte ale altor pasaje, dar nu le-au găsit în sertarele din Primărie, n-au știut unde să caute.
Acum primarul a anunțat că vrea să împrumute municipiul pentru următorul mandat cu 14 milioane de euro, pentru a crea zone verzi, pentru plantarea florilor. Asta înseamnă 340 de mii de euro pe lună. Păi, eu cu această sumă lunară rezolvam zona verde a Brașovului pentru cel puțin șase luni.
Știți că sunt plătiți angajați în Primărie care lucrează de la București în telemuncă?
Știți că primarul și-a creat 30 de posturi de consilieri personali?” a interogat retoric George Scripcaru în conferința de presă.
Întrebat de jurnalistul InfoBrașov dacă va deschide lista comună de consilieri locali ai celor două partide, fostul primar a declarat că încă nu există o înțelegere cu PSD Brașov pe această temă, urmând ca zilele viitoare cele două partide să se pună de acord cu prezența consilierilor liberali și social-democrați pe aceeași listă.
În sfârșit, la întrebarea aceluiași jurnalist pe tema relansării Festivalului Cerbul de Aur, George Sripcaru a declarat că acel festival a adus prestigiu Brașovului și că problema reluării sale ar trebui tratată cu cea mai mare seriozitate, în funcție și de posibilitățile municipiului.
Despre FC Brașov fostul primar a declarat, referindu-se la actualul primar, că este un exemplu de cum să distrugi ceva care a fost construit de sportivi brașoveni care au făcut performanță în acest sport, aflând că primăria a prejudiciat bugetul cu milioane de euro, în acest caz.

Nicolae Ciucă a denumit trocul Brașov-Timișoara cu PSD ca fiind negociere și profit reciproc – conform regulilor dobândirii
Chestionat în privința trocului realizat cu PSD, în urma căruia PNL a dobândit principalele candidaturi la Brașov, pentru C.J. și Primărie, prin Veștea și respectiv Scripcaru, dar a cedat Consiliul Județean la Timiș, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că „Nu este un troc, este vorba de o negociere între ambele partide, în care acestea trebuie să cedeze și să dobândească în județe în baza puterii politice pe care o dețin fiecare dintre ele și în funcție de personalitățile angajate în campania electorală.
Nu este vorba de niciun troc(a repetat liderul PNL n.n.), ambele partide dobândesc ceva în urma prezenței pe listle comune, este în avantajul ambelor.(…) La Timiș și la Timișoara s-a rezolvat problema, dl. Nica a fost demis din funcția de președinte județean al PNL, s-a intrat într-o situație normală(aici Nicolae Ciucă a omis să spună că și viceprimarul liberal al Timișoarei a fost demis din funcția de președinte al Organizației Municipale a PNL n.n.). A preluat domnul Blaga împreună cu un birou județean interimar.” a asigurat asistența Nicolae Ciucă, neprecizând că respectiva conducere liberală din Timiș și din Timișoara a fost decapitată nedemocratic, prin ordin de zi pe unitate al președintelui PNL. Adrian Veștea a intervenit în cursul expozeului șefului său și a precizat că nici funcția de prefect al Brașovului nu va fi cedată către PSD Brașov, aprobat și de Ciucă în această privință.
Prin aceasta s-a consfințit desființarea filialei social-democrate brașovene ca forță politică relevantă în județ și în municipiu, PSD neavând nicio șansă să obțină vreo funcție importantă, de vârf, în județul Brașov, în Prefectură sau în orașul de la poalele Tâmpei la aceste alegeri locale.

Libiu Mateescu